Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timișoara Saracens - cu Harlequins, Stade Francais și Edinburgh

tragere_la_sorti.jpg

Tragere la sorți în Cupa Challenge
Timișoara Saracens a nimerit într-o grupă extrem de puternică
Sursa imaginii: 
http://www.epcrugby.com/

Timișoara Saracens va face parte din grupa a cincea preliminară a Cupei Challenge (competiția numărul doi a rugby-ului european de club) alături de Harlequins, Stade Francais și Edinburgh. Campionii României debutează în această competiție, fiind prima echipă românească ce a accedat în urma unei competiții de calificare.      

Se anunță meciuri de gală în urbea de pe Bega, o ocazie pentru rugby-ul românesc de-a demonstra că se poate ridica la nivelul jocului echipelor din primul eșalon al lumii.

Antrenorul timișorenilor, Grainger Heikell a declarat în exclusivitate la RFI că atât conducerea, cât și jucătorii sunt stimulați de provocările ce se vor ivi în întrecerile cu cele trei valoroase echipe, cluburi cu o istorie îndelungată și palmaresuri pe măsură.

El a mai adăugat că cele șase dispute vor testa la maximum atât abilitățile fiecărui jucător, dar și ale întregii echipe, însă exact acest lucru este de dorit într-o asemenea competiție.

Timișorenii vor trebui să se prezinte la cel mai înalt nivel în toamnă pentru a fi competitivi, dar neo-zeelandezul de pe bancă dă asigurări că echipa nu va face doar act de prezența, ci va încerca să aducă rezultate pozitive, poate chiar un succes.

Harlequins - club de tradiție

Harlequins reprezintă unul dintre cluburile de legendă ale rugby-ului englez, care recent a pierdut în finala Cupei Challenge în fața lui Montpellier cu 19 - 26.

În recentul turneu victorios al echipei Angliei în Australia, flankerul lui Harlequins Chris Robshaw a fost unul dintre cei mai buni jucători, fundașul Mike Brown a evoluat în toate cele trei meciuri test, iar mijlocașul la grămadă Danny Care, flankerul Jack Clifford și aripa Marland Yarde și-au adus și ei contribuția la succesul istoric, 3- 0, în acest turneu la Antipozi.   

Fondat acum 150 de ani, în 1866 și numiți cu apelativul „Quins”, ei sunt unul dintre numele ce a pus în 1871 bazele federației engleze de rugby.

Un singur trofeu de campion al Angliei stă momentan în vitrina clubului și, după victoria din 2012, au urmat doi ani în care au terminat sezonul regulat în primele patru și în care au jucat și pierdut în semifinale, pentru ca ultimele două sezoane să însemne locurile 7 și respectiv 8.

De reținut faptul că „arlechinii” sunt echipa cu cele mai multe victorii în Cupa Challenge, trei la număr, în campaniile din 2001, 2004 și 2011 și că în sezonul precedent au mai jucat o finală, în care au fost însă depășiți de francezii de la Montpellier.

Lotul curent mai reține o seamă de nume importante, o sumă cosmopolită de valori în toate compartimentele: pilierul echipei Angliei, Joe Marler, fostul căpitan al Australiei, linia 2-a, James Horwill, valorosul centru galez Jamie Roberts, pilierul Kyle Sinckler, prezent și el în lotul Angliei în Australia fără însă a fi folosit.

Situația de pe banca tehnică este momentan incertă, directorul de rugby, Connor O'Shea plecând de la conducerea echipei după 6 ani, pentru a prelua postul de antrenor al Italiei.

Harlequins joacă meciurile de acasă pe Twickenham Stoop, cu o capacitate de 15000 de locuri, un stadion mic în vecinătatea celebrului stadion Twickenham din sud-vestul Londrei, templul rugby-ului englez pe care s-au desfășurat două finale ale Cupei Mondiale, în 1991 și 2015. 

Stade Francais - aristocrații rugby-ului

Stade Français, una dintre cele două echipe pariziene din prima ligă franceză, se numără printre cele mai galonate echipe din Hexagon: 14 titluri de campioană, de două ori finalistă atât în Cupa Campionilor, fosta Heineken Cup, în 2001 și 2005, cât și în Cupa Challenge, 2011 și 2013.

