Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Saracens - campionii Europei la rugby, în fața lui Racing 92 Paris

saracens_campionii_europei.jpg

Saracens câștigă Cupa Campionilor Europeni
Saracens câștigă Cupa Campionilor Europeni după nouă meciuri câștigate consecutiv
Sursa imaginii: 
Icon Sport

Saracens au câștigat Cupa Campionilor Europeni la rugby învingând în finala disputată la Lyon pe Racing 92 Paris cu scorul de 21 - 9, toate punctele fiind marcate din lovituri de pedeapsă. Echipa din nordul Londrei devine prima câștigătoare a trofeului care nu a cunoscut înfrângerea pe întreg parcursul competiției. 

Favoriții au câștigat într-un meci pe care l-au dominat din primul și până în ultimul minut și în care experiența lor superioară a fost vizibilă sub toate aspectele. 

Vremea - ploaie torențială în prima parte - a determinat caracterul acestui joc în care spectacolul a fost aproape absent și în care înaintarea engleză și-a valorificat superioritatea  privându-i pe parizieni de baloane și obligându-i să joace majoritatea meciului în jumătatea lor. 

În spatele pachetului de înaintași - care s-au remarcat nu doar în momentele de posesie a balonului ci și în apărare - perechea de mijlocași, Richard Wiggleswoth și Owen Farrell, au controlat jocul cu măiestrie, șuturile lor forțând în permanență pe jucătorii lui Racing să reculeze.

Farrell a fost autorul tuturor punctelor echipei sale, transformând toate cele șapte lovituri de pedeapsă șutate la but, în timp ce centrul Johan Goosen a transformat trei lovituri de pedeapsă pentru Racing.

Parizienii au suferit nu numai în confruntarea pe înaintare dar și-au pierdut perechea de mijlocași Maxime Machenaud - Dan Carter, primul suspectat de comoție cerebrală și al doilea accidentat la gleznă, fiind trimis în mod inexplicabil nerefăcut ca titular.

A fost o victorie a experienței și a abnegației în care toți jucătorii indiferent de post au dat tot cea au avut pentru această victorie care era aproape inevitabilă, dar care trebuia câștigată pe teren, iar jucătorii lui Saracens nu și-au subestimat în niciun moment adversarii. 

Echipa numărul unu a Europei

Saracens încheie un parcurs fără greșeală în Cupa Campionilor: șase victorii din șase meciuri și 28 de puncte din 30 posibile în grupa preliminară din care au mai făcut parte Ulster, Stade Toulousain și Oyonnax, victorii în sferturi de finală împotriva lui Northampto Saints, în semifinale împotriva lui Wasps și, iată, în finală împotriva lui Racing 92 Paris. 

Este pentru prima oară în cele 21 de ediții al Cupei Campionilor când o echipă reușește un astfel de parcurs numai cu victorii. 

Saracens nu sunt la prima finală europeană, eu au pierdut în 2014 cu 6 - 23 în fața lui RC Toulon și au fost prezenți în semifinalele Cupei Campionilor în ultimii patru ani.

Ei au câștigat Aviva Premiership de două ori în ultimii șapte ani, fiind prezenți în două alte finale pierdute, iar sâmbăta viitoare vor juca pe teren propriu semifinala play-off a campionatului Angliei împotriva lui Leicester Tigers iar în caz de victorie vor întâlni învingătoarea din cealaltă semifinală, Exeter - Wasps, în finala ce se va disputa pe stadionul Twickenham din Londra pe 28 mai. 

Iată și jucătorii care au făcut parte din lotul victorios al Saracens pentru finala de la Lyon:

1. Mako Vunipola

2. Schalk Brits

3. Petrus du Plessis

4. Maro Itoje

5. George Kruis

6. Michael Rhodes

7. Will Fraser

8. Billy Vunipola

9. Richard Wigglesworth

10.Owen Farrell

11. Chris Wyles

12. Brad Barritt (căpitan)

13. Duncan Taylor

14. Chris Ashton

15. Alex Goode

16. Jamie George

17. Richard Barrington

18. Juan Figallo

19. Jim Hamilton

20. Jackson Wray

21. Ben Spencer

22. Charlie Hodgson

23. Marcelo Bosch 

Antrenor principal: Mark McCall.