All Blacks câștigă Rugby Championship cu punctaj maxim

linert_brown.jpg

Africa de Sud - Noua Zeelandă
Centrul neo-zeelandez Anton Linert-Brown creează panică în defensiva sud-africană
Sursa imaginii: 
Photosport

Echipa de rugby a Noii Zeelande, All Blacks, a învins în deplasare Africa de Sud, Springboks, cu 57 - 15, și a teriminat învingătoare în Rugby Championship cu 30 de puncte din 30 posibile, cu șase victorii cu bonus. În celălalt meci al ultimei runde din campionatul celor patru mari națiuni ale emisferei sudice Australia a învins Argentina cu 33 - 21 în meciul desfășurat pe stadionul Twickenham din Londra. 

 

Presa din toată lumea nu a contenit să folosească superlative pentru această performanță a campionilor mondiali - cea mai netă victorie din istorie împotriva Springboks, egalarea recordului de victorii consecutive în meciuri test - 17, cea mai severă înfrângere pe teren propriu a Africii de Sud, prima echipă care acumulează maximum de puncte în Rugby Championship, marcând 36 de eseuri în șase meciuri.

Springboks au rezistat pân la pauză când All Blacks conduceau cu 12 - 9, dar în partea a doua campionii mondiali s-au dezlănțuit, marcând nu mai puțin de șapte eseuri, făcând ca scorul să fie de 9 - 0 la încercări marcate, în fața unei echie sud-africane de nerecunoscut.

All Blacks au dominat la toate capitolele și jucătorii lor mai noi precum mijlocașul la grămadă T.J. Perenara (care l-a înlocuit pe inamovibilul Aaron Smith, suspendat după ce a fost văzut intrând cu o femeie într-o toaletă publică) și centrul Anton Lienert Brown arată că Noua Zeelandă rămâne o fabrică de produs jucători de rugby de clasă.

În celălalt meci, primul din Rugby Championship disputat în afara celor patru țări participante, Argentina - Pumas -a dezamăgit risipind numeroase ocazii și permițând Australienilor - Wallabies - să obțină o victorie cu bonus și să se claseze pe locul al doilea în Rugby Championship.

Clasament final:

1. Noua Zeelandă 30 puncte

2. Australia 14 puncte

3. Africa de Sud 10 puncte

4. Argentina 5 puncte   

Saracens dominanți

În campionatele europene meciul cel mai așteptat a fost cel din Aviva Premiership - prima ligă a Angliei - dintre Saracens, campionii Angliei și ai Europei, și liderii după cinci runde cu tot atâtea victorii, Wasps. 

Saracens 30 Wasps 14

Desfășurat pe terenul campionilor, Allianz Park din nordul Londrei, partida nu a strălucit prin spectaculozitate, dar forța pachetului de înaintași al londonezilor a determinat scorul final, Saracens 30 Wasps 14, victorie cu punct bonus și prima înfrângere a Viespilor în acest campionat.

Saracens au deschis rapid scorul după un maul de margine din cinci metri, când pilierul Mako Vunipola a plonjat în but propulsat de colegii săi din pachetul de înaintare.

În pofida acestei dominări nete, Wasps au reușit să marcheze un eseu prin aripa Josh Bassett, lansat în cursă de imprevizibilul mijlocaș la deschidere Danny Cipriani. 

Sarazinii au încheiat prima parte în avantaj grație unui eseu marcat de aripa Mike Ellery, după o pasă sărită a mijlocașului la grămadă, Richard Wigglesworth, după mai multe faze și fixări ale înaintașilor săi în 22-ul advers.

Echilibrul a durat până în minutul 68 când taloneurul de rezervă, internaționalul englez Jamie George a marcat după o altă acțiune colectivă a pachetului său de înaintași și tot el a marcat și al patrulea eseu de o manieră asemănătoare, aducând punctul de bonus echipei sale și este cu cinci eseuri marcate în șase meciuri cel mai prolific marcator din acest campionat.

Bath a reușit să țină pasul cu primele clasate, învingând cu 30 - 3 pe Sale Sharks, ratând însă bonul ofensiv, iar Leicester Tigers și-au consolidat poziția a patra învingând cu bonus ofensiv pe Worcester Warriors, 34 - 13.

Harlequins (adversarii din Cupa Challenge ai Timișoara Saracens) au învins pe Northampton Saints cu 20 -9, în timp ce Exeter Chiefs și Gloucester au terminat la egalitate 27 - 27, iar Newcasle Falcons i-au învins pe codașii Bristol cu 19 - 14.

În clasament pe primul loc după șase runde se află Saracens cu 25 de puncte, urmați de Wasps cu 23, Bath 22 și Leicester 19. Harlequins sunt pe locul 8 cu 12 puncte.  

Clermont în funte

Clermont Auvergne rămâne pe primul loc în campionatul Franței - TOP14 - după victoria cu 29 - 25 în fața lui Stade Toulousain, iar La Rochelle continuă să fie pe locul al doilea după egalul, 17 - 17, cu Toulon.

Clermont Auvergne - Toulouse

În derby-ul parizian, victoria a revenit campionilor de la Racing 92, 29 - 22 în fața lui Stade Francais (altă adversară a Timișoara Saracens) în timp ce Bordeaux Begles (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș în echipă) a învins cu 27 - 25 pe Brive.

În celelalte meciuri Montpellier 28 Castres (cu pilierul Mihăiță Lazăr titular) 19, Lyon 27 Pau 22, Grenoble 44 Bayonne 16.

În clasament după opt runde pe primul loc se află Clermont cu 27 de puncte urmați de La Rochelle 24, Montpellier 23 și Toulon 22. Stade Francais este pe locul 11 cu 16 puncte. 

În Guinness PRO12, Liga Celto-Italiană, iderii Ulster au pierdut în deplasare, 25 - 30 în fața lui Connacht, în timp ce Leinster au învins în celălalt derby irlandez pe Munster cu 25 - 14.

Edinburgh (care joacă sâmbătă împotriva lui Timișoara Saracens în Cupa Challenge pe stadionul Dan Păltinișanu) a învins cu 45 - 10 pe Benetton Treviso, în timp ce Glasgow Warriors au câștigat în deplasare la cealaltă echipă italiană, Zebre, cu 33 - 28.

În derby-urile galeze Swansea Ospreys (cu pilierul moldovean Dmitri Arhip titular) 46 Cardiff Blues 24 și Llanelli Sacrlets 31 Newport Gwent Dragons 27.

În calsament pe primele locuri se află Ulster și Leinster cu câte 22 de puncte curmați de Ospreys și Glasgow cu câte 21 de puncte. Edinburgh este pe locul nouă cu 9 puncte.

În România, în Cupa Regelui în derby-ul rundei a patra Steaua a învins Baia Mare cu 16 - 8. În celelalte meciuri Iași 6 Cluj 6 și CSM Olimpia 40 Dinamo 39.

După patru runde conduce Steaua neînvinsă cu 18 puncte (din patru meciuri), urmată de Timișoara Saracens 10 puncte și Baia Mare 9 puncte (ambele câte trei meciuri).