Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dan Carter - cel mai bine plătit jucător de rugby - suspectat de dopaj

rokococko_carter_imhoff.jpg

Joe Rockocoko, Dan Carter și Juan Imhoff
Joe Rockocoko (nr. 22), Dan Carter și Juan Imhoff (11) au testat pozitiv pentru corticoizi
Image source: 
www.lequipe.fr

Jucătorul neo-zeelandez de rugby Dan Carter a avut urme de corticoizi în urină la controlul anti-doping efectuat după finala Campionatului Franței TOP14 din luna iunie, câștigată de echipa sa, Racing 92 Paris împotriva lui RC Toulon cu 29 - 21. Dezvăluirile au apărut în cotidianul sportiv francez, L'Equipe.

Alături de Carter, care joacă pe post de mijlocaș la deschidere, au fost găsiți pozitivi la controlul anti-doping de după meci cele două aripi, neozeelandezul Joe Rockocoko și argentianianul Juan Imhoff, potrivit cotidianului parizian.

Testele au fost efectuate asupra tuturor jucătorilor celor două echipe de către Agenția Franceză de Luptă împotriva Dopajului (AFLD) care a beneficiat de acordul autorităților spaniole, meciul desfășurându-se la Barcelona în faa unei asistențe record pentru un meci de rugby inter-cluburi - 99000 de spectatori.

Cotidianul francez a afirmat că niciunul dintre cei trei jucători nu avea așa numita Scutire de Folosire Terapeutică (TUE) care se acordă sportivilor ce suferă de o anumită afecțiune pentru folosirea corticoizilor. 

Racing 92 i-a apărat pe jucătorii săi spunând că nu sunt în niciun fel legați de practici ilegale, în timp ce agentul lui Carter și Rockocoko a spus că ambii aveau scutiri terapeutice, Carter pentru o afecțiune la gambă, iar Rockocoko pentru o accidentare la genunchi. 

Carter, în vârstă de 34 de ani, este primul jucător de rugby plătit cu un salariu de peste un milion de euro anual și s-a alăturat echipei pariziene anul trecut după ce a câștigat pentru a doua oară consecutiv Cupa Mondială cu echipa Noii Zeelande. 

El a jucat de 112 sub tricoul All Blacks marcând 1598 de puncte (record mondial) și este considerat unul dintre cei mai mari jucători din istoria jocului cu balonul oval.

Rockocoko, 33 de ani, a evoluat de 68 de ori și a marcat 46 de încercări pentru Noua Zeelandă, în timp ce Imhoff, în vârstă de 27 de ani, a jucat de 35 de ori sub tricoul Pumas și a marcat 21 de eseuri.

Revelațiile din L'Equipe survin la puțin timp după ce un grup de hackeri autointitulat Fancy Bears a dezvăluit o listă de sportivi care au primit TUE.

Fancy Bears au început să publice aceste dezvăluiri după împiedicarea participării la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din august anul acesta a unui număr de sportivi din Rusia, găsiți pozitivi la controale anti-doping.

Autoritățile de la Kremlin au dezmințit orice acuzații de legături cu grupul de ciber spionaj sportiv.