Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timișoara Saracens 19 Baia Mare 12 în derby-ul Super Ligii CEC Bank

timisoara_baia_mare.jpg

Timișoara Saracens - Baia Mare
Timișorenii au dominat insistent în partea a doua a meciului
Sursa imaginii: 
Ovidiu Merean

Campionii României,Timișoara Saracens, au câștigat primul derby al campionatului Românie la rugby - Super Liga CEC Bank, învingând pe teren propriu cu 19 - 12 pe eternii lor rivali de la Știința Baia Mare, cu o revenire spectaculoasă după pauză.

Disputat în runda a II-a a Super Ligii pe stadionul Gheorghe Rășcanu pe o căldură toridă, meciul a avut două jumătăți complet diferite.

Bănățenii au început decis jocul, i-au presat pe Zimbri, dar mijlocașul la grămadă Valentin Calafeteanu a ratat două lovituri de penalitate de pe ambele laterale ale terenului în primele opt minute.

Băimărenii au echilibrat treptat nivelul de forțe, pe fondul greșelilor făcute de gazde în grămezile spontane și al unor placaje indecise din partea acestora.

Dominarea oaspeților a fost una relativ sterilă, fără pătrunderi în 22-ul advers, dar după jumătatea primei părți au început să miște constant tabela de marcaj în favoarea lor.

În urma a două penalități primite în minutele 22 și 32, după o greșeală în grămada spontană și respectiv un offside ale timișorenilor, și un drop goal spre finalul primei părți, Știința Baia-Mare conducea 9-0 la pauză, fără să fi primit puncte pe terenul campionilor.

Marcatorul băimărenilor a fost în toate cele trei cazuri fundașul Ratu Taniela, un alt remarcat fiind flankerul de pe partea deschisă, Sean Morrell, prezent la placaje, cu cel puțin o recuperare importantă din grămadă, dar și cu impact în plan ofensiv la fiecare atingere de balon.

De cealaltă parte, Timișoara Saracens au părut o copie palidă a formației ce își învingea categoric același adversar în finala Cupei României disputată la sfârșitul lunii mai.

Jocul apatic al gazdelor din prima jumătate a meciului a creat rumoare în tribune, iar comportarea unor spectatori a lăsat de dorit, anumite vociferări complet nesportive mai ales la adresa arbitrilor putând fi auzite și în transmisiunea televizată.

Reviriment după pauză

În partea a doua bănățenii au început mai decis, dar greșelile acestora, precum și apărarea tenace a oponenților a făcut ca abia după o oră de joc să pună primele puncte pe tabelă în contul lor: eseu transformat al fundașului Cătălin Fercu, pătruns în unghi așa cumnumai el știe să o facă, după o fază prelungită pe linia de 22 băimăreană, în care balonul a circulat cu o viteză sporită spre liniile dinapoi ale timișorenilor.

Până în acest punct zimbrii au reușit să încetinească aproape la fiecare grămadă spontană balonul advers, au executat șuturi inteligente în joc și au reușit să rupă ritmul oponenților, care nu au avut în cei doi mijlocași distribuitorii de baloane de calitate care să asigure un joc fluid.

Câteva minute mai târziu, Știința Baia-Mare s-ar fi putut distanța pe tabelă dacă același Ratu Taniela n-ar fi ezitat executarea unui alt drop-gol din poziție bună, iar meciul a balansat în sens invers în minutul 71, după un alt eseu transformat al bănățenilor, marcat cu înaintarea de această dată.

Linia a 2-a Marian Drenceanu a finalizat un atac prelungit în 22-ul advers, atac ce a plecat în urma unei recuperări în terenul băimărean după o grămadă ordonată nesigură a Zimbrilor. Fercu a transformat eseul. 

Finalul a însemnat încă o încercare timișoreană a nou intratei aripi, Vlad Zaharia, eseu la colț după o acțiune percutantă pe liniile dinapoi și o pasă decisivă de la Fercu - declarat omului meciului.

Maramureșenii au reușit cu ulima fază a meciului să salveze punctul de bonus defensiv printr-o lovitură de pedeapsă transformată de același Ratu Taniela. Scor final Timișoara Saracens 19, Baia Mare 12.

"Prea multe greșeli"

"Având în vedere că a fost primul joc al sezonului, mai ales în prima parte jucătorii mei au încercat prea mult soluții individuale, am făcut multe greșeli, disciplina a lăsat de dorit, am fost penalizați de multe ori și am șutat imprecis", a declarat la RFI antrenorul campionilor, Grainger Heikell.

"Mesajul la pauză a fost - trebuie să avem răbdare, să construim fază după fază și atunci se va crea spațiu, ceea ce s-a și întâmplat", a mai spus antrenorul neo-zeelandez al timișorenilor.

"Am făcut o decizie conștientă de nu juca niciun meci de pregătire înaintea începerii campionatului pentru că am avut mulți jucători chemați la echia națională și avem un sezon lung și dut înaintea noastră și atunci ne-am concentrat pe pregătirea fizică, de aceea ne-am așteptat să facem câteva greșeli. Desigur că avem de lucru, dar important este că am obținut puncele victoriei, am marcat trei eseuri frumoase, ceea ce este pozitiv", a încheiat antrenorul Heikell.  

Victorie campionilor a fost una meritată, băimărenii nu au rezistat fizic pe toată durata partidei. Influențat pesemne și de soarele arzător ce a cauzat mai multe pauze de hidratare de-a lungul meciului, jocul ambelor combatante lasă loc de multă ameliorare, timișorenii în special au nevoie de un nivel mult ridicat în vederea înfruntărilor teribile din această toamnă în Cupa Challenge, unde vor avea ca adversari pe Harlequins din Londra, Stade Francais din Paris și Edinburgh.

În al doilea meci al celei de-a doua runde nou promovata Politehnica Iași a obținut prima victorie în Super Ligă învingând cu 39 - 19, obținând și bonusul ofensiv, pe CSM Olimpia București cu 39 - 19.

Duminică în derby-ul fostelor mari echipe ale rugby-ului românesc, Dinamo a fost învinsă pe teren propriu de Steaua cu 27 - 21.

După două runde în clasament conduce Steaua cu 9 puncte, urmată de Baia Mare cu 6, Dinamo și Iași cu câte 5, Timișoara Saracens 4 (un singur joc disputat), Cluj (un singur meci disputat) și CSM Olimpia, amândouă cu 0 puncte.