Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: "Georgia ar trebui să joace la alt nivel" - Mamuka Gorgodze

gorgodze.jpg

Mamuka Gorgodze
Mamuka Gorgodze este cel mai bun jucător de rugby al Georgiei
Image source: 
Icon Sport

Cel mai bun jucător al echipei de rugby a Georgiei - Lelos, Mamuka Gorgodze, consideră că țara sa trebuie să joace la alt nivel după cea de-a șasea victorie consecutivă în Cupa Europeană a Națiunilor, unde a depășit România. El s-a declarat jignit de declarațiile căpitanului echipei Italiei, Sergo Parisse, cre a declarat că nici Georgia, nici România nu merită să ia locul Azzurilor în Turneul celor Șase Națiuni - competiția numărul unu a rugby-ului internațional în emisfera nordică.

Într-un interviu acordat sitului francez Rugbyrama Gorgodze a reamintit că la recentul meci câștigat la Tbilisi în fața României au asistat 55000 de spectatori, iar după Cupa Mondială din toamna trecută din Anglia, când Lelos au obținut două victorii în grupa preliminară și s-au calificat în premieră direct la următoarea Cupă Mondială din Japonia din 2019, interesul pentru rugby, deja ridicat, a sporit enorm în mica republică din Caucaz.  

"După Cupa Mondială de anul trecut cluburile de rugby au înregistrat o creștere a practicanților de 37%, în curând va deveni sportul numărul unu în Georgia", spune Gorgodze.

În primăvară Lelos au câștigat toate cele cinci meciuri din Cupa Europeană a Națiunilor, numită și Turneul Celor Șase Națiuni B, obținând 24 de puncte din 25 posibilie și înregistrând și o victorie la scor record în fața României - Stejarii, 38 - 9, precum și o victorie netă în fața Rusiei în deplasare, 24 - 7.

"Eu cred că trebuie să jucăm la alt niel. Poate nu în Turneul celor Șase Națiuni, dar ceva între Turneul A și Turneul B", mai spune Gorgodze. 

"Eu nu am o soluție, dar ar trebui să întâlnim echipe ca Japonia, Canada, Statele Unite, chiar Tonga sau Fiji. Suntem o echipă mică dar avem potențial. Turneul B, cu tot respectul ce-l am pentru celelalte echipe, azi nu ne mai folosește la nimic", adaugă el.

Georgia se află la ora actuală pe poziția a 12-a în clasamentul World Rugby, față de poziția a 16-a ocupată de Stejari și peste Italia, care se află pe locul 14.

Italienii tocmai au încheiat pe ultimul loc Turneul celor Șase Națiuni după înfrângeri la scoruri severe - 12 - 67 cu Italia și 15 - 58 cu Irlanda în ultimele două meciuri.

Azzuri au obținut doar 12 victorii în cele 85 de meciuri jucate din anul 2000 când au fost primiți în Turneul celor Șase Națiuni, alături de Anglia, Țara Galilor, Irlanda, Scoția și Franța.

Comportările complet diferite ale Georgiei și Italiei din ultima vreme au dus la sugestii de introducere a sistemului de retrogradare și promovare între Turneele Celor Șase Națiuni A și B.

Nu a existat o propunere oficială în acest sens și oficialitățile Turneului celor Șase Națiuni au precizat că o astfel de soluție nu este de actualitate.

"Parisse ne-a jignit"

Căpitanul echipei Italiei, Sergio Parisse, care joacă ca campioana Franței, Stade Francais, în timp ce Gorgodze joacă la campiona Europei, RC Toulon, tot în campionatul Franței, a respins orice idee de retrogradare a cehipei sale.

"Respect cu adevărat toate celalaIte națiuni - Georgia și România au progresat realmente foarte mult, dar nou suntem implicați în acest turneu deoarece aven rezultate mari. Am învins Irlanda, am învins Țara Galilor, am învins Franța de câteva ori, Scoția și am câștigat respectul celor ce participă la competiție" a spus Parisse.

"E evident că am avut o campanie dificilă, dar în același timp Georgia și România trebuie să obțin rezultate istorice așa cum am obținut noi și poate într-o zi vor fi iplicate în acest turneu, dar retrogradarea este exclusă", a adăugat căpitanul Azzurilor.

Aceste afirmații au stârnit iritarea lui Gorgodze.

"Nu e în regulă ce a spus Parisse pe această temă. Nu e treaba lui să spună în ce loc trebuie să fie unul și altul. Treaba e să joace pe teren nu să să vorbească prin presă", a replicat aspru Gorgodze.

"Ceea ce pot să vă spun e că Georgia nu ar pierde azi cu 70 de puncte în fața Țării Galilor. Repet, Georgia nu e pregătită să joace în cele Șase Națiuni. Dar dacă evoluăm la acest nivel timp de 17 ani sunt sigur că am progresa cel puțin la fel de repede ca Italia", mai spune el.

"Nu vreau să fac concurență Italiei, e o echipă bunp cu mari jucători, joacă cu inima... Dar nu vorbești despre asta în presă. Dacă ai locul tău, arată asta pe teren. Hai să facem un meci între ultimul din Turneul A și primul din Turneul B. Și spun asta cu mult respect. În Georgia ne-a deranjat foarte tare să ni se spună că locul nostru este în Turneul B. Parisse e un jucător de calsă mondială, pe teren, dar el ne-a jignit", încheie Gorgodze.