Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timișoara Saracens, debut istoric în Cupa Challenge la rugby

timisoara_edinburgh.jpg

Timișoara Saracens - Edinburgh
Meciul Timișoara Saracens - Edinburgh este unul dintre cele mai importante evenimente sportive desfășurate în orașul de pe Bega
Sursa imaginii: 
Timișoara Saracens

Timișoara Saracens se pregătește să debuteze sâmbătă, 15 octombrie în Cupa Challenge, într-un meci ce se va juca pe teren propriu, contra scoțienilor de la Edinburgh Rugby. Este prima formație de club din România care joacă în acest format al  celei de-a doua competiții a rugby-ului european, 

Meciul de pe stadionul Dan Păltinișanu va fi o aventură cu adevărat provocatoare pentru prima echipă românească de club ce evoluează într-o întrecere continentală după un lung răstimp, în cei 14 ani trecuți de la istoricul 151-0 încasat de Dinamo București de la Saracens F.C., rugby-ul autohton propunând pentru înfruntările europene doar selecționate compuse din jucători de la mai multe cluburi interne.

Campionii României se vor prezenta la ora meciului din postura de lideri ai Superligii naționale, dar jocul lor din această toamnă nu a fost unul întrutotul convingător.

Mai ales în meciurile importante, formația de pe Bega a părut în multe momente lipsită de vlagă, fără determinarea și impetuozitatea care le-au adus succesele din anii precedenți.

Antrenorul principal, neo-zeelandezul Grainger Heikell, a declarat însă, în excusivitate pentru RFI, că atât clubul cât și jucătorii au înțeles oportunitatea ce le stă înainte și că toți sunt nerăbdători să ofere o performanță pe măsura potențialului echipei:

"Suntem conștienți că trebuie să realizăm un salt care să ne situeze deasupra nivelului nostru obișnuit, dar credem că dacă vom evolua la potențialul nostru maxim și vom da dovadă de curaj și implicare, vom fi cu adevărat competitivi”, a spus tehnicianul neo-zeelandez.

Unul dintre principalii pioni ai echipei, Cătălin Fercu, jucător aflat pentru o scurtă perioadă în lotul mult mai celebrilor parteneri ai echipei, Saracens F.C., a împărtășit la RFI opiniile sale dinaintea debutului:

"Este un nou început pentru mine și pentru Timișoara. Abia acum începe greul pentru noi, acum o să vedem unde ne este nivelul, dacă am mai progresat sau nu. Eu îmi doresc ca în meciurile astea să arătam că și rugby-ul romanesc are echipe puternice și că putem să ne ridicăm la nivelul marilor echipe din Europa”, a spus Fercu.

Experiența sa din insulă se poate dovedi importantă, fundașul bănățenilor fiind conștient de rugby-ul fizic practicat de scoțieni și că pentru a le face față, el și coechipierii săi vor trebui să nu cedeze pe acest plan.

Edinburgh - echipă de tradiție

Finalista de acum doi ani a competiției, Edinburgh, are în spate o istorie de 144 de ani, dar din 1996, de când clubul a trecut la profesionism, s-a aflat mai mereu în umbra rivalilor din Glasgow.

Echipa evoluează în Guiness Pro 12, liga ce reunește formații din Irlanda, Țara Galiilor, Scoția și Italia, iar cel mai notabil rezultat a fost un loc doi în 2009.

Anul trecut, echipa a terminat pe locul 9 în clasamentul Ligii Celto-Italiene. În actualul sezon, scoțienii ocupă aceeași poziție, având șase meciuri disputate, din care a câștigat două și le-a pierdut pe restul de patru.

Evoluția dezamăgitoare a determinat despărțirea de antrenorul principal, sud-africanul Alan Solomons, demisionat din funcție acum două săptămâni.

După trei ani în care a imprimat echipei un joc prea puțin expansiv și în care, în campionat cel puțin, au bătut pasul pe locurile 8 sau 9, el a fost înlocuit de antrenorul responsabil au atacul, fostul mijlocaș la deschidere internațional scoțian, Duncan Hodge.

Acesta va încerca schimbarea stilului de joc și, cu siguranță, una dintre piesele cheie ale angrenajului este mijlocașul la deschidere galez Jason Tovey, jucătorul decisiv al scoțienilor în ultimele două partide, debordant în atac și cu un șut ce poate pune pe picior greșit orice apărare.

Pentru a ilustra nivelul oponenților bănățenilor comparativ cu standardul rugby-ului românesc, de menționat succesul cu 31-16 în fața stejarilor aflați în pregătire pentru Cupa Mondială din 2015, victorie survenită chiar și fără cei mai importanți jucători internaționali ai scoțienilor.

Iată lotul anuntate de antrenorul Heikell: 1 Militaru 2 Căpățînă 3 Pungea 4 Popârlan 5 Drenceanu 6 Ianuş 7 Rus 8 Burcea (Căpitan) 9 Calafeteanu 10 Rose 11 Shennan 12 Umaga 13 Sefanaia 14 Tangimana 15 Fercu

Rezerve: 16 Rădoi 17 Aholelei 18 Mariş 19 Mureşan 20 Morrison 21 Conache 22 Manumua 23 Zaharia

Duncan Hodge a anunțat următorul lot:

15. Rory Scholes 14. Alex Northam 13. Sasa Tofilau 12. Junior Rasolea 11. Michael Allen 10. Jason Tovey 9. Sam Hidalgo-Clyne 1. Allan Dell 2. Stuart McInally (Căpitan) 3. Murray McCallum 4. Fraser McKenzie 5. Ben Toolis

6. Viliame Mata 7. John Hardie 8. Nasi Manu

Rezerve: 16. Neil Cochrane 17. Rory Sutherland 18. Jack Cosgrove 19. Lewis Carmichael 20. Viliami Fihaki 21. Nathan Fowles 22. Blair Kinghorn 23. Glenn Bryce

Meciul, ce se va disputa pe stadionul Dan Păltinișanu, este programat să înceapă la ora 14. Vremea se anunță perfectă pentru un joc bun, iar cei ce nu-l pot urmări din tribune, au opțiunea de a-l vedea pe Digi Sport 1 sau Look Tv.

Timișoara Saracens și Edinburgh Rugby fac parte din aceeași grupă de calificare cu Harlequins și Stade Francais Paris care au jucat la Londra primul meci al cupelor europene la rugby ediția 2016 - 2017, scor 43 - 21 pentru Arlechini.