Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței: Romain Bardet salvează onoarea francezilor în Alpi

romain_bardet.jpg

Romain Bardet
Romain Bardet trece linia de sosire detașat față de ceilalți lideri ai clasamentului general
Sursa imaginii: 
http://www.republicain-lorrain.fr/

Romain Bardet a devenit primul ciclist francez care câștigă o etapă în Turul Franței ediția 2016, sosind primul în etapa din Alpi disputată între Albertville și Saint Gervais Mont Blanc pe o distanță de 146 de kilometri. Bardet a profitat de victoria din această etapă dramatică și a urcat pe locul al doilea în clasamentul general, unde are însă o întârziere de peste patru minute față de liderul clasamentului general, britanicul Chris Froome.

Haos total - ar putea fi descrisă această antepenultimă etapă a Turului în care ploaia a provocat mai multe căzături pe asfaltul umed și a bulversat complet primele 10 poziții ale clasamentului general cu excepția celei de lider, deși Froome a fost și el victima unei astfel de căzături. 

Bardet s-a desprins cu circa 15 kilometri înainte de final în timpul ultimei coborâri dinaintea ascensiunii finale și în urma lui s-a declanșat o adevărată hecatombă: olandezul Bauke Mollema, până atunci locul doi în clasamentul general, a căzut la o curbă, britanicul Adam Yates clasat al treilea a avut și el probleme mecanice, dar nici tricoul galben nu a fost scutit: bicicleta lui Froome a derapat pe linia albă de marcaj și liderul cursei a căzut, alegându-se cu câteva julituri pe spate. 

Mai serios însă, bicicleta sa a devenit inutilizabilă și Froome a trebuit să ia bicicleta coechipierului său de la Team SKY, Geraint Thomas, întrucât mașina cu bicicletele de rezervă era blocată în spatele plutonului.

Deși inconfortabil pe o bicicletă care nu-i era potrivită, Froome a reușit să rămână în contact cu principalii săi rivali și, ajutat de coechipierul său Wout Poels, a reușit să treacă linia de sosire cu numai 36 de secunde în urma lui Bardet și 10 secunde în urma celui care era desemnat principalul său rival la startul cursei, columbianul Nairo Quintana. 

După 19 etape, Froome are un avans de 4'11" față de Bardet, 4'27" față de Quintana, 4'46" față de Yates și 5'17" față de australianul Richie Porte.

Tricoul verde al sprinterilor este deținut de slovacul Peter Sagan, iar cel alb cu buline roșii al cățărătorilor de polonezul Rafal Majka, care nu mai pot fi ajunși din urmă în clasamentele respective.

Sâmbătă are loc etapa a 20-a, tot în Munții Alpi, între Megeve și Morzine Avoriaz pe distanța de 146,5km care include patru ascensiuni între care ultima - Col de la Joulx Plane (11,6km cu gradient 8,5%) situat la 12km de sosire constituie ultima ocazie pentru rivalii lui Froome de a-l ataca și de a recupera din handicap.

Sosirea are loc duminică la Paris pe Bulevardul Champs Elysees la capătul unei etape de plat pe care ierarhia nu mai poate fi schimbată.