Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


FIFA, dată în judecată pentru condițiile de lucru de pe șantierele din Qatar

fifa_flag.png

Image source: 
en.wikipedia.org

FIFA, forul care coordonează fotbalul internațional, a fost dată în judecată de un bărbat ce a lucrat în Qatar, pe șantierele stadioanelor care vor găzdui Cupa Mondială în 2022. Procesul a fost intentat la Zurich, iar reclamantul este susținut de cel mai puternic sindicat al muncitorilor din Olanda, relatează Reuters. 

Nadim Shariful Alam este originar din Bangladesh, are 21 de ani și susține că, în perioada în care a lucrat pe șantierele stadioanelor din Qatar, a fost exploatat de către angajatorii săi. FIFA este acuzată că nu și-ar fi folosit suficient influența, pentru a se asigura că lucrătorii sunt tratați corect de țara-gazdă a Mondialului din 2022. Este, potrivit Reuters, pentru prima dată când forul internațional de conducere este acționat în judecată pentru o asemenea situație, chiar dacă, în trecut, au existat numeroase relatări despre abuzurile la care ar fi supuși lucrătorii contractați pe șantierele din Qatar.

Procesul, intentat așadar la Zurich cu spirjinul celui mai mare sindicat olandez, urmărește să le asigure muncitorilor străini din Qatar standarde minime, inclusiv drepturi de bază, cum ar fi posibilitatea renunțării și părăsirii țării în orice moment. Nadim Shariful Alam cere și daune de aproximativ 11 mii de dolari, după ce ar fi plătit 4 mii unei firme de recrutare. În sesizarea sa, muncitorul din Bangladesh precizează că pașaportul i-ar fi fost reținut la sosirea în Qatar și că ar fi fost apoi obligat să lucreze 18 luni în condiții extrem de dure. Guvernul din Qatar a respins anterior acuzații similare, în vreme ce organizații neguvernamentale precum Amnesty International au criticat deschis statul din Golf pentru tratamentul aplicat angajaților migranți.