Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Patzaichin la RFI, despre eşecul sportului românesc: Cei care au greşit să facă un pas înapoi

ivan_patzaichin_rfi_esecul_sportului_romanesc_gresit_pas_inapoi.jpg

Ivan Patzaichin (Sursa foto: Facebook/Ivan Patzaichin)
Ivan Patzaichin (Sursa foto: Facebook/Ivan Patzaichin)

Sportul are nevoie de investiţii, campionii trebuie descoperiţi, iar campionatele naţionale şcolare şi universitare redeschise. Iată ce spune într-un interviu la RFI legenda canotajului olimpic, Ivan Patzaichin. Peste 60 de personalităţi, între care Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Ion Ţiriac, Doina Melinte, Cristian Gaţu şi Ivan Patzaichin, au semnat un apel pentru salvarea sportului românesc, adresat preşedintelui, premierului şi Parlamentului.

Ivan Patzaichin cere salvarea sportului românesc în al 12-lea ceas: "Eu zic că este al 12-lea ceas şi dacă nici acum nu facem ceva pentru sportul românesc, probabil că nu vom face niciodată şi iniţiativa asta a adunat mai mult de 60 de personalităţi, sunt foarte mulţi care sunt alături de acest apel şi vor semna foarte mulţi în continuare acest apel. Ideea e ca sportul românesc să înceapă să se mişte, pentru că Rio a arătat, de fapt se ştia acest lucru, se aştepta, de la an la an se aştepta ca sportul românesc să ajungă într-o situaţie critică".

Fostul medaliat cu aur olimpic declară că trebuie descoperiţi campionii în rândurile copiilor: "Noi venim cu acest apel, în primul rând noi să stabilim că fiecare sportiv, fiecare sportiv de mare performanţă are câte o idee, noi vrem împreună cu cei care răspund de mersul sportului românesc să găsim soluţii comune, soluţii de strategie la nivel naţional, pe un termen mediu sau lung, în care să începem să investim în sport, pentru că sportul are nevoie de investiţie, sportul are nevoie de copii care să facă mişcare, copiii trebuie să aibă acces la orice sală, la orice şcoală, să fie accesibil, mai ales copiii care nu-şi permit acest lucru. Copiii trebuie sprijiniţi, trebuie create campionate, redeschise campionatele naţionale şcolare, campionate universitare. E vorba de o strategie pe termen lung, găsite soluţii, găsite zone cu tradiţie în sport, trebuie găsiţi oameni, trebuie descoperiţi campionii".

Ivan Patzaichin observă că "sunt şcoli care chiar dacă au sală de sport, orele de educaţie fizică nu se fac şi atunci trebuie să găsim realizarea unui sistem de finanţare (...). Degeaba investim în asemenea ore de educaţie fizică, dacă ele nu se fac, sunt bani aruncaţi degeaba, poate cu aceiaşi bani se pot găsi soluţii sub altă formă".

Ivan Patzaichin crede că "cei care au răspuns de sportul românesc în ultimii ani trebuie să dea cumva explicaţii (...). Vin şi alegerile la Comitetul Olimpic, trebuie schimbată echipa, trebuie să vină un suflu nou. Cei care au greşit trebuie să facă un pas înapoi. Eu nu sunt interesat să candidez. Perioada noastră a trecut, poate că am ratat-o, dar cei care vor veni şi până acum am văzut că sunt doi candidaţi, amândoi sunt tineri, amândoi sunt capabili, amândoi merită susţinerea noastră, a tuturor, dar important este să-i susţină o întreagă echipă, Comitetul Olimpic trebuie să devină simbol al fair-play-ului şi al sincerităţii şi al competiţiei sincere şi fără furturi, pentru că mi se pare că orice mod de a obţine rezultate cât mai uşor înseamnă furt".