Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anglia învinge Australia la Brisbane - revanșă pentru Cupa Mondială

owen_farrell.jpg

Owen Farrell
Owen Farrell a marcat 24 de puncte din lovituri de picior pentru Anglia
Sursa imaginii: 
Reuters

Anglia a învins Australia la Brisbane cu scorul de 39 - 28, revanșându-se pentru înfrângerea de toamna trecută din Cupa Mondială de la Londra, arătând progrese remarcabile sub conducerea antrenorului australian Eddy Jones. Cu câteva ore înaintea acestui meci campioana mondială Noua Zeelandă a învins Țara Galilor cu 39 - 21 după ce galezii conduceau cu 18 - 15 la pauză.

Ce diferență fac 10 luni! În octombrie Wallabies învingeau cu 33 - 13 pe stadionul Twickenham provocând eliminarea Angliei pentru prima oară în faza grupelor preliminare la Cupa Mondială.

Între timp, Jones, care revine acasă la cârma formației inamice, pare să fi transformat total XV-le trandafirului, care în luna martie a câștigat pentru prima dată Marele Șlem în Turneul Celor Șase Națiuni după 2003, an în care Anglia învingea și Australia (antrenată pe atunci de ...Jones) în finala Cupei Mondiale la Sydney.

Meciul a început și s-a terminat în nota de dominare a echipei antrenate de prietenul și acum rivalul lui Jones, Michael Cheika, care a învins la eseuri cu 4 - 3, dar cea mai mare parte a partidei a fost controlată de Anglia care a practicat un joc pragmatic, iar mijlocașul la deschidere Owen Farrell a sancționat prompt din lovituri de pedeapsă indisciplina australiană, încheiând jocul cu un total de 24 de puncte marcate din lovituri de picior (9 din 10, a zecea lovind bara).

Australienii au strălucit uneori în jocul combinativ, unde fundașul Israel Folau, mijlocașul la deschidere Bernard Foley și flankerul Michael Hooper a creat panică în apărarea engleză, dar soliditatea înaintării engleze și disciplina superioară și-au spus cuvântul. 

Meritul principal al acestei victorii îi revine însă lui Jones, care a transformat o echipă demoralizată într-un ansamblu disciplinat și pragmatic, care, chiar dacă nu face spectacol, se ridică, iată a nivelul celor trei mari din emisfera sudică.

Anglia obține a patra victorie asupra Australiei în deplasare în 105 ani, egalând diferența de puncte - 11 - cu cea mai categorică victorie obținută acum 13 ani la antipozi, dar stabilind un nou record de puncte marcate împotriva Wallabies - 39. 

Următorul meci test, al doilea din trei, sâmbăta viitoare la Melbourne. 

Și Țara Galilor a reușit să facă 40 de minute excelente în fața All Blacks pe care i-a condus până în minutul 60, când campionii mondiali au făcut renumitul lor ultim sfert, când au marcat trei eseuri transfromate și au obținut victoria detașat. 

S-a văzut clar lipsa de coeziune a All Blacks, care nu au mai jucat niciun meci de la victoria lor asupra Wallabies pe 31 octobrie 2015 în finala Cupei Mondiale și cu retragerile celebrilor, Richie McCaw, Dan Carter, Ma'a Nonu și Conrad Smith, dar odată intrați în ritm, campionii mondiali au fost de neoprit, iar galezii au rămas în continuare fără victorie în fața Noii Zeelande în 63 de ani, iar All Blacks rămân neînvinși pe Eden Park din Auckland din 1994 încoace. 

Meciul a doilea al seriei - sâmbăta viitoare la Wellington. 

Cea mai mare surpriză a zilei a venit de la Cape Town, unde Irlanda a învins Africa de Sud cu 26 - 20 - prima victorie irlandeză pe sol sud-african, evoluând trei sferturi din meci în 14, după eliminarea flankerului CJ Stander (născut în Africa de Sud) pentru un placaj întârziat și periculos împotriva lui Patrick Lambie. 

Al doilea meci al seriei se va juca sâmbăta viitoare la Johannesburg.

Tot în emisfera sudică Argentina a învins greu Italia cu 30 - 24 și tot în afara Europei Canada a fost învinsă de Japonia cu 26 - 22, deși a marcat patru eseuri, față de două ale japonezilor care au jucat și în 14 timp de 25 de minute ca urmare a eliminării lui Yoshiya Hosoda.

Primul meci al turneelor de vară (iarnă în emisfera sudică) s-a jucat între Samoa și Georgia și s-a terminat la egalitate, 19 - 19. A fost primul meci din turneul Pacific al Lelos care vor întâlni și Fiji și Tonga. Între timp cele două echipe s-au întâlnit la Suva, unde Fiji a învins Tonga cu 23 - 18.

Între timp, România a rămas în Europa, unde joacă la București în turneul World Rugby Nations Cup. După un meci modest, Stejarii au învins Namibia cu 20 - 8. În celelale meciuri Italia Emergentă 26 Uruguay 24 și Argentina XV 44 Spania 8.

Ca urmare a acestor rezultate în ierarhia mondială s-au produs doar două schimbări: Anglia a făcut rocadă cu Africa de Sud pe locurile 4 - 3, în timp ce Fiji a sărit de pe locul 11 pe 10 în locul Japoniei care a retrogradat o poziție.

Pe primele două locuri râmân Noua Zeelandă și Australia, în timp ce România rămâne pe 16, iar Moldova pe 33.