Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cicliștii britanici domină prima săptămână a Turului Franței

froome_bagneres.jpg

Chris Froome
Chris Froome jubilează la trecerea liniei de sosire la Bagneres de Luchon unde a preluat tricoul galben de lider
Sursa imaginii: 
http://www.eurosport.co.uk/

Ciclistul britanic Chris Froome a câștigat etapa a opta a Turului Franței disputată în munții Pirinei între Pau și Bagneres de Luchon și a preluat tricoul galben de lider al clasamentului general individual. Este a cincea victorie de etapă a unui ciclist britanic în cea mai importantă competiție a sportului cu pedale, în care britanicii Mark Cavendish și Adam Yates dețin tricourile verde de lider al sprinterilor, respectiv alb al liderului celui mai bun tânăr. 

Froome, câștigătorul Marii Bucle în 2013 și 2015, și-a luat prin surprindere adversarii când a atacat cu 15 kilometri înainte de sosire, dar nu în urcare așa cum a obișnuit lumea ciclismului, ci la coborârea după ultima ascensiune, Col de Peyresourde.

Adoptând o poziție aerodinamică dar continuând în același timp să pedaleze, ciclistul britanic a atins pe unele porțiuni aproape 100 km/oră și profitând de ezitările principalilor săi rivali care s-au invitat unii pe alții să lanseze urmărirea, Froome a trecut linia de sosire la Pau cu 13 secunde avans.

A fost suficient ca să preia tricoul galben de lider cu 16 secunde avans față de Yates și de spaniolul Joaquin "Purito" Rodrigues, 17 secunde față de irlandezul Dan Martin, 19 secunde față de spaniolul Alejandro Valverde și 23 de secunde față de cei care au fost desemnați principalii săi contracandidați la victoria finală, columbianul Nairo Quintana și italianul Fabio Aru.

Desigur că acest avans este nesemnificativ, având în vedere că mai sunt două săptămâni de cursă, în care mai figurează două etape în Pirinei, vestitul și terifiantul munte Ventoux și apoi Alpii, dar Froome, care a câștigat prima etapă din Turul Franței din cariera sa care nu se termină în ascensiune sau contracronometru, a demonstrat că poate să-și învingă adversarii și pe un teren unde nu era cunoscut ca expert: coborârea, iar atacul de azi a fost clar unul plănuit cu grijă și executat la perfecție de echipa sa, Team SKY.

Yates, în vârstă de 24 de ani, nu ocupă doar poziția a doua a clasamentului general, ci îmbracă pentru a doua zi consecutiv și tricoul general al celui mai bine clasat tânăr sub 25 de ani, în timp ce Cavendish, care a avut o zi de coșmar sosind cu aproape 40 de minute întârziere, și-a păstrat tricoul verde de lider al sprinterilor, cei care suferă cumplit în etapele de munte.

Cavendish a câștigat la sprint până acum trei etape, iar cu o zi înaintea victoriei lui Froome, în prima etapă din Pirinei a câștigat detașat un alt ciclist britanic, Steve Cummings. 

Tricoul alb cu buline roșii al celui mai bun cățărător se află pe umerii polonezului Rafal Majka.

Duminică are loc etapa a noua, între Vielha Val d'Aran și Andorra Arcalis, lungă de 184,5km, cu patru ascensiuni în Munții Pirinei.