Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timișoara Saracens confirmă prăpastia valorică cu rugby-ul european

timisoara_edinburgh.jpg

Timișoara Saracens - Edinburgh
Timișoara Saracens a dost depășită la toate capitolele de Edinburgh Rugby
Sursa imaginii: 
Ovidiu Merean

Campionii României la rugby, Timișoara Saracens, au primit un teribil botez al focului la debutul lor în Cupa Challenge - competiția europeană numărul 2 intercluburi, fiind învinsă sâmbătă pe stadionul Dan Păltinișanu de Edinburgh Rugby cu 59 - 17.   

Timișorenii au intrat pe teren complet deconectați și au încasat două eseuri similare în primele cinci minute ale meciului: balonul a circulat repede de pe o parte pe cealaltă în atacul scoțian, defensiva bănățenilor nu a glisat suficient de repede și o echipă mare nu poate lăsa nepedepsită o situație atât de clară de superioritate.

Marcatorii s-au numit aripa Michael Allen și flankerul de parte închisă Viliame Mata, iar de fiecare dată a transformat eseulmijlocașul la deschidere și creierul echipei, Jason Tovey.

Până să deschidă o poartă în apărarea scoțiană, bănățenii au mai încasat în minutul 12 un eseu prin taloneurul și căpitanul echipei, Stuart McInally: lovitură de pedeapsă din jumătatea timișoreană bătută în tușă, margine câștigată ușor, fără opoziție și maul rulat de scoțieni până în buturi.

Faza avea să capete un caracter repetitiv și până la finalul reprizei insularii vor mai marca încă două încercări similare, prilej pentru Stuart McInally să devină primul jucător al lui Edinburg ce realizază un hat-trick în Cupa Challenge.

Licărirea gazdelor s-a produs totuși imediat, când, după un înainte scoțian complet neforțat în 22-ul propriu, timișorenii au creat presiune pe grămadă, au încercat jocul pe înaintare, iar după câteva faze succesive, în care se aflau în pierdere de teren, au deschis inspirat liniile dinapoi și aripa Stephen Shannan a înscris la colț, pentru ca apoi să transforme printr-un șut superb mijlocașul la grămadă Valentin Calafeteanu.

Jocul s-a echilibrat temporar și timișorenii s-ar fi putut cu adevărat revitaliza dacă speculau scăderea temporară din jocul oponenților, însă nu au pus puncte pe tabelă și au fost pedepsiți prin patru eseuri până la finalul reprizei: cele două amintite mai sus, urmate de încă două acțiuni de rugby adevărat, în care am asistat la pătrunderi nimicitoare, pase din contact (offload) și demonstrații de cum se abordează tactic o superioritate.

Timișorenii debordați

După cum sublinia și antrenorul timișorenilor, Granger Heikell, intensitatea, ritmul și presiunea au fost mult peste ce erau jucătorii săi obișnuiți.

Ei au cedat clar în toate compartimentele, îndeosebi în plan fizic, unde nu au fost capabili de placaje concrete, tot timpul fiind nevoie de mai mulți timișoreni pentru a stopa un adversar.

În plus, apărarea a fost mereu în criză, indisciplinată, de unde multitudinea de penalități oferite, mai ales în și pe lângă grămadă, oportunități pentru rivali de-a câștiga teren ușor prin lovituri de picior trimise în margine.

Primele 10 minute din repriza secundă au adus o dominare destul de pregnantă a Timișoarei. După cum avea să declare și căpitanul Stelian Burcea la final, „când am început să jucăm și să ținem posesia, am pus și noi probleme și i-am pus sub presiune”, însă tabela a rămas nemișcată în dreptul echipei române, iar la prima fază periculoasă de atac, rugbiștii din Edinburg au înscris după o margine jucată iute de această dată, o acțiune coerentă de trei-sferturi, încheiată de același flanker Mata, intercalat pe liniile dinapoi.

Din acest punct jocul a scăzut vizibil în intensitate, scoțienii au redus motoarele cât să mai pună o încercare în dreptul lor prin numărul 8, Nasi Manu, celălalt om din echipa vizitatoare cu un hat-trick reușit.

Timișorenii au închis tabela pe final prin același Stephen Shennan, minge scoasă pentru un atac rapid, după o dominare consistentă în grămada ordonată, unul din punctele la care s-au ridicat la nivelul adversarilor.

La plusuri mai putem nota clasa lui Cătălin Fercu, jucător ce se distinge prin inteligența și calitatea tehnică pe care le posedă sau, cum bine observa liderul Stelian Burcea, „că în momentul în care am avut posesia, am ținut balonul, am jucat, am știut ce să facem, i-am pus sub presiune și am demonstrat că putem să marcăm. N-am marcat eseuri ușoare, am marcat eseuri lucrate, muncite și cred că asta e cel mai important.”

Deși e clar ca nu posedă armele pentru astfel de bătălii, rugbiștii bănățeni au ieșit de multe ori la joc, au plecat cu balonul chiar din 22-ul lor, s-au aventurat în acțiuni curajoase, ce au plăcut spectatorilor.

Lecție învățată

În interviul de după meci, antrenorul neo-zeelandez al Timișoarei Saracens, Grainger Heikell, s-a arătat conștient de diferența valorică din teren.

"E primul nostru meci la acest nivel, și presiunea și ritmul jocului oponenților a fost mult peste ce eram noi obișnuiți. Sunt dezamăgit că nu ne-am ridicat la potențialul nostru, această echipă e capabilă de mult mai multe. În a doua repriză am adus ceva îmbunătățiri, dar nu a mai fost suficient", a declarat la RFI Heikell. 

"Mergem înainte, vom învăța din această joc, mai ales în materie de ritm și tehnică, vom mai fi puși sub presiune, dar sperăm să răspundem mai bine. Nu am jucat ca o echipă, am fost prea individualiști în unele momente și vom avea mai mult succes dacă vom juca precum 15 oameni într-o echipă", a adăugat el. 

"Din meciul de azi pare că diferența dintre rugby-ul de elită și al nostru e una semnificativă, dar dacă am juca la adevăratul nostru nivel diferența ar fi una mai mică. Avem puterea de-a arăta mai multe, dar sigur că există a diferență în ceea ce privește resursele și baza de selecție a jucătorilor.” a mai spus antrenorul timișorean.

De cealaltă parte, antrenorul interimar lui Edinburg, Duncan Hodge a părut complet satisfăcut de evoluția băieților săi, care a însemnat câteva recorduri ale clubului în Cupa Challenge doborâte (cel mai mare număr de puncte într-un meci de - 59, cea mai mare diferență de puncte - 42, cele mai multe încercări - 9).

"Sincer să fiu, știam că va fi un meci greu, nu știam exact la ce să ne așteptăm, dar suntem încântați că am câștigat, am înscris câteva eseuri și nu ne-am accidentat serios.”, a spus Hodge la RFI.

Următorul meci va avea loc joi 20 octombrie de la ora 21 pe stadionul Jean Bouin din Paris în fața lui Stade Francais, care a fost și ea învinsă în primul meci din drupă de Harlequins la Londra cu 43 - 21.