Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Saracens câștigă Campionatul Angliei după Cupa Campionilor

20160528_160336.jpg

Saracens - Exeter
Exeter Chiefs (în alb) au dominat teritorial în partea a doua a meciului, dar Saracens s-au dovedit superiori pe ansamblu
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Saracens au câștigat pentru al doilea an consecutiv titlul de campioni ai Angliei la rugby, învingând în finala Aviva Premiership cu 28 - 20 pe Exeter Chiefs, la numai două săptămâni după câștigarea Cupei Campionilor Europeni. Connacht a câștigat în mod surprinzător Guinness Pro12 - liga celto italiană - învingând în finală cu 20 - 10 pe Leinster, îm timp ce Rovigo a devenit campioana Italiei, învingând în finala Eccelenza cu 20 - 13 pe Calvisano

Pe un timp admirabill și în prezența a peste 76000 de spectatori pe stadionul Twickenham din Londra, Saracens și-au confirmat statutul de echipă numărul unu a Europei într-o finală în care adversarii lor s-au comportat admirabil, contribuind pe deplin la un spectacol de zile mari. 

Campionii en-titre, proaspăt încununați cu titlul european, au dominat debutul partidei în care a fost evident că Chiefs, care acum șase ani abia promovau în prima ligă a Angliei, erau handicapați de lipsa de expriență la acest nivel și care au dat dovadă de trac, în fața unei echipe care juca a cincea finală în șapte ani, dintre care ultimele trei consecutiv.

După o jumătate de oră în care superioritatea Saracens s-a materializat doar prin trei lovituri de pedeapsă transformate de mijlocașul la deschidere Owen Farrell, la care omologul său Gareth Steenson a replicat o singură dată, a venit perioada de cinci minute care de fapt a decis soarta meciului, prin cele două eseuri marcate de Sarazini.

La originea ambelor eseuri au stat șuturi lungi, dar fără adresă, ale celor de la Exeter, care au permis contra-atacuri devastatoare, primul lansat de taloneurul Schalk Brits și încheiat cu un eseu al centrului Duncan Taylor care a urmărit un șut de urmărire inteligent cu pământul al lui Farrell și a culcat balonul în but, iar al doilea pe o pasă sărită a aceluiași Farrell către aripa stângă Chris Wyles care a profitat de un dublu placaj ratat și a înscris la colț, ambele eseuri fiind transformate de Farrell.

Steenson a redus scorul dintr-o lovitură de pedeapsă înainte de pauză, dar scorul ajunsese deja 23 - 6 și se părea că finala este jucată.

Exeter revine 

Numai că ambițioasa echipă din sud-vestul Angliei (Exeter e un oraș de 125000 de locuitori din comitatul Devon) a ieșit de la vestiare transformată în partea a doua și a dominat, pe alocuri categoric, schimbând tactica și folosind cu precădere pachetul de înaintași.

La o margine în 22-ul Saracens, Chiefs au folosit maul-ul rulant care le-a adus atâtea eseuri în sezonul regulat și au culcat balonul prin taloneurul Jack Yeandle, ascuns în mijlocul colegilor săi de pe înaintare. Steenson a transformat și scorul a devenit 23 - 13.

Chiefs au continuat să domine și după o fază prelungită pe înaintare în 22-ul advers balonul a ajuns la centrul Henry Slade, care a scăpat de apărătorii Saracens, i-a pasat fundașului Phil Dollman intercalat, care la rândul său l-a găsit pe excelentul Jack Nowell, aripa dreaptă, care a culcat balonul la colț cu doi apărători în spinare. 

Excelentul Steenson a transformat impecabil și cu șapte minute înainte de final scorul a devenit 23 - 20 pentru Saracens dându-le speranțe miilor de suporteri ai Chiefs care au făcut deplasarea și care și-au încurajat fără încetare echipa.

Dar Saracens au dovedit de ce sunt echipa numărul unu din emisfera nordică, dominând ultimele cinci minute în care au marcat eseul ce a pus capăt oricăr speranțe ale Chiefs.

După un punct de fixare al înaintașilor roș-negri, fundașul Alex Goode (omul meciului și jucătorul numărul unu al sezonului în Aviva Premiership) intercalat, a lansat un atac pe partea dreaptă,centrul Marcelo Bosch a atras trei apărători și apoi a pasat la interior aripii Chris Ashton care la rândul său a pasat la exterior lui Goode care din placaj s-a întins și a culcat balonul în terenul de țintă. Scor final Saracens 28, Exeter Chiefs 20.

Numărul unu în Europa 

Saracens încheie în mod logic un sezon pe care l-au dominat da capo al fine, în care s-au clasat pe primul loc în sezonul regulat Aviva Premiership și au câștigat Cupa Campionilor Europeni, câștigând nouă meciuri din nouă disputate, prima echipă în istorie care reușește această performanță în competiția numărul unu inter-cluburi a vechiului continent.

Campionii Angliei se alătură unui careu de ași care a realizat în trecut dubla campionat intern - Cupa Campionilor: Toulouse, Leicester, Wasps și Toulon.  

