Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Anglia și Noua Zeelandă încheie victorioase sezonul de vară

anglia_sydney.jpg

Echipa de rugby a Angliei
Anglia a câștigat toate cele trei meciuri test cu Australia
Sursa imaginii: 
http://www.englandrugby.com/

Anglia a învins Australia cu 44 - 40 în ultimul meci test din seria de trei din turneul de la Antipozi, în timp ce campioana mondială Noua Zeelandă a învins Țara Galilor cu 46 - 6. All Blacks continuă să ocupe poziția 1 în clasamentul World Rugby, iar Anglia și-a consolidat poziția doua în această ierarhie.  

Echipa Angliei a încheiat seria victorioasă - prima realizată în emisfera sudică în fața unuia dintre cei trei giganți ai rugby-ului mondial (Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud) - cu un nou record: cel mai mare număr de puncte marcate vreodată împotriva australienilor (recordul datând din primul meci test de acum două săptămâni câștigat cu 39 - 28), după ce săptămâna trecută înregistraseră victoria la cea mai mare diferență în deplasare (23 - 7).

Disputat la Sydney, ultimul meci al seriei s-a remarcat printr-o spectaculozitate deosebită, australienii câștigând la numărul de eseuri marcate (5 - 4), dar indisciplina lor i-a costat scump, iar centrul Owen Farrell i-a pedepsit prompt, transformând șase lovituri de pedeapsă și tei din cele patru eseuri ale echipei sale, cu un total de 24 de puncte (el a marcat 24 de puncte în primul meci și 18 în aldoilea), fiind declarat omul meciului. 

A fost a noua victorie consecutivă din nouă meciuri a englezilor de când conducerea tehnică a fost preluată de australianul Eddy Jones, care a transformat o echipă în criză într-o mașină de victorii, practic cam cu aceeași jucători moșteniți de la fostul antrenor, Stuart Lancaster.

Noua Zeelandă a învins net Țara Galilor în al treilea meci test, marcând șase eseuri fără să primească vreunul, 26 din cele 46 de puncte ale All Blacks fiind marcate de mijlocașul la deschidere Beauden Barrett (între care două eseuri).

Aceasta fapt după retragerea marelui Dan Carter după câștigarea Cupei Mondiale de anul trecut dovedește că Noua Zeelandă este un izvor nesecat de talente în rugby.

Africa de Sud a reușit să câștige cu 2 - 1 seria de teste împotriva Irlandei, învingând cu 19 - 13 în ultimul meci disputat la Port Elisabeth și a confirmat că acesta a fost cea mai echilibrată dispută a verii între emisfera nordică și cea sudică.

O victorie surprinzătoare a obținut Franța, cu o echipă tânără, fără jucătorii implicați în semifinalele și finala campionatului intern, care a învins Argentina cu 27 - 0 la Tucuman. Ca urmare a acestui rezultat Argentina a căzut de pe locul 5 pe 9, în timp ce Franța a urcat de pe 9 pe 7.

Georgia urcă pe locul 11

Scoția a învins și în al doilea meci test Japonia cu 21 - 16 la Tokio pe stadionul Ajinomoto unde a fost prezent și Împăratul Akihito, dar japonezii, care au impresionat anul trecut la Cupa Mondială au prezentat o echipă mult întinerită.

Cea mai notabilă performanță a realizat-o în să Georgia, învingătoare cu 14 - 3 în fața Fiji, în ultimul meci al turneului din Pacific în care Lelos au terminat la egalitate, 19 - 19, cu Samoa și au învins Tonga cu 23 - 20, în absența a șapte jucători reținuți la echipele lor în fazele finale ale campionatului Franței, TOP14. 

Ca urmare a acestor rezultate, Georgia a urcat pe poziția 11 în clasamentul World Rugby, cea mai înaltă ocupată vreodată de Lelos, un nou argument în sprijinul cererii lor de a introducere a promovării și retrogradării în Turneul celor Șase Națiuni.

Tot în Pacific, Samoa a învins Tonga cu 30 - 10, tonganii căzând pe poziția a 15-a în clasamentul World Rugby, la o mică diferență în fața României care rămâne pe locul 16. 

Iar Statele Unite au învins Rusia cu 25 - 0, urcând un loc pe 17, în timp ce Rusia a căzut din primele 20 pe locul 21.

Tot în weekend s-a încheiat și ultimul mare campionat din Europa, Racing 92 Paris învingând Toulon cu 29 - 21, pe stadionul Nou Camp din Barcelona în fața a 99124 de spectatori, nou record mondial pentru un meci inter-cluburi.