Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ion Crăciunescu: Nu ne-am prezentat niciodată aşa de slab la Euro

Meciul România-Franţa din deschiderea Euro 2016 va fi unul disproporţionat, declară la RFI fostul arbitru internaţional Ion Crăciunescu. El crede că naţionala tricoloră nu prea are cu cine să atace. Selecţionerul Anghel Iordănescu afirma joi că România nu va juca defensiv în meciul de vineri seară.

Ion Crăciunescu e de părere că România nu are cu cine să joace ofensiv: "Dacă Iordănescu spune că vom ataca, aş fi curios s-o văd, pentru că mi s-ar părea o situaţie inedită în care suntem puşi, să atacăm nu prea ştim, noi am arătat în ultimul timp că nu prea ştim să atacăm şi trebuie să fim sinceri, nici nu prea avem cu cine. Meciul pare disproporţionat, Franţa este o echipă foarte tare, cu jucători în toată Europa fotbalistică, la toate echipele bune, cu excepţia Barcelonei, care n-are nici un francez. Din păcate, noi n-avem nici un jucător la o echipă mare în Europa la ora actuală".

Fostul arbitru subliniază că "nu mai avem nici un jucător de talie mondială, pentru că din păcate noi nu am reuşit să facem ceea ce fac francezii de foarte mult timp, ei au o şcoală de fotbal extraordinar de bună, tot timpul scot talente pe bandă rulantă de la aceste şcoli, noi ne chinuim, improvizăm, am zis că facem nişte centre de excelenţă, am înţeles că aceste centre de excelenţă au făcut nişte jucători care sunt pe locul cinci-şase prin serii din campionatul naţional, deci noi nu avem la ora actuală o şcoală de fotbal, nu se investeşte mai nimic în juniori, în tineret, n-avem rezultate în competiţiile internaţionale şi atunci de unde să răsară câte un Chivu sau câte un Hagi?".

Ion Crăciunescu spune că selecţionerul Anghel Iordănescu "n-a avut o bază mare de selecţie, trebuie să recunoaştem şi lucrul acesta. Eu mi l-aş fi dorit pe Maxim să-l văd în echipa naţională. Dacă tot vorbim de atac, poate cu Maxim, deşi n-a arătat cine ştie ce forţă nici el în ultimul timp, Maxim era capabil să mai încânte ochiul. În meciul cu Franţa eu mă aştept să facem un joc, aş vrea ca româm să facem un joc spectaculos, să arătăm lumii că putem să jucăm şi fotbal, că putem să jucăm deschis, indiferent de rezultat, că nu ne cantonăm în apărarea aia în care stăm toţi în linia de trei sferturi şi numai respingem mingi (...). Mi se pare că nu ne-am prezentat aşa de slab cam niciodată cum ne prezentăm acum".

Fostul arbitru declară vizavi de riscul terorist de la Euro 2016 că dacă ar avea loc un atentat, iar competiţia ar fi suspendată, acest lucru ar reprezenta "o palmă groaznică dată omenirii": "Am auzit un oficial francez care a spus că în cazul unui astfel de atac, competiţia se va întrerupe. Cred că ar fi o palmă groaznică dată omenirii, dacă se va întâmpla aşa ceva".