Din cele 33 de meciuri disputate în Aviva Premeship și Cupa Campionilor (24 + 9), Saracens au câștigat 28, au terminat la egalitate unul și au pierdut patru. 

Din cele 25 de meciuri în care au folosit prima echipă (celelalte opt fiind jucate în absența internaționalilor pe timpul Turneului ceor Șase Națiuni), Saracens au învins în 24, pierzând doar unul (în deplasare cu Harlequins, 23 - 29).   

Dubla victorie de anul acesta nu este întâmplătoare, ea este rodul unei strategii de șapte ani, în care Saracens au câștigat de trei ori Aviva Premiership (din cinci apariții în finală) și o dată Cupa Campionilor (din două apariții în finală și patru apariții consecutive în semifinală), strategie aplicată cu perseverență de antrenorul principal Mark McCall și susținută financiar de un consorțiu sud-african.

Echipa, o combinație între jucători formați în propria academie (Maro Itoje, George Kruis, Owen Farrell și Alex Goode printre ei) și jucători consacrați și mai puțin consacrați veniți de la alte echipe, este renumită pentru spiritul colectiv al jucătorilor săi, apărarea ermetică și jocul de urmărire după șuturi înalte.

Criticii susțin că acesta este un stil de joc ne-aventuros (așa cum s-a văzut în recenta finală a Cupei Campionilor câștigată cu 21 - 9 împotriva lui Racing 92 Paris), dar cele trei eseuri marcate în finală de sâmbătă îi contrazic, toate trei fiind rodul unor atacuri în care înaintașii și liniile dinapoi au combinat rapid făcând șah-mat apărarea adversă. 

Exeter Chiefs, pentru prima oară în finala Aviva Premiership, au o structură similară a echipei, cu numeroși tineri formați în propria academie (între care Slade și Nowell, ambii internaționali englezi, sunt cei mai buni), dar și cu jucători experimentați veniți de la alte echipe (se remarcă numărul opt, Thomas Waldrom, care a lipsit accidentat din finală, marcatorul de eseuri numărul unu în sezonul regulat) și cu un antrenor inimos și perseverent în persoana lui Rob Baxter, antrenor principal de șapte ani, după 14 ani ca jucător (10 dintre ei căpitan) la Chiefs. 

Lipsa de experiență i-a costat pe jucătorii lui Baxter, dar comentatorii sunt unanimi în a prezice echipei din vestul Angliei un viitor foarte promițător. Pentru moment însă, Saracens domină rugby-ul englez și cel european cum puține alte echipe au făcut-o înaintea lor.

Surpriza Connacht

În finala Guinness Pro12 s-au întâlnit două echipe irlandeze, una dintre ele - Leinster - fiind cea mai titrată (patru titluri de câștigătoare a Ligii Celice și de trei ori campioană europeană), iar cealaltă - Connacht - pentru prima oară în această finală și tradițional cea mai slabă dintre echipele irlandeze (celalalte fiind Munster și Ulster).

Și cu toate acestea, Connacht, care a terminat pe locul doi la egalitate de puncte cu Leinster în sezonul regulat, a reușit victoria cu 20 - 10, deși nu are în lot mari vedete, cu excepția poate a centrului Robbie Henshaw care, ironia soartei, va juca din toamnă la Leinster. 

Victoria echipei antrenate de fostul mare flanker samoan Pat Lam este, ca și ascensiunea lui Exeter, constituie o probă că în lumea rugby-ului de club european mai răzbat, chiar dacă nu prea des, și echipele mai mici.

Între timp, s-a încheiat sezonul de rugby și în Italia cu victoria previzibilă în campionatul Eccelenza a lui Rovigo, care a învins în finală cu 20 - 13 pe fosta campioană, Calvisano, confirmând ordinea (1 Rovigo, 2 Calvisano) din sezonul regulat.

Opt din cele 13 puncte ale lui Calvisano au fost marcate din lovituri de picior (un drop, o lovitură de pedeapsă și o transformare) de mijlocașul la deschidere Florin Vlaicu, la echipa învinsă evoluând din minutul 38 și mijlocașul la grămadă Florin Surugiu.

Trebuie precizat ca acestea nu sunt cele mai bune echipe din Italia, majoritatea covârșitoare a internaționalilor italieni și străini care evoluează în peninsulă fiind concentrați la Zebre și Treviso, clasate pe ultimele locuri (11 și 12) în liga celto-italiană.

Duminică a avut loc și un meci test internațional pe Twickenham în care Anglia a învins Țara Galilor cu 27 - 13 (10 - 13 la pauză, 5 - 1 la eseuri), ambele echipe pregătindu-se pentru turnee în emisfera sudică, englezii în Australia, galezii în Noua Zeelandă.

Meciul a fost arbitrat de Marius Mitrea, italian de origine română, primul său meci condus la centru între echipe din "Tier 1" - prima grupă valorică a rugby-ului mondial.