Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Țigănuș" - insultă rasistă pe terenul de rugby - sancționată

gypsy_boy.jpg

Altercația dintre Joe Marler și Samson Lee
Altercația dintre Joe Marler (în alb, cu numărul 1 pe spate) și Samson Lee a dus la suspendarea și amendarea jucătorului englez
Sursa imaginii: 
www.telegraph.co.uk

Jucătorul englez de rugby Joe Marler a fost suspendat pe două etape și amendat cu 20000 de lire sterline (25000 de euro) pentru insultă rasistă la adresa lui Samson Lee în timpul meciului Anglia - Țara Galilor din 12 martie din Turneul celor Șase Națiuni. Decizia a fost luată de comisia de disciplină a World Rugby - forul mondial - care a anulat o decizie anterioară de achitare. 

Marler care joacă pe post de pilier stânga, a fost obligat de World Rugby să plătească această sumă unei organizații de caritate care are ca scop protejarea egalității. 

El și-a cerut deja scuze pentru că i-a spus adversarului său direct "țigănuș" - Gypsy Boy, galezul Lee fiind de origine țigan nomad și inițial a fost iertat de comisia de disciplină a Turneului celor Șase Națiuni. 

Federația Engleză de Rugby (RFU) a considerat incidentul închis, dar Federația Galeză de Rugby (WRU) a fost nemulțumită de achitare, iar Alianța Națională a Țiganilor, Nomazilor și Femeilor Rome s-a arătat contrariată de acest verdict și a cerut sancționarea lui Marler. 

Ca atare, World Rugby, care are ultimul cuvânt, l-a convocat din nou pe Marler și de data aceasta l-a sancționat. Până și antrenorul echipei Țării Galilor, Warren Gatland, a trebuit să-și ceară scuze pentru că inițial calificase "Țigănuș" drept o "tachinare".

Au apărut și proteste. Directorul executiv al Asociației Jucătorilor Profesioniști de rugby din Anglia, Damian Hopley, a spus că Marler este victima unei vânători de vrăjitoare din mass media. 

Acum, Marler va sta două meciuri pe tușă, unul în Cupa Challenge (competiția intercluburi europeană numărul 2) și unul în Aviva Premiership, campionatul Angliei.

Ei va putea însă să fie selecționat și să joace în turneul pe care echipa Angliei în va face în vară în Australia, la fel ca și colegul său din linia a II-a, George Kruis de la Saracens, care a fost achitat de comisia de disciplină a Aviva Premirship, fiind citat pentru acuzația de mușcarea adversarului său, pilierul Dave Wilson de la Bath, în meciul de vinerea trecută dintre cele două echipe.

Wilson a fost citat și el în fața comisiei pentru că ar fi băgat degetele în ochii lui Kruis, dar după vizionarea înregistrării fazei comisia i-a achitat pe amândoi. 

Regulile privind mușcatul și băgatul degetelor în ochi sunt extrem de stricte, suspendarea minimă fiind de 12 săptămâni, dar citarea celor doi a stârnit nemulțumirea antrenorului secund al lui Saracens, Alex Sanderson, care a spus că citarea lui Kruis a fost o farsă și a reamintit că pentru o acuzație similară un alt jucător de-al său, Chris Ashton a fost suspendat pe 10 săptămâni fără ca, în opinia sa, să se fi făcut vinovat de așa ceva.