Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chris Froome câștigă pentru a treia oară Turul ciclist al Franței

Chris Froome și Team Sky trec linia de sosire pe Champs Elysees

Ciclistul britanic Chris Froome a câștigat pentru a treia oară Turul Franței, cea mai importantă competiție mondială în ciclism și unul dintre cele mai urmărite evenimente sportive în lume. Ultima etapă, care s-a terminat pe Champs Elysees la Paris, a fost câștigată la sprint de germanul Andre Greipel (Lotto Soudal). 

Froome (Team SKY), în vârstă de 31 de ani, născut la Nairobi în Kenya, s-a situat pe primul loc în clasamentul general individual cu un avans de 4'05" față de francezul Romain Bardet (AG2R La Mondiale) și 4'21" față de columbianul Nairo Quintana (Movistar). 

Cu această a treia victorie, care se adaugă celor din 2013 și 2015, Froome urcă în palmaresul Turului Franței alături de alte trei nume prestigioase belgianul Philippe Thys (învingător în 1913, 1914, 1920), francezul Louison Bobet (1953, 1954, 1955) și americanul Greg LeMond (1986, 1989, 1990).

Pe primele locuri cu câte cinci victorii se situează francezul Jacques Anquetil (1957, 1961, 1962, 1963, 1964), belgianul Eddy Merckx (1969, 1970, 1971, 1972, 1974), francezul Bernard Hinault (1978, 1979, 1981, 1982, 1985) și spaniolul Miguel Indurain (1991, 1992, 1993, 1994, 1995).

Froome a preluat tricoul galben de lider al clasamentului individual în etapa a opta și nu l-a mai cedat până la final. El a intrat în posesia tunicii de aur într-un stil foarte spectaculos atacând în ultima coborâre spre Bagneres de Luchon, uimindu-și toți rivalii și dovedind că nu este doar un foarte bun cățărător și la contra-cronometru, ci și un excelent coborâtor. 

Froome a mai câștigat și etapa a 18-a contra-cronometru individual în ascensiune între Sallanches și Megeve și în rest, cu ajutorul echipei sale Team SKY a controlat cursa de la un capăt la altul.

Mai mult ca oricând coechipierii, dintre care s-au remarcat locotenenții săi olandezul Wouter Poels și galezul Geraint Thomas, l-au ajutat pe Froome în acest cel mai de echipă sport individual. 

Câștigătorul Turului a avut două momente de vulnerabilitate, primul în etapa a 12-a când în ultimul kilometru înainte de sosirea pe Mont Ventoux a fost victima unui accident când a fost răsturnat de pe bicicletă de o mașină oficială și a pierdut timp, dar arbitrii i-au restabilit rezultatul ca și cum incidentul nu ar fi avut loc. 

Al doilea incident a avut loc în etapa a 19-a când pe o ploaie torențială Froome a alunecat la coborâre pe linia albă de marcaj, a căzut și apoi a terminat etapa pe bicicleta oferită de loialul Thomas,fiind practic "tras" de Poels după el în ultima ascensiune și pierzând doar 36 de secunde față de Bardet, care a câștigat etapa din Alpi.

Revelații și decepții

Tricoul verde al sprinterilor a fost câștigat pentru a cincea oară consecutiv de campionul mondial pe șosea, slovacul Peter Sagan - declarat și cel mai combativ ciclist al acestei ediții, iar cel alb cu buline roșii al cățărătorilor de către polonezul Rafal Majka (câștigător deja al acestui tricou în 2014) - ambii cicliști de la echipa Tinkoff - Saxo care se desființează la sfârșitul acestui sezon.

Clasamentul pe echipe a fost câștigat de Movistar, echipa lui Quintana și a veteranului spaniol Alejandro Valverde, al șaselea în clasamentul general.

Revelațiile acestei ediții au fost, pe lângă Bardet, care la 25 de ani devine speranța francezilor la câștigarea pentru prima oară a Turului Franței după Hinault în 1985, britanicul Adam Yates (23 de ani, Orica Bike Exchange), câștigătorul tricolului alb al celor sub 25 de ani), locul 4 în clasamentul general și sud-africanul Louis Meintjes (24 de ani, Lampre Merida), locul 8 în clasamentul general.

De altfel, ciclismul britanic a fost strălucit reprezentat în această ediție a Turului Franței, sprinterul Mark Cavendish (Team Dimension Data) câștigând patru etape și ajungând la un total de 30, al doilea după marele Eddy Merckx cu 34 de victorii de etapă în Marea Buclă și de coechipierul său Stephen Cummings câștigător detașat al celei de-a șaptea etape.

Desigur că Team SKY este clădită cu scopul principal de a-l ajuta pe Froome să câștige Turul Franței și are cel mai mare buget anual din ciclismul mondial la 30 de milioane de lire sterline, dar ținând cont că are 29 de cicliști și un staff de 57 de persoane, dintr-o dată acest buget pare mic în comparație chiar cu salariul unui singur fotbalist precum Cristiano Ronaldo sau Lionel Messi. 

Dezamăgirile acestui Tur au fost Quintana (care după două locuri 2 în 2013 și 2015, s-a situat pe locul 3), incapabil să-l pună în dificultate pe Froome, italianul Vincenzo Nibali, care după victoria sa din 2014 și din recentul Giro al Italiei a fost o umbră a lui însuși și spaniolul Alberto Contador (câștigător al Turului în 2007 ș 2009) care după două căzături a abandonat și este și el în căutare de echipă după desființarea lui Tinkoff - Saxo. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