Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Favoriții înving în Europa, All Blacks câștigă Rugby Championship

saracens_northampton.jpg

Saracens - Northampton
Lupta dintre cele două pachete de înaintași, Saracens și Northampton, a fost pe alocuri brutală
Sursa imaginii: 
Petru Clej

În marile ligi europene de rugby, echipele favorite s-au impus, la fel ca și în prima rundă a noii ediții a Cupei Regelui din România. În emisfera sudică, Noua Zeelandă a înregistrat o victorie la scor în fața Africii de Sud cu 41 - 13 și este virtuală câștigătoare a Rugby Championship cu două runde înainte de final. 

În campionatul Angliei, Aviva Premiership, după trei runde s-a desprins în frunte un trio de echipe cu trei victorii: Bath, Saracens și Wasps.

Campionii Angliei și ai Europei, Saracens, au avut cel mai dificil meci, pe teren propriu cu Northampton Saints, pe care i-au învins cu 27 - 12, după ce au fost conduși cu 12 - 9 până în minutul 55.

Atunci meciul a basculat dintr-un act de indisciplină (unul din multele în acest meci), când un placaj periculos al pilierului lui Saints, Alex Waller, asupra taloneurului Sarazinilor, Jamie George, a fost penalizat cu un cartonaș galben.

Lovitura de pedeapsă a fost șutată în tușă și din marginea rezultantă, numărul 8 Billy Vunipola a plecat pe partea închisă și i-a pasat lui George, care era complet nemarcat și acesta a plonjat în eseu. 

Peste 10 minute la o altă astfel de margine în cinci metri, pachetul de înaintași al campionilor a format un maul care se îndrepta vertiginos înspre terenul de țintă, iar jucătorii lui Northampton nu au putut să-l oprească decât prăbușindu-l, iar arbitrul a dictat eseu de penalizare. 

Waller a ieșit din teren la 12 - 9 pentru echipa sa și când a revenit scorul era de 12 - 21. Un act de indisciplină extrem de costisitor pentru Northampton. 

Și fiindcă veni vorba de disciplină, un jucător care ar putea fi citat în fața comisiei de disciplină este Chris Ashton acuzat că l-ar fi mușcat de mână pe Waller. Dacă este găsit vinovat, fiind și recidivist, Ashton ar putea fi suspendat pe șase luni.

Celelalte echipe ale trioului de frunte, Bath și Wasps, au obținut victorii cu bonus la scoruri confortabile, 37 - 22 cu Worcester și respectiv 70 - 22 cu noua promovată, Bristol. 

Adversarii lui Timișoara Saracens în Challenge Cup (competiția europeană numărul 2) Harlequins, au pierdut în deplasare, 25 - 36 la Exeter și tot victorii în deplasare au obținut Leicester Tigers, 14 - 13, cu Newcastle Falcons, și Gloucester, 26 - 13 în fața lui Sale Sharks. 

În calsament conduc Bath, urmați de Saracens și Wasps, toate cu câte 14 puncte, departajate prin diferența de puncte. Harlequins sunt pe locul 10 (din 12 echipe).

Clermont neînvinși

După cinci runde în clasamentul primei ligia Franței, TOP14, postura de lider a fost preluată de Clermont Auvergne, care a învins detașat, 40 - 16 pe Bordeaux Begles, în timp ce în meciul revanșă al finalei campionatului trecut, campionii, Racing 92 Paris, au învins din nou, 41 - 30, pe RC Toulon.

Adversarii lui Timișoara Saracens, Stade Francais Paris, au pierdut la Pau, 23 - 6, în timp ce Montpellier, în revenire de formă, a învins în deplasare, 21 - 9 pe Bayonne.

În celelalte meciuri: Lyon 25 Stade Toulousain 20, Brive 29 La Rochelle 28 și Castres (cu pilierul Mihăiță Lazăr titular) 46 Grenoble 9.

În clasament pe primul loc se află Clermont cu 18 puncte (singura echipă neînvinsă), urmată de La Rochelle 16, Montpellier, Brive și Racing cu câte 14. Stade Francais este pe locul 7 cu 11 puncte.   

Ospreys în frunte

În Guinness Pro12 - Liga Celto Italiană adversarii lui Timișoara Saracens, Edinburgh au pierdut pe teren propriu, 20 - 33 cu Leinster. 

În celelalte meciuri Swansea Ospreys 64 Treviso 10, Cardiff Blues 23 Glasgow Warriors 19, Ulster 19 Llanelli Scarlets 8, Newport Gwent Dragons 16 Munster 20. Meciul Zebre - Connacht a fost amânat. 

În clasament pe primul loc se află Sawnsea Ospreys cu 15 puncte, urmați de Ulster și Cardiff cu câte 13. Edinburgh este pe locul al optulea.

În prima rundă a noii ediții a Cupei Regelui favoriții au obținut victorii nete în deplasare: Timișoara Saracens 52 - 3 cu Dinamo, Baia Mare 45 - 13 cu Cluj și Steaua 38 - 17 cu CSM Olimpia.

All Blacks în forță

Noua Zeelandă a învins Africa de Sud cu 41 - 13 în Rugby Championship și datorită victoriei Australiei cu 36 - 20 în afța Argentinei All Blacks sunt virtuali campioni când mai sunt de jucat două runde.

Neo-zeelandezii sunt neînvinși de șapte ani pe teren propriu (din 12 septembrie 2009 când au pierdut în fața sud-africanilor) și și-au extins recordul de victorii consecutive acasă la 34. 

Australia a început într-o viteză uluitoare meciul cu Argentina și după numai 13 minute Wallabies marcaseră trei eseuri și conduceau cu 21 - 0.

Pumas, care nu i-au inclus în lot pe jucătorii din emisfera nordică, au dominat tot restul meciului marcând două eseuri, dar și Wallabies au reușit să mai înscrie două eseuri obținând bonusul ofensiv. 

În clasament după patru runde All Blacks au 20 de puncte (patru victorii cu bonus ofensiv), urmați de Wallabies cu 9, Springboks cu 6 și Pumas cu 5.