Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Agenţia Mondiala Antidoping despre dezvăluirile hackerilor ruşi: “Un act criminal"

Agenția Mondială Antidoping a reacționat vehement după atacul unor hackeri ruși asupra bazei sale de date. Hackerii au publicat informații medicale confidențiale ale unor sportivi americani, acuzându-I că au participat dopaţi la Olimpiada de la Rio.

Printre cei ale căror date confidenţiale au fost publicate se numără surorile Serena și Venus Williams sau cvintupla campioană olimpică de gimnastică Simone Biles.

Agenția Mondială Antidoping" regretă profund această situație și este conștientă de amenințarea pe care o reprezintă pentru sportivi, ale căror informații confidențiale au fost divulgate prin acest act criminal", se arată într-un comunicat semnat de directorul general al organizației.

Grupul rus de spionaj cibernetic Fancy Bears a anunţat  că, după ce a studiat datele din serverele Agenției Mondiale Antidoping", a ajuns la concluzia "că zeci de sportivi au fost depistați pozitiv cu puțin înaintea Jocurilor Olimpice și pe durata acestora. Medaliații olimpici de la Rio au folosit regulat substanțe ilicite justificate de certificate medicale. Altfel spus, au primit autorizație pentru a se dopa" susţine grupul de hackeri.

Numeroase controale antidoping ar fi permis detectarea prezenței acestor substanțe, mai susțin hackerii, precizând  că testele nu au fost însă niciodată anunțate ca pozitive, deoarece federațiile internaționale eliberaseră o aşa numită "scutire pentru uz terapeutic".

Ce este această scutire pentru uz terapeutic, explică la RFI Graţiela Vâjâială, preşedintele Agenţiei Naţionale Antidoping.

„Scutirea de uz terapeutic se acordă pe bază de dosar medical,  de la medic specialist, pe problemele de sănătate pe care le are sportivul. Există o comisie la nivelul Federaţiei Internaţionale,  depinde cine dă scutirea, la nivelul agenţiilor antidoping, este o comisie care chiar aşa se numeşte – comisia pentru acordarea scutirilor de uz terapeutic.

Dacă boala, suferinţa respectivă nu se poate vindeca decât cu o substanţă care e pe lista de substanţe interzise  i se poate acorda această scutire de uz terapeutic...În România nu am avut până acum decât scutiri pe termen scurt.”

În cazul gimnastei Simone Biles,  hackerii ruşi susţin că sportiva ar fi fost depistată cu metilfenidat – o amfetamină interzisă de Agenției Mondiale Antidoping, care îmbunătăţeşte atenţia şi reduce comportamentul impulsiv. Ulterior, gimnasta a anunţat pe contul său de Twitter: “sufăr de ADHD și iau medicamente încă din copilărie. Vreau să știți că eu cred într-un sport curat, am respectat întotdeauna regulile și voi continua să o fac, deoarece fair-play-ul este crucial pentru sport și foarte important pentru mine".

De altfel, în apărarea sportivei a sărit şi Federaţia americană de gimnastică. Într-un comunicat, Federaţia a precizat că "Simone Biles a completat formularele adecvate în raport cu solicitările Agenției americane antidoping şi Agenţiei Mondiale Antidoping". "Nu a existat nicio încălcare a regulamentului. Federația internațională de gimnastică, Comitetul olimpic american și Agenției americane antidoping au confirmat acest lucru", a precizat preşedintele Federaţiei.

Comitetul Internațional Olimpic a condamnat la rândul său acest cyber-atac, "care a intenționat, în mod clar, să păteze reputația sportivilor curați", în timp ce Agenția antidoping americană l-a calificat drept un act "laș și josnic".

"Comitetul Internaţional Olimpic confirmă că sportivii menționați nu au încălcat nicio regulă antidoping în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio 2016", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al forului olimpic mondial.

La rândul său, președintele Agenția antidoping americană a afirmat că "sportivele vizate au acționat în totalitate corect, urmând regulile pentru a obține permisele necesare" în vederea utilizării tratamentelor de care aveau nevoie.

Jucătoarea americană de tenis Venus Williams s-a declarat "consternată'' să afle că datele sale medicale private au fost piratate de hackeri și publicate fără permisiunea sa.

Pe de altă parte, Rusia, țară ai cărei atleți au fost excluși din toate competițiile internaționale, inclusiv JO 2016, în urma acuzațiilor de "dopaj organizat de stat", a negat orice implicare în atacurile hackerilor asupra bazelor de date Agenției Mondiale Antidoping. 
"Se poate afirma cu hotărâre că orice implicare a Moscovei, a guvernului de la Moscova și a oricăror servicii rusești în astfel de acțiuni este imposibilă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, citat de Reuters.

"Cum puteti spune că sunt hackeri din Rusia? Acuzaţi Rusia pentru tot", a declarat şi ministrul rus al sportului, care s-a arătat îngrijorat de faptul că hackerii au informaţii care vizează şi sportivii ruşi. 

Grupul de hackeri Fancy Bears  a anunţat că nu intenționează, însă, să se oprească aici. "Aceasta este doar fața vizibilă a icebergului", au precizat cyber-pirații pe site-ul lor, precizând "Așteptați-vă să vedeți multe alte dovezi senzaționale despre sportivi care au utilizat substanțe dopante"