Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Saracens învinge pe Toulon în ciocnirea titanilor europeni la rugby

farrell.jpg

Owen Farrell
Owen Farrell a marcat 16 puncte din lovituri de picior și a fost declarat omul meciului
Sursa imaginii: 
Saracens Twitter

Campionii en titre ai Europei și ai Angliei, Saracens, au învins pe Toulon cu 31 - 23, punând astfel capăt invincibilității "Galacticilor" pe propriul teren în cupele europene. Meciul s-a disputat în cadrul primei runde a noii ediții a Cupei Campionilor Europeni la rugby. 

Saracens și-au anunțat încă din startul competiției intenția de a-și păstra titlul european prinr-o victorie la capătul unui meci de o spectaculozitate deosebită.

În primele 40 de minute a existat practic o singură echipă pe teren, englezii dominând categoric pe înaintare și marcând trei eseuri prin aripa Sean Maitland, mijlocașul la grămadă Richard Wigglesworth și cealaltă aripă Chris Wyles. 

Dar chiar dacă eseurile au fost marcate de jucători de pe liniile dinapoi, meritul principal le aparține înaintașilor Sarazini care au stat la baza celor trei eseuri, unii dintre ei - Maro Itoje, George Kris, Billy Vunipola sau Shalck Burger - mânuind balonul cu aceeași abilitate ca și colegii lor de pe liniile dinapoi.

Mijlocașul la deschidere Owen Farrell care juca primul meci în acest sezon după o accidentare la spate a marcat 10 puncte din lovituri de picior, iar Toulon, o umbră a echipei care a câștigat Cupa Campionilor în 2013, 2014 și 2015 a putut replica doar prin două lovituri de pedeapsă transformate de fundașul Leigh Halfpenny.

Scor la pauză Toulon 6 Saracens 25 și se părea că singura problemă pentru Sarries era marcarea celui de-al patrulea eseu pentru punctul de bonus ofensiv. 

Final palpitant

Un schimb de penalități între Halfpenny și Farrell a lăsat diferența neschimbată, dar cartonașul galben pentru anti-joc primit de Itoje în minutul 53 era să-i coste scump pe Saracens, care rămași în 14 au primit două eseuri prin pilierul georgian Levan Chichilava și prin aripa sud-africană Bryan Habana, ambele transformate de Halfpenny, iar scorul a devenit Toulon 23 Saracens 28 și făcând posibilă o revenire senzațională.

Sean Maitland marchează primul eseu al meciului

Când flankerul sud-african Burger a primit și el cartonaș galben se părea că revenirea era e cale să se transforme în realitate. 

Dar Saracens au dovedit că nu sunt degeaba cea mai bună echipă a Europei și nu numai că s-au apărat cu succes, dar la o aglomerare în 22-ul lui Toulon Habana a intrat din lateral și din lovitura de pedeapsă ce a urmat Farrell i-a privat pe Galactici chiar și de punctul de bonus defensiv.

Scor final Toulon 23 Saracens 31 - prima înfrângere pe teren propriu în cupele europene după 17 victorii consecutive.

Saracens sunt la a 10-a victorie consecutivă în Cupa Campionilor și prin acest succes au răzbunat înfrângerile din 2013 (12 - 24 în semifinală) și 2014 (6 - 23 în finală) în fața lui Toulon.

Toulon au arătat ca o echipă de super-vedete îmbătrânite care nu mai formează ansamblul coerent din anii trecuți.

În presă au apărut mai multe relatări potrivit cărora multimilionarul patron al Galacticilor, Mourad Boudejllal, și-ar fi pierdut interesul în club și ar fi gata să-l vândă.

De partea cealaltă, Saracens, cu mulți jucători tineri formați în propria academie și cu o echipă de o discilină tactică unică în emisfera nordică, rămân favoriții numărul unu la repetarea eventului - Cupa Campionilor și Camponatul Angliei.