Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maşinăria de dopaj a Rusiei: Sportivii ruşi s-ar fi dopat şi la JO de iarnă din 2014

Încă un scandal de dopaj al sportivilor loveşte Rusia. După acuzaţiile care i-au vizat la finalul anului trecut pe atleţii ruşi participanţi la Olimpiada din 2012, cotidianul american New York Times scrie despre suspiciuni similare care planează asupra sportivilor ruşi care au concurat la JO de iarnă din 2014.

Fostul director al laboratorului antidoping din Rusia spune că zeci de atleți ruși au fost dopaţi în cadrul unui program coordonat de autorităţile de la Moscova. Acuzaţiile vin în contextul în care, în prezent, echipa de atletism a Rusiei este înlaturată din competițiile internaționale din cauza acuzaţiilor de dopaj, iar, în această lună, Asociația Internațională de Atletism urmează să decidă dacă interdicția se va extinde şi asupra Jocurilor Olimpice de la Rio din această vară.

Fostul director al laboratorului antidoping din Rusia, Grigory Rodchenkov, a declarat pentru New York Times că zeci de atleți ruși, inclusiv 15 medaliați, care au participat la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014, au făcut parte dintr-un program de dopaj de stat pus la punct de autorităţi pentru a asigura dominația sportivilor ruși.

Rodchenkov, care a fugit recent din Rusia, susţine că, personal, a dezvoltat un cocktail de trei substanțe interzise, care, mai apoi, a fost oferit atleților ruși. În plus, fostul director al laboratorului antidoping din Rusia afirmă că, până la sfârșitul Jocurilor Olimpice de Iarnă, un număr de minim 100 de probe de urină testate pozitiv au fost ascunse de organizatorii ruşi. În consecinţă, niciunul dintre sportivii ruși care a participat la ediția din 2014 a Olimpiadei nu a fost testat pozitiv, iar Rusia a câștigat cele mai multe medalii la concursul de la Soci.

"Oamenii sărbătoreau succesul sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice, iar noi ne chinuiam să înlocuim probele depistate pozitiv. Lucrurile au mers conform planului", a declarat Grigory Rodchenkov, conform New York Times.

De menţionat că, după terminarea Jocurilor Olimpice, Rodchenkov a fost decorat cu Ordinul Prieteniei de către președintele rus Vladimir Putin. Pe de altă parte, în luna februarie a acestui an, doi colegi ai medicului au murit în mod neașteptat, la câteva săptămâni distanță. Ambii erau foști oficiali ai Agenției Antidoping din Rusia.