Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Himalaya: Alpinistul clujean Vasile Cipcigan a ajuns pe vârful Manaslu

manaslu.jpg

Foto Facebook: Expediție Manaslu 8156 m - Performanță pentru Cluj 2016

Alpinistul clujean Vasile Cipcigan a atins, sâmbătă, vârful Manaslu, de 8.156 de metri, din Himalaya.

"Astăzi, la 7,45 ora Nepalului, Expediția Manaslu și-a atins obiectivele. Vasile Cipcigan a atins vârful Manaslu 8.156 m. Vă mulțumim tuturor pentru gândurile bune și abia așteptăm să ne revedem cu bine", se arată într-o postare pe contul de Facebook al alpinistului.

Vasile Cipcigan, care este șef formație la Serviciul Public Județean Salvamont — Salvaspeo Cluj, explica, înainte de a porni în expediție, că ascensiunea finală a vârfului ar putea dura între 8 și 12 ore, iar coborârea în jur de patru ore.

El a pornit în această expediție alături de jurnalistul Titus Crăciun, aflat la prima expediţie în afara ţării. Costurile expediţiei au ajuns la circa 9.000 de euro de persoană.

Cipcigan este și inițiatorul proiectului "Șapte pași pe acoperișul lumii", care s-a concretizat până în prezent în patru reușite: Elbrus (Europa) — 5.642 metri, McKinley (SUA) — 6.194 metri, Aconcagua (America de Sud) — 6.960 metri, Kilimanjaro (Africa) — 5.895 metri.

De asemenea, Vasile Cipcigan a participat la expediția Khan Tengri 2008, fiind și coinițiator și participant la proiectul "Expediția Românească Manaslu 2013".

Manaslu este, ca înălțime, al 8-lea vârf al planetei (8.156 metri). Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care, în limba română, se traduce prin Muntele Spiritului.

Tabăra de bază (Foto Facebook Expediție Manaslu 8156 m - Performanță pentru Cluj 2016)

Muntele Manaslu are trei vârfuri importante: Manaslu Nord — 7.157 metri, Manaslu Est — 7.992 metri și Manaslu — 8.156 metri. Toate aceste trei vârfuri au fost atinse și sunt o atracție și o provocare pentru alpiniștii din toată lumea.

Primii oameni care au reușit să ajungă pe vârful acestui munte au fost japonezii Yuko Maki și Tashio Imanishi, împreună cu nepalezul Gyalzen Norbu, la 9 mai 1956.

Primul român care a ajuns pe Manaslu, în 2006, este timișoreanul Horea Colibășanu.