Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Toulon 18 Clermont 19 în derby-ul campionatului Franței la rugby

clermont_toulon.jpg

Toulon - Clermont
Jucătorii lui Clermont (în alb) își consolează adversarii învinși la sfârșitul meciului
Sursa imaginii: 
AFP

Clermont Auvergne s-a detașat în fruntea campionatului Franței la rugby, TOP14, în urma victoriei în deplasare, 19 - 18, în fața campioanei Europei, RC Toulon. În Anglia Saracens continuă să se afle în fruntea Aviva Premiership, în timp ce în fruntea Guinness PRO12 - liga Celto-Italiană, au trecut irlandezii de la Leinster.  

Disputat la Marsilia în runda a 20-a a TOP14, înfruntarea dintre cele două echipe care au dominat în ultimii șase ani rugby-ul francez și în ultimii trei și pe cel european nu a fost una spectaculoasă. 

Toulon nu și-a dezmințit expertiza în a juca urât dar eficient și "Galacticii" au fost pe punctul de a câștiga: în minutul 75 ei conduceau cu 18 - 12, ca urmare unui duel între mijlocașii la grămadă Jonathan Pelissie și Morgan Parra în care primul a transformat șase penalități față de patru pentru omologul său.

Dar cu cinci minute înainte de final numărul 8 Damien Chouly a marcat unicul eseu al meciului și Parra a pecetluit victoria cu transformarea care a urmat.

Într-un fel, jucătorii lui Toulon au simțit pe propria piele ce au simțit cei de la Racing 92 Paris pe care-i învinseseră în runda precedentă cu 21 - 20 printr-o lovitură de pedeapsă transformată în ultimul minut. 

Cu această a șaptea victorie consecutivă Clermont se desprinde la șase puncte față de Montpellier (învingători în fața lui Brive cu 19 - 3) și Toulon, ambele cu 64 de puncte, pe locul 4 fiind Racing 92 (învingători în deplasare cu 28 - 20 la Bordeaux) cu 62 de puncte.

În celelalte meciuri: Castres 15 Toulouse 9, Agen 26 Pau 33, Oyonnax 20 Grenoble 27, La Rochelle 21 Stade Francais 18.

Saracens, Exeter, Wasps în frunte

În Aviva Premiership favoriții au câștigat pe linie, păstrându-se o ierarhie puțin schimbată în fruntea clasamentului.

Saracens continuă să domine după o victorie impresionantă în deplasare cu bonus ofensiv, 30 - 10, în fața lui Bath Rugby, învinșii lor din finala de anul trecut. 

Bath au rămas în 14 jucători în minutul 50 când fundașul Anthony Watson l-a placat periculor în aer pe omologul său Alex Goode, dar în pofida nemulțumirii gazdelor victoria Sarazinilor - considerați actualmente echipa numărul unu a Europei - a fost incontestabilă.

Depășiți net de Saracens în runda trecută, urmăritorii în clasament Exeter Chiefs s-au reabilitat învingând cu 50 - 12 (marcând opt eseuri, dintre care un hat trick al numărului 8, Thomas Waldrom, care e pe primul loc cu 13 marcate în 19 meciuri de campionat) pe Worcester Warriors, în timp ce Wasps și-au continuat parcursul eexcelent învingând pe Northampton Saints cu 28 - 6.

Cel mai disputat meci al zilei a fost cel dintre Leicester Tigers și Bath Rugby în care Tigrii au învins cu 35 - 30, marcând eseul victoriei cu șapte minute înainte de final.

În celelalte meciuri Harlequins 44 Newcastle 25, London Irish 15 Sale Sharks 30.

După 19 runde pe primul loc se află Saracens cu 67 de puncte, urmați de Exeter Chiefs cu 64, Wasps 62, Leicester 55.

Derby irlandez

În Guinness PRO12 Leinster au profitat de înfrângerea lui Connacht și învingând pe eternii rivali de la Munster cu 16 - 13 (toate punctele fiind marcate de cei doi mijlocași la deschidere - Jonathan Sexton, respectiv Johnny Holland) au trecut pe primul loc.

Connacht au fost învinși cu 10 - 18 în celălalt derby irlandez de Ulster, în timp ce Llenelli Scarlets au pierdut surprinzător pe teren propriu în derby-ul galez cu Cardiff Blues, 22 - 28, în timp în celălalt derby galez Newport Gwent Dragons au pierdut cu 20 - 26 pe teren propriu în fața lui Swansea Ospreys.

Echipele scoțiene au profitat meciurile cu echipele italiene, codașele competiției, înregistrând victorii cu bonus Edinburgh 29 Zebre 10, Benetton Treviso 16 Glasgow Warriors 38.

După 19 runde pe primul loc se află Leinster cu 63 de puncte,la fel ca și Connacht, Scarlets cu 58 și Glasgow cu 56.

Tmișoara și Calvisano învingătoare

În Cupa României în grupa de elită s-au jucat trei meciuri: CSM Olimpia București 8 Timișoara Saracens 29 și Cluj 15 Dinamo 24, Steaua 54 Iași 20.

În campionatul Italiei, Eccelenza, liderii Calvisano au învins în deplasare cu 54 - 7 pe l'Aquila, centrul Florin Vlaicu marcând un eseu și transformând opt eseuri. În partea a doua a jucat la Calvisano și mijlocașul la grămadă Florin Surugiu, în timp ce la l'Aquila au evoluat pilierul Vlad Bădălicescu și linia a II-a Marius Sîrbe.

Rovigo au învins în deplasare cu 15 - 6 pe Viadana, în timp ce Laffert San Dona, cu centrul Bogdan Iovu în echipă, au învins tot în deplasare cu 29 - 27 pe Lazio.

În clasament după 15 runde conduc Calvisano cu 64 de puncte urmați de Rovigo cu 62, Padova 48 și Mogliano 46.

Sâmbătă 9 aprilie Timișoara Saracens și Calvisano se întâlnesc pe stadionul Dan Păltinișanu din orașul de pe Bega în prima manșa a barajului de calificare (returul pe 22 aprilie la Calvisano) pentru Cupa Challenge (competiția europeană numărul 2) ediția 2016 - 2017, în celălalt baraj întâlnindu-se Rovigo și Enisei STM Krasnoyarsk.

Tot week-endul viitor, în sferturile de finală ale Cupei Campionilor au loc meciurile Saracens - Northampton, Racing 92 - Toulon, Leicester Tigers - Stade Francais și Wasps - Exeter Chiefs.

În sferturile de finală ale Cupei Challenge au loc meciurile Gloucester Rugby - Newport Gwent Dragons, Harlequins - London Irish, Grenoble - Connacht și Sale Sharks - Montpellier.