Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Duel fascinant Steaua - Timișoara în Super Liga CEC Bank

timisoara_dinamo.jpg

Timișoara Saracens - Dinamo
Timișoara Saracens (în tricouri galben-albastre) a făcut o demonstrație de clasă
Sursa imaginii: 
http://www.pressalert.ro/

Campionii României la rugby, Timișoara Saracens, au răspuns imediat provocării lansate de principalii lor rivali, Steaua, învingând net pe Dinamo cu 31 - 0. Steaua, care învinsese vineri pe CSM Olimpia cu 28 - 19, are un avans de cinci puncte ăn clasament înaintea ultimei etape din Super Liga CEC Bank

Campionii, cu mai mulți titulari lipsă, între care căpitanul Stelian Burcea plecat în concediu, au făcut o demonstrație de clasă, marcând cinci eseuri și reușind performanța să nu primească niciun punct, deși au fost perioade în care au evoluat în 13, având doi jucători eliminați temporar de pe teren. 

Timișoara Saracens sunt maeștrii contra-atacului și exploatează la maximum greșelile adversarilor. Eseurile lor au fost marcate de aripa Mariu Simionescu, flankerii Daniel Ianuș și Vasile Rus, mijlocașul la deschidere Jody Rose și fundașul Gabriel Conache, mijlocașul la grămadă Valentin Calafeteanu transformând trei dintre ele.

În ultimul meci al zilei, Baia Mare a învins Cluj cu 36 - 10, scorul la eseuri fiind 6 - 1. 

Săptămâna viitoare are loc ultima rundă a turului campionatului: Iași - Timișoara Saracens (sâmbătă ora 11), Cluj - CSM Olimpia (sâmbătă ora 16), Dinamo - Baia Mare (duminică ora 16). 

În clasament Steaua (care are șase meciuri, toate celelalte echipe având câte cinci) are 24 de puncte, urmată de Timișoara Saracens cu 19 și Baia Mare cu 17.

Timișoara Saracens pot încheia turul e locul întâi dacă înving la Iași cu o victorie cu punct bonus la minimum opt puncte diferență.

Debut Aviva Premiership

La sfârșitul săptămânii a început și campionatul Angliei, Aviva Premiership și încă din start campionii sezonului trecut, Saracens, s-au instalat în frunte, învingând cu 35 - 3 pe Worcester Warriors pe stadionul Twickenham din Londra, în primul meci al tradiționalului cuplaj din prima rundă. 

După o primă parte total neconvingătoare în care au sondus cu 6 - 3, Sarries s-au dezlănțuit după pauză marcând patru eseuri, dintre care două prin noile achiziții, mijlocașul la deschidere Alex Lozowski (care a marcat în total 20 de puncte) și celebrul flanker sud-african, Schalk Burger, campion mondial în 2003. 

Un start bun al campionilor Angliei și Europei care confirmă pronosticurile experților că va fi o echipă greu de învins. 

Cel de-al doilea meci al cuplajului de pe Twickenham, Harlequins (adversarii lui Timișoara Saracens în Challenge Cup, competiția eurpeană numărul 2) - Bristol (noua promovată) a fost mult mai echilibrat.

În fapt, Bristol a condus la un moment dat cu 19 - 15, iar Quins au marcat punctele victoriei din lovitură de pedeapsă de abia în minutul 65. De remarcat că Bristol au marcat trei eseuri față de numai două ale Arlechinilor.

Cel mai spectaculos meci al primei runde a avut loc la Gloucester unde gazdele, care conduceau imediat după pauză cu 31 - 7 au pierdut în fața lui Leicester Tigers cu 31 - 38 (4 - 5 la eseuri), Tigrii marcând două eseuri în ultimele trei minute. 

Bath, care a investit serios în noi jucători peste vară, a reușit să învingă în deplasare pe Northampton Saints cu 18 - 14, toate punctele lor fiind marcate de mijlocașul la deschidere al naționalei Angliei, George Ford (patru lovituri de pedeapsă și două drop goluri), Sfinții marcând două eseuri transformate.

Un start bun a luat și penultima clasată de anul trecut, Newcastle Falcons, care a învins pe Sale Sharks cu 19 - 17.  

Duminică a avut  loc ultimul meci, derby-ul primei runde, Wasps (altă echipă serios întărită față de anul trecut) - Exeter Chiefs, în care gazdele au învins cu 25 - 20, după ce oaspeții conduceau cu 20 - 8 cu 25 de minute înainte de sfârșit.

Surprize în TOP 14 

CA Brive și La Rochelle Atlantique au fost performerele rundei a treia a campionatului Franței, TOP 14, obținând victorii în deplasare în fața unor echipe mai bine cotate. 

Brive a învins cu 25 - 21 pe Galacticii de la Toulon, după un meci decis de un eseu de penalizare în favoarea celor de la Brive, restul punctelor fiind marcate din lovituri de picior de cei doi fundași, Leigh Halfpenny și respectiv Gaetan Germain. 

La Rochelle a învins pe Castres Olympique cu 26 - 18, în echipa gazdelor evoluând în ultimele 25 de minute și pilierul Mihăiță Lazăr.

O altă victorie în deplasare a obținut Montpellier, 32 - 15 cu Bordeaux Begles unde evoluează pilierul moldovean Vadim Cobîlaș.

Stade Francais (altă adversară a Timișoara Saracens în Challenge Cup) a terminat la egalitate, 30 - 30, cu Clermont Auvergne, în timp ce noua promovată, Lyon OU, a învins pe Grenoble cu 32 - 13, iar Pau a învins pe Bayonne cu 25 - 9.

Duminică în derby-ul rundei a treia, campionii, Racing 92 Paris, au învins pe Stade Toulousain cu 28 - 14.

În clasament, după trei runde conduc Brive și La Rochelle cu câte 10 puncte fiecare, urmate de Racing 92 cu 9 puncte, Stade Toulousain și Clermont Auvergne cu câte 8 puncte și Stade Francais cu 7 puncte.

Guinness PRO 12 - Connacht KO

Debut și în Guinness PRO 12 - Liga celto-italiană - unde campionii din sezonul trecut, Connacht, au fost făcuți KO pe teren propriu de campionii din sezonul precedent, Glasgow Warriors, cu 41 - 5.

A treia adversară a Timișoarei Saracens în Challenge Cup, Edinburgh, a pierdut în deplasare cu 16 - 34 în fața lui Cardiff Blues, în timp ce Munster a învins în deplasare cu 23 - 13 pe Llanelli Scarlets.

În celelalte meciuri Leinster 20, Benetton Treviso 8, Swansea Ospreys 59 Zebre 5 și Ulster 29 Newport Gwent Dragons 8.