
Sport
”Mi-aș dori ca Jocurile Paralimpice să fie depolitizate” Interviu Audio
larisa_foro1.jpg

Larisa Marinenkova este portdrapelul R.Moldova la Jocurile Paralimpice de la Rio. Trebuie spus că, sportiva a participat și la competiția de la Londra din 2012, dar și Beijing - 2008. Femeia suferă de paralizie cerebrală infantilă, dar dizabilitatea pe care o are nu o împiedică să muncească și să practice sportul. De peste 20 de ani este inginer la întreprinderea de stat ”Moldelectrica”. De aproape 12 ani, merge la sala de sport, unde ridică haltere.
”Am emoții mari. Este a treia olimpiadă la care particip. Am mers la Londra și Beijing. Uneori, cred că este un vis și nu o realitate. Pe parcurs am avut mai multe obstacole și credeam că renunț, că nu mai reușesc, dar nu cedez. Vom merge înainte, vom vedea cu ce ne vom alege. Jocurile Paralimpice de la Rio sunt foarte importante întrucât am suferit un eșec la olimpiada din 2012 și îmi doresc mult să-mi iau revanșa”, spunea într-un interviu la RFI, Larisa Marinenkova, în timpul ultimului antrenament, înainte de a pleca la Rio.
Sportiva moldoveană are mari așteptări și speră să obțină rezultate mai bune decât la competiția sportivă de la Londra.”Am mari așteptări de la Jocurile Paralimpice de la Rio. Fără o speranță nici nu merită să mergi la așa o competiție. Dacă îți este frică, poți rămâne acasă. Deja ajunsă acolo, nu te mai gândești la teamă. În cazul meu, lupt eu cu haltera. Eu știu ce am de făcut și nu mai contează altceva nimic. Sportul mi-a deschis anumite oportunități. Suntem numite persoane cu dizabilități. Eu aș spune că suntem cu abilități speciale. Omul nu poate să meargă sau este nevăzător, dar are abilități pe care ceilalți nu le valorifică”.
”Mulți mă susțin, mă respectă, îmi acordă ajutorul necesar. Sunt și dintre cei care consideră că dacă nu avem bani, nu are rost să mergem la Jocurile Paralimpice. Dar atât de mulți oameni sunt implicați în organizarea acestei competiții – antrenori, medici, participanți, membrii juriului care mențin focul olimpic aprins, ceea ce înseamnă că olimpiada contează pentru cineva și au dreptate cei care fac ceva și nu cei care sunt pasivi”, mai spune Larisa Marinenkova.
”Jocurile Paralimpice îmi oferă posibilitatea de a mă afirma. Sunt domenii în care nu mă pot remarca, dar mi-am găsit un făgaș, unde pot să mă afirm și pot să obțin ceva și îmi pare foarte bine. Odată ce ai ajuns o treaptă, vrei să mergi și mai departe. Mi-aș dori mult ca Jocurile Paralimpice să fie depolitizate, factorul politic să fie prezent cât mai puțin, să-mi întrec concurenții pe podeț, nu altfel”, continuă sportiva.
Multe persoane cu handicap și-ar dori să practice sportul în R.Moldova, doar că nu au unde merge, afirmă Larisa Marinenkova. ”În R.Moldova, nu sunt create condiții pentru persoanele cu dizabilități, în caz că își doresc să facă sport. Spre exemplu, dacă mergi la medic cu vreo problemă, el te trimite la bazin. Ori, cu regret, nu există aici nici un bazin adaptat pentru sportul de performață, practicat de persoanele cu nevoi speciale. Ori, dacă îmi aleg alt tip de sport, am nevoie de însoțitor. Eu mi-am ales un tip de sport, unde pot să reușesc singură. Din poziția culcat pe banca orizontală, maxim am ridicat o sută de kilograme. Corpul este obișnuit cu efortul fizic. Dorința de a te antrena vine din interior. Nu creierul transmite semnale mușchilor, dar invers se întâmplă și este foarte interesant. Parcă nu am nimic de făcut, dar vreau. Simțeam că am nevoie de efort fizic și trebuia odată și odată să încep. Merg la sală de trei pe săptămână. Antrenamentul nu este mai puțin captivant decât plecarea și competiția propriu-zisă. Procesul te captivează și ajungi la o stare că dacă ai dori să te lași de sport, nu poți”, susține sportiva de la Chișinău.
La Jocurile Paralimpice de la Londra, din 2012, Larisa Marinenkova nu a reușit să ridice greutatatea stabilită, iar la Jocurile de la Beijing, s-a clasat pe locul opt, ridicând 77,5 kg. Cea mai bună evoluția a sportivilor moldoveni a fost la Jocurile Paralimpice din 1996, Atlanta (SUA), unde Nicolai Ciumac a cucerit bronzul pe distanța de 10 000 metri, iar Vladimir Polcanov a luat bronzul la tenis de masă. La Jocurile Paralimpice din acest an sportivii vor lupta pentru 528 de medalii la 22 de sporturi.