Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Judo-ul românesc a dezamăgit la Rio. Florin Bercean la RFI: Îmi asum responsabilitatea. Tot sportul românesc trebuie să-şi facă o analiză

judo_fr_judo.jpg

De delagaţia la Judo se legau speranţe la medalii
Image source: 
facebook.com FR Judo

România nu este, deocamdată, o prezenţă importantă la Olimpiada de la Rio. Printre dezamăgiri sunt și rezultatele de la judo, unde Andreea Chițu și Corina Căprioriu, bine cotate înainte de competiție, nu au reușit să prindă podiumul. A fost în principal ghinion spune Florin Bercean, coordonatorul lotului olimpic de judo, care își asumă însă în totalitate responsabilitatea. Va urma o analiză, în zilele următoare, în care se va decide cine continuă și cine nu, anunță Florin Bercean. El susține însă că întreg sportul românesc ar trebui să aibă un moment de reflecție.

Florin Bercean explică, de la Rio pentru RFI, nevoia unei schimbări reale de strategie în sportul românesc și cauzele care fac ca prezența sportivilor români la Olimpiada din Brazilia să fie una atât de palidă:

 

Florin Bercean: Concursul e concurs. E un concurs foarte, foarte mare, la judo au fost pentru prima dată înscrise în competiţie 138 de ţări. Toată lumea îşi doreşte medalie, iar noi trebuie să înţelegem că nu suntem singuri pe Pământ.

Reporter: Tot Chiţu şi Căprioriu au avut rezultate fenomenale în trecut şi porneau printre favoritele la medalii.

F.B.: N-avem nicio scuză. Andreea a avut un meci fenomenal de disputat cu o italiancă care a ciupit-o puţin acolo: i-a făcut o aruncare de yuko şi pe urmă tot meciul a obstrucţionat, a fugit, n-a mai luptat. N-am găcit soluţii. Eu le-am învăţat pe fetele mele să lupte, să fie corecte. Dar vezi, într- o confruntare de genul ăsta, corectitudinea nu are niciun loc. FairPlay-ul este o chestie pur teoretică. Corina a avut nişte meciuri fenomenal de grele pe care din punctul meu de vedere putea să le câştige. Atunci radical se schimba situaţia. Trebuie, ca-n toate celelalte lucruri, să ai şi puţin noroc.

Rep.: Judo-ul are o expunere specială la Rio. Brazilienii sunt iubitori de judo şi este printre sporturile cu expunerea cea mai mare. Iar speranţele delegaţiei româneşti care e şi-aşa una fragilă, se legau de judo. Poate şi de asta judo-ul trage ponoasele aşteptărilor pe care le aveam noi, în ţară...Ne-am legat speranţele de evoluţiile Andreei şi Corinei.

F.B.: Treaba asta s-a creat în ani de zile. E normal ca toată lumea să-şi pună speranţele în anumite sportive. Eu regret din tot sufletul. Dacă aş putea, aş da timpul înapoi. Asta e. Din păcate, trebuie să tragem ponoasele.

Rep.: Fetele vor continua? Cum le simţiţi? Îşi vor continua cariera sau se gândesc să se retragă?

F.B.: N-am discutat cu ele aspectul ăsta. Aşa stabilisem cu luni de zile înainte. Probabil că după câteva zile, după ce ne întâlnim şi analizăm participarea noastră aici, în familie, numai noi...Corina are 30 de ani. Are o carieră îndelungată în spate. E obosită, dar ea trebuie să hotărască. Eu o să stau să o ascult. Sper totuşi să rămânem într-o formulă cât mai largă. Cel puţin Andreea şi Monica să continue drumul.

Rep.: Dvs. înţeleg că vreţi să rămâneţi.

F.B.:  Eu stau să-mi analizez puţin viaţa, în întregimea ei. Viaţa mea e legată foarte mult de judo. Voi fi şi eu analizat, de către Federaţia Română de Judo. O să vedem. Vreau să continui, poate de pe o altă poziţie. Nu ştiu. În orice caz, trebuie în lunile următoare să strângem rândurile , să vedem cu cine rămânem din generaţia asta de sportive. Să putem începe pregătirea pentru Tokyo.

Rep.:  Din ce vedeţi la Rio, la judo şi poate şi în alte sporturi: se schimbă datele problemei, apar elemente noi? Şi în contextul acesta e posibil ca noi, din cauza problemelor de infrastructură sau a ariei de selecţie să rămânem uşor-uşor în urmă?

F.B.:  Judo e un sport extraordinar de dinamic, care a progresat extraordinar de mult. Noi am încercat să ţinem pasul. Sigur, locul 5, locul 7...nu-i medalie. Dar n-am fost departe. Dacă pierdeam în primul tur, mai înţelegeam. Este fenomenal de greu să te califici aici. Nicio clipă nu m-am gândit că nu voi lua medalie. Acum ce să zic? Tot sportul românesc trebuie să-şi facă o analiză. Să aducem copiii în săli. Nu foarte multe modificări, dar foarte serioase. Sportul în România ar trebui să fie o prioritate. Noi n-avem niciun fel de prioritate, din păcate. Pentru noi toate-s teorii. Sau numai spunem: e o prioritate. Dar nu facem nimic.

Rep.:  Care e atmosfera generală din sânul delegaţiei României?

F.B.:   N-am participat la discuţii nici cu domnul preşedinte Petrache, nici cu doamna Lipă. Probabil că gândesc o strategie. Pentru că asta e: trebuie să facem o strategie serioasă. Sigur, nu ne putem întoarce în anii 80, când eram pe primele locuri, pentru că, să nu uităm, sport face din ce în ce mai multă lume. Nu mai facem numai noi şi încă zece ţări.

Rep.: Ne uităm de exemplu la Ungaria. Ei sunt unde sunt, noi suntem unde suntem la această Olimpiadă.

F.B.:   Ungaria are o politică serioasă cu privire la sport. Ungaria are bazin în fiecare comună. Noi abia acum avem câteva piscine. Încet-încet trebuie să facem ceva. Din punctul meu de vedere, acest rezultat slab de până astăzi ar trebui să ne unească. Aşa face o naţiune serioasă. 

Rep.: Dar e un moment de criză evident prin care trece sportul românesc.

F.B.:   E adevărat. Dar trebuie să fim suficient de deştepţi şi puternici să trecem peste. Acest moment să fie de cotitură. Să lege relaţii foarte serioase între Ministerul Sportului, COSR, cu Ministerul Învăţământului....şi să pornim odată

Rep.: La ce vă aşteptaţi la venirea în ţară şi cum le vreţi răspunde contestatarilor?

F.B.:  Eu deocamdată trebuie să-mi lămuresc treaba cu cei de la Federaţia Română de Judo. Nu m-am gândit încă la un răspuns anume. Asta este. Nu mi-am îndeplinit obiectivul. Suport toate consecinţele

 

 

 
Adcultă AICI interviul complet cu antrenorul Florin Bercean: