Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Către o Cupă Intercontinentală a cluburilor la rugby?

toulon_highlandrs.jpg

Toulon și Highlanders
Toulon au câștigat Cupa Campionilor Europeni, iar Highlanders au fost campionii Super Rugby în 2015
Sursa imaginii: 
www.planetrugby.com

EPCR și SANZAR, forurile care guvernează rugby-ul de club din Europa și respectiv emisfera sudică/Japonia, negociază în vederea perfectării unui meci între câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni și a Super 18, competițiile de elită ale celor două mari regiuni ale jocului cu balonul oval. 

Într-un comunicat emis vineri EPCR confirmă discuțiile cu SANZAR și precizează: "Pe măsură ce EPCR dezvoltă conceptul, trebuie să se asigure că un asemenea meci poate fi incorporat în sezonul global la momentul potrivit și poate beneficia de prezența unor loturi complete din partea ambelor cluburi pentru a reflecta natura de elită a Cupei Campionilor și a turneului Super Rugby".

EPCR adaugă că până nu va ajunge la o propunere comună cu SANZAR nu va mai face niciun comentariu în public pe această temă. 

Cupa Campionilor Europeni se termină pe 14 mai cu finala de la Lyon, în timp ce finala Super 18 are loc pe 6 august, iar sezonul internațional este extrem de aglomerat, în vară având loc turneele echipelor europene în emisfera sudică, apoi Rugby Championship (Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud, Argentina), iar în toamnă au loc turneele echipelor din emisfera sudică în Europa, ceea ce face extrem de dificilă găsirea unei ferestre convenabile pentru un World Cup Challenge al echipelor de club.

Campioanele en titre ale celor două competiții sunt RC Toulon din Franța și Higlanders din Noua Zeelandă. 

În competiția europeană sunt reunite 20 de echipe - șase din Franța, șase din Anglia, trei din Irlanda, două din Țara Galilor și câte una din Scoția și Irlanda, plus câștigătoarea unui meci de baraj între echipele clasate pe locul al șaptelea în campionatele Angliei și Franței, împărțite în cinci grupe prelimare de câte patru echipe.

În Super 18 concurează câte cinci echipe din Noua Zeelandă și Australia - într-o grupă preliminară - șase din Africa de Sud, una din Argentina și una din Japonia în cealaltă grupă. 

Ambele competiții au apoi fazele eliminatorii - sferturi de finală, semifinale și finala. 

În Europa mai există și o a doua competiție - Challenge Cup - unde pe lângă celelalte echipe din campionatele Angliei, Franței și Guiness PRO12 - Liga celto-italiană, participă în ediția 2016/2017 și două echipe calificate din Italia, Rusia și România.

Campionii României - Timișoara Saracens - vor disputa o dublă manșă, pe 9 aprilie acasă și 22 aprilie în deplasare, împotriva italienilor de la Calvisano, în timp ce campionii Italiei, Rovigo, vor lupta pentru celălalt loc calificativ tot într-o dublă manșă împotriva lui Enisei Krasnoyarsk, revelația ediției 2015/2016 a Cupei Challenge, în timpul căreia a câștigat la prima participare a unei echipe din Rusia două dintre cele șase partide disputate în grupă, împotria lui Brive din Franța și Newcastle din Anglia.