Scandal major de spionaj la Antipozi în rugby-ul internațional

steve-hansen-media.jpg

Steva Hansen
Antrenorul All Blacks, Steve Hansen, a trebuit să explice de ce incidentul a fost raportat așa târziu
Sursa imaginii: 
http://www.rugby365.com/

Poliția australiană investighează plasarea unui microfon în camera unde a avut loc ședința tehnică a lotului echipei de rugby a Noii Zeelande - All Blacks, campionii mondiali din 2015, cu câteva zile înaintea meciului împotriva Australiei la Sydney în Rugby Championship, copetiția de vârf a emisferei sudice la care mai participă Africa de Sud și Argentina.

Dispozitivul de înregistrare a fost găsit luni, ascuns într-un scaun de către angajații responsabili cu securitatea ai hotelului unde stăteau All Blacks, dar descoperirea sa nu a fost raportată poliției decât sâmbătă, în ziua meciului în care neo-zeelandezii au învins cu 42 - 8, înfrângere record pe teren propriu pentru Wallabies. 

Antrenorul All Blacks, Steve Hansen, a explicat această întârziere în raportarea incidentului prin faptul că președintele Federației de Rugby a Noii Zeelande (NZRU), Steve Tew, se afla la Rio de Janeiro la Jocurile Olimpice și a fost așteptată sosirea lui la Sydney pentru a decide ce trebuie făcut.

Microfonul a fost descoperit în camera unde aveau loc ședințele lotului All Blacks în chiar preziua deciziei lui Hansen privind cei 23 de jucători - 15 titulari și opt rezerve - ce urmau să fie înscriși pe foaia meciului de sâmbătă seara.

Dar dacă decizia era luată marți, anunțarea publică a acestui lot se face de regulă cu două zile înaintea meciului, adică joi. 

Poliția australiană a criticat întârzierea în raportarea incidentului, spunând că aceasta îngreunează ancheta, iar antrenorul echipei Australiei, Michael Cheika, precum și Federația de Rugby a Australiei au negat categoric orice implicare în această afacere.

Predecesorul lui Hansen în funcție, Graham Henry, cel cu care Noua Zeelandă a câștigat Cupa Mondială în 2011, a declarat cotidianului neo-zeelandez New Zealand Herald - cel care a dezvăluit scandalul de la Sydney - că practicile de spionaj în rugby sunt curente, dar că nu s-a confruntat niciodată cu folosirea de dispozitive de înregistrare.

Această afacere a generat unde de șoc în lumea rugby-ului și este foarte probabil că va fi investigată nu doar de poliția din Sydney, ci și de World Rugby, forul diriguitor al jocului cu balonul oval.