Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rapid - fotbal cu istorie

Istoria se scrie, uneori, și pe…stadion. Așa s-a întâmplat și în 1939, când Stadionul Giulești a fost inaugurat în prezența Majestății Sale Regele Carol al II-lea.

Luna trecută Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat că echipa de fotbal ,,Rapid” nu intră în ediția 2016-2017 a Ligii I. Clubul sportiv care astăzi se află în procedură de faliment are, însă, o istorie remarcabilă, la care au fost martori chiar regele Carol al II-lea și și Regele Mihai I, pe atunci Mare Voievod de Alba Iulia.

Prima filă din istoria clubului Rapid s-a scris pe data de 25 iunie 1923, într-o sală a unei școli primare din cartierul bucureștean Grivița. Atunci, lucrătorii de la Atelierele Grivița și jucătorii unei echipe (Excelsior) care deja activa în cartier au pus bazele ,,Asociației Culturale și Sportive CFR”. Președinte de club a fost ales Teofil Copaci, maistru la Atelierele Grivița, iar căpitan de echipă, Grigore Grigoriu, strungar, fost jucător la echipa Venus.

Fotbaliștii intrau pe teren îmbrăcați în echipamente confecționate din pânză vișinie în casa capitanului și încălțați în bocanci recondiționați de la Atelierele Grivița. Așa a arătat începutul uneia dintre cele mai de succes istorii din fotbalului românesc.

Pe 6 iunie 1935 echipa Rapid a câștigat prima Cupă a României, iar în 1942 a obținut victoria în campionatul de război, competiție cunoscută drept ,,Cupa Basarabiei” și nerecunoscută oficial de Federația Română de Fotbal.

De altfel, în perioada interbelică, Rapidul a fost printre echipele de top ale țării, adjudecându-și nu mai puțin de șase cupe consecutive. Ulterior, palmaresul echipei avea să se îmbogățească semnificativ atât pe plan intern, cât și internațional.

Intervalul dintre cele două războaie mondiale au marcat și un alt eveniment istoric pentru Rapid: inaugurarea stadionului Giulești, care din 2001 poartă denumirea "Valentin Stănescu". Construcția acestuia a început încă din 1936, sub conducerea arhitectului Gheorghe Dumitrescu, care a realizat un proiect după modelul celebrei arene "Highbury" din Londra, a echipei Arsenal. Se dorea a fi o copie, în variantă mai mică a ,,Potcoavei” londoneze, la fel ca aceasta, nefiind împrejmuit complet.

Deschiderea oficială a avut loc abia pe 10 iunie 1939, când se serba Ceferiada. Conform ziarului ,,Timpul”, au fost prezenți aproximativ 20.000 de oameni. Gazonul giuleștean l-a găzduit atunci pe însuși Regele Carol al II-lea, care a îngenunchiat și a sărutat crucea în cadrul ceremoniei religioase. Au fost prezenți și viitorul rege Mihai, premierul Armand Călinescu, prințul Paul al Greciei și numeroși alți diplomați.

România consemna o premieră istorică prin prezența atâtor personalități și oficialități la inaugurarea unui stadion.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (în curs de apariție la Curtea Veche Publishing) și colaborator al revistei Historia.

 
Ascultă Accent pe istorie în fiecare zi de luni până vineri la RFI România