Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stejarii câștigă Nations Cup, Anglia - victorie istorică în Australia

nations_cup_2016.jpg

România câștigă World Rugby Nations Cup 2016
România câștigă în 2016 World Rugby Nations Cup pentru a patra oară în 10 ediții
Sursa imaginii: 
www.frr.ro

Echipa României, "Stejarii", a câștigat pentru a patra oară World Rugby Nations Cup, învingând în meciul decisiv cu 20 - 8 Argentina XV. Anglia a reușit să câștige prima serie de meciuri test în fața giganților rugby-ului mondial în emisfera sudică învingând Australia cu 23 - 7 la Melbourne. 

Stejarii au reușit să păstreze pentru al doilea an consecutiv trofeul competiției ajunse la a zecea ediție care se desfășoară în mod tradițional la mijlocul lunii iunie pe stadionul Arcul de Triumf din București, dominând pe înaintare tânăra echipă argentiniană, care nu demult a câștigat campionatul Americilor.

Dar dominarea, pe alocuri netă, nu s-a concretizat decât în două eseuri, primul marcat de taloneurul Andrei Rădoi după un maul de margine, iar al doilea de fundașul Cătălin Fercu, care a fructificat un șut de urmărire al centrului Florin Vlaicu, cel care a transformat ambele eseuri și a marcat de două ori și din lovitură de pedeapsă. 

La scorul de 20 - 0, argentinienii, care au dovedit că sunt buni mânuitori ai balonului, după modelul primei lor echipe, clasate pe locul 4 la Cupa Mondială anul trecut, au marcat un eseu transformat, stabilind scorul final România 20, Argentina XV 8. 

Este un scor identic cu cel din prima rundă, când România a învins Namibia, iar în a doua rundă Stejarii au învins Uruguay cu 40 - 0. La competitție au mai participat Italia Emergentă și Spania.  

Anglia transformată

Weekend-ul rugby-istic a avut ca meci vedetă șocul de la Melbourne dintre Australia și Anglia, al doilea din seria începută sâmbăta trecută cu victoria englezilor la Brisbane, 39 - 28. 

Australienii au dominat în majoritatea timpului, fapt reflectat de posesia balonului - 71%, teritoriu - 74% în favoarea lor precum și de faptul că englezii au dat de aproape patru ori mai multe placaje, dar meciul s-a încheiat cu victoria cea mai netă din istorie obținută de Anglia în Australia, datorită unui meci lecție de apărare. 

Anglia conduce cu 2 - 0 înaintea ultimului meci test de sâmbătă de la Sydney și obține astfel primul succes într-o serie jucată în emisfera sudică în fața celor trei mari giganți, Noua Zeelandă, Australia și Africa de Sud, iar meritul principal îi revine antrenorului australian Eddie Jones, care a transformat total o echipă demoralizată, eliminată anul trecut în faza grupelor la Cupa Mondială, obținând cu ei victoria cu Marele Șlem în Turneul celor Șase Națiuni, iar acum acest succes istoric chiar în țara propriului antrenor.

În al doilea meci test Noua Zeelandă a învins din nou Țara Galilor, de data aceasta cu 36 - 22 (5 - 3 la eseuri) la Wellington, în timp ce Africa de Sud a remontat de la 10 - 26, câștigând al doilea test în fața Irlandei cu 32 - 26 la Port Elisabeth, după ce irlandezii câștigaseră pe primul cu 26 - 20.

Georgia confirmă

Georgia își continuă ascensiunea în rugby-ul mondial, învingând Tonga cu 23 - 20, după ce săptămâna trecută terminase la egalitate, 19 - 19 cu Samoa în turneul său din Pacific, Lelos evoluând fără șapte jucători care au jucat în trei dintre cele patru echipe semifinaliste în campionatul Franței. 

Celelalte rezultate ale meciurlor test de la sfârșitul săptămânii: Argentina 30 Franța 19, Japonia 13 Scoția 26, Fiji 26 Samoa 16, Statele Unite 20 Italia 24, Canada 46 Rusia 21. 

În urma acestor rezultate, Noua Zeelandă rămâne pe locul 1, dar Anglia urcă pe 2, Africa de Sud revine pe 3, în timp ce Australia cade pe locul al patrulea în clasamentul World Rugby, în care Georgia rămâne pe locul al 12-lea, România pe 16, iar Moldova pe 33.

În semifinalele campionatului Franței Racing 92 Paris a învins pe Clermont Auvergne cu 34 - 33 (eseu al lui Imhoff în minutul 98 al prelungirilor, transformat de Dan Carter), în timp ce RC Toulon a învins pe Montpellier cu 27 - 18.

Racing 92 și Toulon se vor întâlni în finală vineri seara pe stadionul Nou Camp din Barcelona (capacitate 98000).