Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gabriela Szabo la RFI: Va fi o Olimpiadă austeră, cu foarte multe semne de întrebare

Olimpiada de vară care începe vineri la Rio este una austeră, dar sportivii vor încerca să se concentreze pe performanţă. Iată ce declară la RFI multipla campioană olimpică, mondială şi europeană la atletism, Gabriela Szabo. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului spune pe de altă parte că este "dureros" pentru sportivii români să audă că formează cea mai slabă delegaţie, aceste afirmaţii putând să-i demotiveze.

Gabriela Szabo se aşteaptă la o ediţie a Jocurilor Olimpice plină de probleme: "Sunt ferm convinsă că va fi o ediţie cu foarte multe semne de întrebare şi probleme, dar sunt ferm convinsă că sportivii care sunt în delegaţiile naţionale se vor concentra foarte tare pe ce înseamnă performanţă şi pe a câştiga medalia olimpică. Într-adevăr, este o Olimpiadă austeră din toate punctele de vedere, dar sportivii nu se uită la lucrurile acestea, încearcă să se concentreze pe performanţă".

Există o favorită absolută la Jocurile Olimpice de la Rio? "Categoric, sportul mondial are nevoie de vedete şi are nevoie de modele. Sunt vedete pe sporturi diferite, dar cred că vedeta incontestabilă, nu că vin eu din atletism, va fi Usain Bolt şi mi-aş dori foarte-foarte tare ca Usain Bolt să câştige încă o medalie olimpică pentru Jamaica", spune fosta atletă.

Ce şanse are România la medalii? "Nu mi-a plăcut niciodată să fac pariuri pe sportivii noştri. Olimpiada în general este o competiţie atipică, în sensul că din favoritul numărul unu poţi să nu câştigi nici o medalie şi din outsider să devii erou pentru naţiunea ta. Eu mă aştept ca la canotaj să câştigăm o medalie, de asemenea, nu se ştie niciodată, poate chiar şi la atletism, la unele probe să se întâmple o minune şi să câştigăm o medalie, de asemenea gimnastica, totuşi avem trei sportivi, s-ar putea să câştigăm şi acolo o medalie olimpică, poate handbalul, de ce nu? Deci şanse sunt, trebuie să credem în şansa fiecărui sportiv. Este foarte dureros de pe margine, acum vă spun din perspectiva sportivului, când oficialii ies public şi spun că avem cea mai slabă delegaţie. Este eronat ca în timpul competiţiei să spui lucrurile acestea, pentru că demotivezi sportivii. M-am pregătit atâţia ani să ajung acolo, iar de pe margine lumea spune că avem cea mai slabă delegaţie. Nu, eu cred că avem o delegaţie care poate să câştige medalii olimpice, important e să le dăm încredere. După competiţie să tragem linie şi să analizăm ce s-a întâmplat şi ce trebuie să facem pe mai departe. E clar că sportul românesc are nevoie de o reîmprospătare, de o reformă, pe care trebuie să o facem din interior spre exterior", crede fostul ministru.