Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emeric Ienei la RFI: Boloni poate fi o variantă pentru naţională; eu n-aş fi pentru un antrenor străin

Ladislau Boloni are şi experienţa şi vârsta potrivite pentru a prelua echipa naţională, spune la RFI fostul selecţioner Emeric Ienei. El comentează declaraţiile făcute luni de preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, care preciza că viitorul antrenor al tricolorilor trebuie să aibă cel puţin zece ani de experienţă, să fi câştigat trofee şi să aibă atitudine.

În opinia lui Emeric Ienei, criteriul experienţei de zece ani nu este important: "Eu nu ştiu de ce se leagă aşa de mult de această experienţă de zece ani, pentru că sunt antrenori care se duc la echipa naţională aproape când s-au lăsat de fotbal, jucători de valoare, bineînţeles".

Fostul selecţioner declară că "un antrenor trebuie să aibă nişte calităţi, în primul rând morale, în al doilea rând, sigur că trebuie să fie un tehnician care a trecut prin mai multe tactici şi are o viziune a lui, ceea ce sigur că trebuie să fie predat echipei pe care o preia, dar trebuie să se gândească din timp, această tactică oare corespunde jucătorilor mei, pe care îi preiau? Pentru că, vă spun sincer, cea mai mare greşeală este atunci când un antrenor preia şi nu se gândeşte pe cine preia şi nu se gândeşte nici la relaţiile de joc dintre jucători. Este foarte important ca jucătorii să aibă în primul rând relaţii umane foarte bune şi relaţii de joc şi bineînţeles valoare".

Emeric Ienei nu crede în varianta unui selecţioner străin la echipa naţională: "Este extrem de greu să treacă jucătorii noştri pe mâna unui antrenor străin, iar unui antrenor străin îi este greu să vină în România. Eu n-aş fi pentru un antrenor străin, eu aş spune că noi avem antrenori cu suficientă experienţă şi cu suficientă gândire, încât să poată face o selecţie şi nişte antrenamente, în aşa fel încât jucătorii în momentul când trebuie să joace să fie într-o formă bună".

Solicitat să spună ce antrenor ar putea îndeplini rolul de selecţioner, în opinia sa, Emeric Ienei a răspuns: "Aş spune în primul rând Boloni Ladislau, cu experienţă, cu o vârstă exact foarte bună, experienţă mare, care a fost la echipa naţională şi a şi făcut un rezultat bun. Aş mai spune poate Olăroiu, dar ştiţi cum e, cei care pleacă în Arabia Saudită, greu pot să revină în ţară".

Cine este responsabil pentru ratarea calificării României în optimile Euro 2016? Fostul selecţioner crede că răspunderea trebuie împărţită: "Şi atunci când ai succes şi atunci când nu ai succes, aici trebuie ca responsabilitatea să fie a tuturor celor care lucrează pe lângă echipă. Deci atât Federaţia Română de Fotbal, cât şi staff-ul tehnic, cât şi jucătorii, până la urmă".