Condusă în ultimii trei ani de pe bancă de fostul mare internațional argentinian, Gonzalo Quesada, echipa a traversat o decadă fastă între 1998 și 2007, în acest răstimp echipa câștigând de 5 ori prima ligă franceză, Top 14.

Dupa 2010, clubul a intrat într-un ușor declin și, cu excepția notabilă din 2015 când și-a mai adjudecat înca un titlu în palmares, s-a zbătut în a doua parte a clasmentului, nemaireușind să acceadă în fazele eliminatorii ale campionatului.

Din lotul actual se desprinde imaginea legendarului său căpitan, Sergio Parisse, din 2005 component al echipei, omul ce inspiră clubul și naționala Italiei prin flerul și abnegația de care dă dovadă, dar și internaționalii francezi pilierul Rabah Slimani, linia a II-a Alexandre Flanquart, mijlocașul la deschidere Jules Plisson sau fundașul Hugo Bonneval, dar și mijlocașul la grămadă australianul Will Genia sau pilierul georgian Zurab Jvania.

Situat într-una dintre cele mai chic zone ale Parisului, selectul arondisment 16, echipa dispută meciurile de acasă pe stadionul Jean-Bouin, arenă cu o capacitate de 20000 de locuri, poziționată în apropierea Stadionului Parc des Princes și a arenelor de la Roland Garros.

Edinburgh - 144 de ani de istorie

Edinburgh, club fondat în 1872, este, alătuiri de Glasgow Warriors, unul dintre cele două francize pe care Scoția le are în prim-planul rugby-ului european.

Echipa evoluează în Guinness Pro12, liga ce reunește formații din Irlanda, Țara Galiilor, Scoția și Italia, iar în precedentul sezon a terminat doar pe locul 9.

O obișnuită a primei competiții europene, Cupa Campionilor, unde, de regulă, nu reușește să treacă de faza grupelor, clubul din capitala Scoției a evoluat de două ori și în Cupa Challenge, iar în 2015 a reușit performanța de a ajunge până în finală.

Meciurile de acasă le dispută pe celebrul stadion Murrayfield, care este însă doar parțial deschis la meciurile echipei și, din nevoia de a evolua pe o arenă mai mică, cu o atmosferă mai prietenoasă, din a doua parte a sezonului viitor se are în vedere mutarea pe Myreside, o arenă de doar 6000 de locuri.

Echipa este din 2013 antrenată de sud-africanul Alan Solomons (se cuvine să amintim că în sezonul 2006-2007 au fost conduși de actualul antrenor al naționalei României, galezul Lynn Howells) și dintre cei mai importanți componenți ai lotului, de notat în primul rând întreaga linie I, Alasdair Dickinson, Ross Ford, W.P. Nel, dar și flankerul John Hardie, toți cu evoluții recente remarcabile atât la echipa de club, cât și pentru naționala ciulinelui. 

Tragerea la sorți completă

Celelalte grupe ale Challenge Cup vora arăta astfel:

1) Bayonne, Treviso, Gloucester, La Rochelle;

2) Grenoble, Lyon, Newcastle Falcons, Swansea Ospreys;

3) Brive, Enisei STM Krasnoyarsk, Glasgow Warriors, Newport Gwent Dragons;

4) Bath, Bristol, Cardiff Blues, Pau. 

În Cupa Campionilor, tragerea la sorți a rezultat în următoarele grupe:

1) Racing 92 Paris, Glasgow Warriors, Leicester Tigers, Munster;

2) Connacht, Wasps, Stade Toulousain, Zebre;

3) Saracens, RC Toulon, Llanelli Scarlets, Sale Sharks;

4) Leinster, Montpellier, Northampton Saints, Castres;

5) Exeter Chiefs, Clermont Auvergne; Ulster; Begles Bordeaux. 

Primele meciuri se vor disputa pe datele de 13/14/15/16 octombrie, iar calendarul celorlalte etape este următorul: 20/21/22/23 octombrie, 8/9/10/11 decembrie, 15/16/17/18 decembrie, 12/13/14/15 ianuarie, 19/20/21/22 ianuarie.

Câștigătoarele din grupă și cele mai bune trei echipe clasate pe locl doi din fiecare competiție se califică în faza sferturilor de finală.