Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Baia Mare învinge Timișoara în super-sâmbăta rugby-ului european

Saracens - Exeter

Baia Mare a debutat cu o victorie împotriva rivalilor de de la Timișoara Saracens în derby-ul rugby-ului românesc, în timp ce Saracens, Toulon și Connacht au obținut victorii în derby-urile din marile campionate ale Europei, Aviva Premisership din Anglia, TOP14 din Franța și Guinness PRO12, Liga celto-italiană.

Reîntregite după Cupa Europeană a Națiunilor unde au dat echipei naționale majoritatea covârșitoare a jucătorilor, Timișoara Saracens și Baia Mare s-au înfruntat în Cupa României, Zimbrii învingându-i suprinzător pe Lei în orașul de pe Bega cu scorul de 18 - 8.

Deși au beneficiat de avantajul terenului propriu și de revenirea la club a fundașului Cătălin Fercu după 18 luni petrecute a Saracens în Londra, timișorenii s-au înclinat în fața echipei cu care domină împreună autoritar de șapte ani rugby-ul românesc, scorul la eseuri fiind 2 - 1 pentru băimăreni.

Rezultatul e oarecum surprinzător și prin faptul că Timișoara Saracens au încheiat sezonul trecut cu victorii în toate cele trei competiții interne: Super Liga CEC Bank, Cupa României și Cupa Regelui.

Înfrângerea este un duș rece pentru jucătorii neo-zeelandezului Grainger Heikell care vor întâlni într-o dublă manșă de baraj pe italienii de la Calvisano pe 9 aprilie (acasă) și 22 aprilie (în deplasare) pentru calificarea în Cupa Challenge (competiția inter-cluburi europeană numărul 2) ediția 2016/2017.

Iar Calvisano a trecut din nou pe locul 1 în campionatul Italiei, Eccelenza, învingând cu 40 - 7 pe Lazio într-un meci în care mijlocașul la grămadă Florin Surugiu a marcat un eseu, iar mijlocașul la deschidere Florin Vlaicu a transformat două eseuri.

Tot în Eccelenza, Lafert San Dona cu centrul Bogdan Iovu a învins cu 19 - 10 pe Petrarca Padova și se află pe locul al 7-lea, în timp ce Infinito l'Aquila cu pilierii Vlad Bădălicescu și Petru Tamba și linia a doua Laurențiu Sîrbe rămâne pe ultimul loc (al 10-lea) după înfrângerea severă, 7 - 43, împotriva lui Fiamme Oro Roma.

Saracens - demonstrație de rugby

În Aviva Premership Saracens au trecut din nou pe primul loc în clasament în locul lui Exeter Chiefs, după victoria cu 36 - 18 în derby-ul campionatului, disputat pe stadionul Allianz Park din nordul Londrei.

Saracens au făcut un joc strălucit în care cei cinci internaționali proaspăt reveniți după Marele Șlem al Angliei în Turneul Celor Șase Națiuni - Billy Vunipola, Owen Farrell, Maro Itoje, George Kruis și Mako Vunipola - au dovedit că prezența lor poate înclina balanța în favoarea echipei favorite nu doar la câștigarea campionatului intern ci și în Cupa Camponilor Europeni.

Farrell a marcat 14 puncte și a fost declarat omul meciului, Billy Vunipola a marcat și el un eseu și a fost de neoprit, în timp ce cuplul din linia a II-a Itoje-Kruis a determinat superioritatea netă a Sarazinilor pe înaintare în margine și grămadă care a stat la baza victoriei în fața liderilor, ce-i drept pentru o singură din cele 17 runde precedente.

Între timp, Wasps și-au continuat ascensiunea către fruntea clasamentului obținând o nouă victorie cu bonus ofensiv, 34 - 20, în deplasare la Newcastle Falcons.

Sale Sharks, cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș care a jucat întregul meci, au dat o serioasă lovitură șanselor lui Leicester Tigers de a se califica în play-off (primele patru poziții la sfârșitul sezonului regulat, obținând victoria cu 27 - 20.

Alte două candidate la play-off, Northampton Saints și Harlequins, au luptat din greu pentru departajare, Sfinții obținând victoria cu bonus ofensiv pe teren propriu cu 29 - 23. 

În celelalte meciuri ale rundei a 18-a a sezonului regulat Bath a câștigat derby-ul sud-vestului Angliei împotriva lui Gloucester cu 17 - 12, în timp ce Worcester Warriors au învins lanterna roșie, London Irish, cu 12 - 6.

În clasament după 18 runde conduc Saracens cu 62 de puncte, urmați de Exeter Chiefs cu 59, Wasps 58, Northampton Saints 51, Leicester Tigers 50, Harlequins 45, Sale Sharks 42 (un meci mai puțin), Gloucester Rugby 40, Bath Rugby 37, Worcester Warriors 34, Newcastle Falcons 22 și London Irish 18. 

Galacticii in extremis

Final dramatic în derby-ul din TOP14 dintre ocupantele locurilor 2 și 3, Racing 92 Paris și RC Toulon (campionii Europei, supranumiți Galacticii) câștigat de cea de-a doua echipă cu scorul de 21 - 20 printr-o lovitură de pedeapsă în ultimul minut de joc transformată de mijlocașul la deschidere Frederic Michalak, la numai două minute după ce omologul său Dan Carter marcase un eseu care dăduse avantaj parizienilor de 20 - 18. 

Liderii, Clermont Auvergne, au învins în deplasare revelația acestui campionat, Bordeaux Begles cu 24 - 19, eseul victoriei fiind marcat cu 10 minute înainte de final de centrul Wesley Fofana.

Și tot cu ultima lovitură a meciului a câștigat și Brive meciul împotriva lui Castres Olympique (cu pilierul Mihăiță Lazăr titular) cu 23 - 22.

În celelalte meciuri Stade Toulousain 36 Stade Francais 3, Grenoble 39 La Rochelle 23, Agen 21 Montpellier 45, Pau 25 Oyonnax 6.

În clasement după 19 runde conduc Clermont Auvergne cu 66 de puncte, urmați de RC Toulon 61, Montpellier și Racing 92 cu câte 60, Bordeaux Begles 53, Stade Toulousain 53.

În sfârșit în Guinness PRO12, irlandezii de la Connacht continuă parcursul în frunte prin victoria la limită,7 - 6, împotriva vecinilor de la Leinster, aflați pe locul al doilea.

Llanelli Scarlets ș-au consolidat locul al treilea învingând în derby-ul galez cu 25 - 16 în deplasare pe Swansea Ospreys, care l-au avut pe pilierul moldovean Dmitri Arhip intrat de pe banca de rezerve.

Echipele italiene au suferit obișnuitele înfrângeri la scor Munster 47 Zebre 0 și Cardiff Blues 56 Benetton Treviso 8, în timp ce Glasgow Warriors au în vins pe Ulster cu 27 - 17, iar Newport Gwent Dragons a pierdut pe teren propriu cu Edinburgh Rugby cu 15 - 16.

Connacht au acun 63 de puncte din 18 meciuri, față de Leinster cu 59, Scarlets 58, Munster 52, Ulster 51 și Glasgow Warriors 51 (un meci mai puțin).