Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Rugby-ul e religia noastră" - fijienii sărbătoresc titlul olimpic de la Rio

fiji_rugby.jpg

Spectatorii pe stadionul național din Suva
Numeroși fijieni s-au adunat să vadă finala pe un ecran TV mare pe stadionul din Suva
Image source: 
Feroz Khalil/AFP/Getty Images

Victoria în turneul olimpic de rugby în 7 a echipei Fiji a declanșat o reacție de entuziasm frenetic în micul stat din Pacific, aceasta fiind prima medalie olimpică din istorie obținută de fijieni. În finala disputată joi seara la Rio de Janeiro - vineri dimineața în capitala Suva, fijieni au învins Marea Britanie cu 43 - 7.

La Suva, un oraș cu 75000 de locuitori într-o țară cu circa 900000 de oameni, majoritatea locuitorilor au ieșit pe străzi, dansând și fluturând drapelul național azuriu cu Union Jack în colț - însemnele fostei puteri coloniale, Marea Britanie, învinsa din finală.  

Mai devreme pe stadionul ANZ din capitală mai multe mii de spectatori au vizionat pe un ecran TV uriaș meciul care a început la ora 10 dimineața.

Ziua de joi a fost nelucrătoare și prim ministrul Frank Bainimarama, care a însoțit echipa la Rio, a declarat că va mai fi cel puțin o zi liberă conscarată sărbătoririi victoriei, jucătorii fiind așteptați să se reîntoarcă duminică din Brazilia când în mod evident vor avea parte de o primire triumfală.

"Productivitatea noastră a scăzut la zero în ultimele zile, dar sper că produsul noostru intern brut va crește în următoarele săptămâni", a glumit liderul fijian. 

Insularii au fost complet captivați în ultimele trei zile când s-a desfășurat turneul olimpic masculin de rugby. Până și comunitățile minoritare chineză și indiană, de obicei puțin interesate în sportul național asociat cu etnicii fijieni majoritari, s-au arătat interesate de evoluția echipei la Rio.

"Rugby-ul e singur lucru care oprește în loc această națiune, este religia noastră, este ceea ce ne unește, noi jucăm cu inimile noastre", a spus Feini Lakai, un om de afaceri din Suva, citat de cotidianul londonez Guardian.

Rugby-ul și-a făcut reapariția în programul olimpic la Rio după o absență de 92 de ani, în varianta sa în șapte, turneul feminin care la precedat pe cel masculin încheiându-se cu victoria Australiei care a învins în finală Noua Zeelandă.

Comentatorii au fost unanimi în aprecia succesul turneului de rugby, sport care va reveni și la Tokio la Jocurile Olimpice din 2020.

Amatorii de rugby speră ca sportul să fie păstrat în programul olimpic și după acea dată, el fiind o bună publicitate pentru jocul cu balonul oval.

Deși regulile sunt aproape identice cu jocul în XV, rugby-ul în 7 care se desfășoară pe același teren, dar pe o durată mult mai scurtă (2 x 7 minute și 2 x 10 minute în finală, față de 2 x 40 minute la jocul în XV), tactica diferă fundamental, fazele fixe - grămadă ordonată și margine - sau aglomerările spontane fiind mult mai rare și mai puțin importante.

Fijienii, care sunt și campionii mondiali ai ultimelor două ediții la jocul în 7, au încântat spectatorii și telespectatorii cu eleganța și îndemânarea cu care mânuiesc balonul, fiind practic de neoprit. 

Câțiva dintre jucătorii lor, printre care Leone Nakarawa (care joacă la Racing 92 Paris) și Josua Tuisova (Toulon) s-au remarcat și la jocul în XV și de fapt majoritatea jucătorilor fijieni de valoare joacă în străinătate, nu doar în Noua Zeelandă sau Australia, dar și în Franța, Anglia, Italia și, mai nou, România. 

Unii dintre acești jucători devin eligibili pentru țările respective, ajungând să joace pentru echipa națională.

De aceea Fiji nu obține aceleași rezultate și la jocul în XV, unde, pe lângă plusul de disciplină specific care adeseori contravine instinctelor jucătorilor atât de utile la jocul în 7, finanțarea este mult mai problematică pentru o țară săracă precum Fiji, iar atracția salariilor mai mari din străinătate este irezistibilă.