Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Final de sezon regulat în Aviva Premiership și Guinness PRO12

worcester_saracens.jpg

Worcester - Saracens
Saracens în atac în 22-ul lui Worcester - o situație repetată pe durata întregului meci
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Două dintre cele trei mari ligi europene de rugby, Aviva Premiership în Anglia și Guinness PRO12 - Liga celto-italiană au ajuns la finalul sezonului regulat. În semfinalele play off vor juca Saracens cu Leicester Tigers și Exeter cu Wasps în Aviva Premiership,  Leinster - Ulster și Connacht - Glasgow Warriors în Guinness PRO12.

Saracens au învins în ultima rundă în deplasare pe Worcester Warriors cu 43 - 19 și s-au clasat pentru a treia oară în ultimii patru ani pe primul loc în clasament după cele 22 de runde ale sezonului regulat. 

Campionii de anul trecut erau asigurați de locul 1 încă din runda trecută, așa că sâmbătă ei au odihnit câțiva titulari, iar pe alții i-au retras după pauză, fără îndoială cu gândul la finala Cupei Campionilor Europeni de sâmbăta viitoare împotriva lui Racing 92 Paris de la Lyon.

Chiar și așa, Sarazinii au avut prea multă artilerie grea pentru Worcester care termină sezonul pe locul al 10-lea din 12 echipe și în pofida începutului bun al gazdelor care au condus ce 7 - 0 și 14 - 7, meciul s-a transformat pe alocuri într-o demonstrație de virtuozitate a campionilor.

În rolul principal a fost fundașul Alex Goode, care a creat trei dintre cele patru eseuri al echipei sale marcate înainte pauză prin relansările din adâncime care îl fac probabil cel mai bun număr 15 nu doar din Anglia ci și din întreaga emisferă nordică.

Saracens au marcat șase eseuri (trei prina aripa Chris Ashton) față de trei ale adversarilor lor, dar a fost clar că acest meci nu a avut nicio miză, iar spectacolul a fost unul extrem de agreabil.

Pe locul doi s-au clasat Exeter Chiefs - revelația acestui campionat - care în ultimul meci au învins în deplasare cu 62 - 24 pe Harlequins, marcând și o bagatelă de 10 eseuri. 

Locul trei a revenit lui Wasps, învingători cu 38 - 12 în fața lui London Irish, care erau deja retrogradați, în timp ce Leicester Tigers aveau deja asigurat locul al patrulea, așa că înfrângerea în deplasare cu 27 - 38 în fața Bath nu le-a afectat statutul de semifinaliști.

Pe locul al cincilea s-au clasat Northampton Saints învingători cu 28 - 20 în deplasare în fața lui Gloucester, iar locul șase (ultimul calificativ pentru Cupa Campionilor) a revenit lui Sale Sharks, învingători în deplasare cu 21 - 18 în fața lui Newcastle Falcons, acesta fiind meciul de adio al pilierului moldovean Vadim Cobîlaș care pleacă de la Sale în Franța la Begles Bordeaux.

În semfinale se vor întâlni pe 21 mai Saracens cu Leicester Tigers de la 12:30 (14:30 la București și Chișinău) și Exeter Chiefs cu Wasps de la 15:15 (17:15), meciurile disputându-se pe terenul primelor echipe.

Dominație irlandeză

În Guinness PRO12, locul 1 a revenit irlandezilor de la Leinster care au profitat de meciul cu Benetton Treviso câștigat cu 50 - 19 și punct de bonus pentru a-i depăși pe compatrioții lor de la Connacht care au învins cu 14 - 7 pe Glasgow, cu care se vor înâlni din nou în semifinală sămbăta viitoare pe teren propriu de la 18:30 (20:30).

Leinster, care s-au clasat pe locul întâi la egalitate de puncte cu Connacht la criteriul numărului mai mare de victorii obținute vor juca cu cea de-a treia echipă irlandeză, Ulster învingătoare în deplase cu 46 - 26 cu Swansea Ospreys, vineri la ora 19:45 (21:45). 

În celelalte meciuri Edinburgh 17 Cardiff Blues 21, Munster 31 Llanelli Scarlets 15 și Zebre 47 Newport Gwent Dragons 22. 

În campionatul Franței (TOP14) ajuns la runda a 23-a, liderii Clermont Auvergne au obținut a 9-a victorie în deplasare în acest campionat - record, învingând pe Pau cu 16 - 10 în timp ce urmăritorii lor, Montpellier au pierdut pentru prima oară după opt victorii consecutive la un scor sever, 10 - 36 cu La Rochelle, în timp ce Toulon a profitat de victoria cu 17 - 7 în fața lui Castres și și-a consolidat locul al treilea.

Și finaliștii Cupei Campionilor Racing 92 au pierdut în deplasare 27 - 33 cu Brive, în timp ce campionii de anul trecut Stade Francais au scăpat practic de emoțiile retrogradării învingând pe Oyonnax cu 69 - 8, condamnându-i practic la PRO D2 anul viitor.

Sigur retrogradată este Agen care a pierdut meciul cu Stade Tolousain cu 19 - 52. În celălalt meci, Grenoble 14 Bordeaux Begles 20. 

În clasamnt după 23 de runde pe primul loc se află Clermont cu 79 de puncte, urmați de Montpellier 73, Toulon 72, Racing 68, Toulouse 66, Bordeaux Begles 61 și Castres 58. 

Favoriții domină Cupa României

În campionatul Italiei Eccelenza, pe primul loc în sezonul regulat s-a clasat Rovigo, învingătoare în ultima rundă 65 - 14 la Piacenza în timp ce Calvisano (cu mijlocașul la grămadă Florin Surugiu titular și cu mijlocașul la deschidere Florin Vlaicu pe banca rezervelor) a învins pe Fiamme Oro Roma cu 21 - 12.

În semifinale (care se vor juca după sistemul tur-retur) se vor întâlni săptămâna viitoare Marchiol Mogliano cu Rovigo și Petrarca Padova cu Calvisano, urmând ca returul să aibă loc peste două săptămâni, învingătoarele din cele două semifinale urmând a juca fnala pe 28 mai.

În România s-au jucat sferturile de finală ale Cupei României: Baia Mare a învins pe Stejarul Buzău din liga a II-a cu 5 - 0 (neprezentare din lipsă de jucători în număr suficient), Timișoara Saracens a trecut ce CSM Olimpia cu 60 - 10, în timp ce Dinamo a învins pe Cluj cu 28 - 17, iar Steaua a învins pe Iași cu 43 - 3.

În smeifinalele ce se vor disputa la sfârșitul săptămânii Baia Mare întâlnește pe Dinamo, iar Tmișoara Saracens joacă împotriva Stelei, ambele meciuri disputându-se pe terenul primelor echipe.