Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Steaua învinge CSM Olimpia și pune presiune pe Timișoara Saracens

csmolimpia_steaua.jpg

CSM Olimpia - Steaua
Grămada ordonată a fost dominată net de Steaua (în roșu)
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Steaua și-a consolidat poziția de fruntașă a clasamentului Super Ligii CEC Bank la rugby prin victoria obținută cu 28 - 19 pe terenul CSM Olimpia - Tigrii - din cartierul Vitan al Capitalei. Steliștii s-au detașat la 10 puncte față de campioni, Timișoara Saracens, care trebuie să câștige ultimele două meciuri cu bonus ofensiv pentru a-i putea egala în frunte pe bucureșteni.

Steliștii au început partida în forță și după ce mijlocașul la deschidere al CSM Olimpia, sud-africanul Daniel Faasen, a deschis scorul din lovitură de pedeapsă, echipa în roșu-alb-albastru a marcat două eseuri prin centrul Robert Dascălu și fundașul Sabin Strătilă, pe fondul unor erori de apărare ale Tigrilor care au creat superioritate numerică pe flancul drept, celălalt centru, Florin Vlaicu, transformând ambele eseuri.

Tigrii au echilibrat partida și au profitat de indisciplina adversarilor, Faasen transformând trei lovituri de pedeapsă și aducând scorul la 14 - 12 în favoarea Stelei.

Din acel moment, Steaua și-a folosit superioritatea pe înaintare și a forțat marcarea a încă două eseuri pentru punctul de bonus ofensiv.

Vlaicu a refuzat să încerce transformarea numeroaselor lovituri de pedeapsă obținute în terenul adversarilor șutând în schimb de fiecare dată în margine.

La o asemenea margine necontestată de adversari, pachetul de înaintași al Stelei a împins până în but unde excelentul flanker Sosefo Sakalia a culcat balonul, eseu transformat de Vlaicu.

Finalul partidei a fost dramatic, CSM Olimpia a atacat din toate pozițiile și după ce a primit un balon la 40 de metri de butul advers aripa Jack Cobden (un jucător englez excelent, despre care te întrebi ce caută în campionatul României) a făcut o cursă razant cu tușa și a culcat balonul la colț, eseu transformat de Siale Fahiua, scorul devenind CSM Olimpia 19 Steaua 21.

Tigrii au încercat să forțeze victoria, dar au greșit în propriul 22 și la ultima acțiune a meciului, ei au prăbușit o grămadă la cinci metri de butul lor, iar arbitrul, considerând că Steaua ar fi împins probabil până în but și ar fi marcat eseu, a acordat eseu de penalizare, transformat de Vlaicu. Scor final CSM Olimpia 19, Steaua 28.

Miza: Challenge Cup

Steaua își ia astfel revanșa după meciul pierdut în primăvară în fața Tigrilor pentru locurile 3 - 4 în campionatul trecut, dar mai important este pe primul loc cu 24 de puncte, 10 puncte mai mult decât Timișoara Saracens care trebuie să câștige ultimele două meciuri cu bonus ofensiv, la o diferență cumulată de 39 de puncte pentru a depăși Steaua în fruntea Super Ligii CEC Bank.

Locul întâi la sfârșitul turului este relevant deoarece e posibil ca această echipă să fie înscrisă în competiția de calificare pentru Cupa Challenge - competiția europeană numărul 2. 

De remarcat momentele emoționante de a sfârșitul partidei când antrenorul sud-african Danie de Villiers a fost îmbrățișat de foștii săi jucători de la CSM Olimpia, dar și de de unii jucători ai Tigrilor care acum joacă la Steaua. 

Tehnicianul sud-african este în drum spre Statele Unite unde va fi antrenor secund la Austin Huns din Texas. 

Debut Aviva Premiership

Vineri a început și campionatul Angliei, Aviva Premiership, cu un meci senzațional în care Leicester Tigers au învins în deplasare, 38 - 31, pe Gloucester Rugby, fiecare echipă obținând bonusul ofensiv, după ce gazdele conduceau imediat după pauză cu 31 - 7!!!!. 

În celălalt meci al primei runde, Newcastle Falcons 19, Sale 17. 

A început și Ginness PRO 12, Liga Celto-Italiană, cu victorii clare ale favoriților: Ulster 29, Newport Gwent Dragons 8, Leinster 20 Benetton Treviso 8, Swansea Ospreys 59 Zebre 5.