Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Promovare - retrogradare în Turneul celor Șase Națiuni" - Lapasset

lapasset.jpg

Bernard Lapasset
Bernard Lapasset recomandă introducerea unui sistem de promovare - retrogradare din Turneul celor Șase Națiuni
Image source: 
Getty Images

Președintele World Rugby - forul diriguitor al sportului cu balonul oval, Bernard Lapasset, și-a exprimat părerea că în Turneul celor Șase Națiuni ar trebui instituit sistemul de promovare - retrogradare, pentru a oferi șanse unor echipe precum Georgia, România sau Rusia.

Într-un interviu acordat cotidianului parizian Le Figaro, Lapasset, care se va retrage din funcție în luna mai pentru a prelua conducerea candidaturii Franței la organizarea Jocurilor Olimpice la Paris în 2024, a fost categoric.

"Trebuie să schimbăm formatul Turneului celor Șase Națiuni. Dacă dorește să se orienteze spre viitor, această competiție trebuie să se deschidă. Cu un sistem de promovare-retrogradare. Fie directă, fie printr-un meci de baraj. Dar trebuie să oferim rapid o viziune, o speranță acestor echipe", a spus liderul rugby-ului mondial.

La ora actuală în Turneul celor Șase Națiuni joacă Anglia, Țara Galilor, Irlanda, Scoția, Franța și Italia, în timp ce Georgia, România și Rusia joacă în Cupa Europeană a Națiunilor divizia 1A, supranumită și Turneul celor Șase Națiuni B. 

În ultima vreme rezultatele slabe ale Italiei - primită în Turneul celor Șase Națiuni în anul 2000, precum și rezultatele bune ale Georgiei - câștigătoare a Turneului B în ultimii șase ani consecutiv, precum și urcarea echipei pe locul 12 în clasamentul World Rugby (Italia e pe 14, România pe 16) au dus la cereri de deschidere a competiției de elită inter-țări a Europei.

Până acum nu există o solicitare oficială în acest sens, iar impedimentele sunt mai degrabă de natură comercială, cei ce se opun susținând că nici Georgia, nici România nu au o piață suficient de dezvoltată pentru rugby. 

Recent, cel mai bun jucător al Georgiei, Mamuka Gorgodze, a respins însă astfel de obiecții, dând exemplul meciului dintre echipa sa și România de la Tbilisi din 19 martie la care au asistat 55000 de spectatori.