Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Irlanda învinge Noua Zeelandă pentru prima oară în 111 ani

irlanda_noua_zeelanda.jpg

Irlanda 40 Noua Zeelandă 29
Jucătorii irlandezi jubilează după marcarea celui de-al patrulea eseu
Sursa imaginii: 
www.rte.ie

Irlanda a scrisă o pagină de istorie obținând prima victorie în 111 ani împotriva Noii Zeelande, deținătoarea Cupei Mondiale la rugby, punând capăt unei serii record de 18 victorii consecutive ale All Blacks. Echipa trifoiului cu patru foi a învins cu 40 - 29 în meciul disputat pe stadionul Soldier Field din Chicago.

Victoria irlandezilor poate fi considerată o surpriză de proporții dat fiind că vine după mai bine de un secol de meciuri cu All Blacks în care au reușit să obțină un singur meci egal, 10 - 10 în 1973, restul fiind 27 de înfrângeri.

Irlandezii au condus practic tot timpul pe tabela de scor, cu excepția unei perioade de cinci minute la începutul meciului și au marcat cinci eseuri, față de patru al campionilor mondiali.

Verzii au fost mai buni la toate capitolele și deși All Blacks au avut câțiva debutanți în echipă, nici irlandezii nu au avut toți titularii,

Înantarea irlandeză i-a surprins pe All Blacks prin puterea de luptă, abnegația dar și planul tactic de joc executat la perfecție.

Perechea de mijlocași Connor Murray - Jonny Sexton (și după accidentarea acestuia debutantul Joe Carbery) și-au dominat faimoșii lor adversari Aaron Smith și Beauden Barrett, irlandezii fiind superiori și pe liniile dinapoi.

Se părea că avantajul considerabil, 30 - 8 în minutul 48, nu va fi suficient atuci când All Blacks au revenit pe tabela în minutul 63 la 29 - 33 prin trei eseuri transformate, dar ultimul eseu al impresionantului centru Robbie Henshaw transformat de Carberry a pecetluit soarta acestui meci încheiat cu victoria meritată a celor cărora puțin le acordau vreo șansă înainte de fluierul de început.

Joe Schmidt redivivus!

Victoria irlandezilor se datorează superiorității tactice imprimate de antrenorul (neo zeelandez) Joe Schmidt, care a fost declarat în presa de la Dublin "cel mai mare antrenor din istoria rugby-ului irlandez". 

Acest profesor de școală care a început să antreneze echipe profesioniste abia în 2003 și a obținut rezultate de excepție cu provincia irlandeză Leinster a câștigat deja de două ori Turneul celor Șase Națiuni cu naționala Irlandei.

Acum, presa neo-zeelandeză a început deja să vobrească de Schmidt ca un posibil succesor al lui Steve Hansen în fruntea All Blacks după Cupa Mondială din 2019.

Cât îi privește pe All Blacks, acest duș rece a dat naștere în aceeași presă neo-zeelandeză unor acuzații de aroganță, la adresa jucătorilor care se obișnuiseră în ultimele 14 luni cu victorii facile.

Acum, meciul revanșă dintre Iranda și Noua Zeelandă, ce se va disputa pe 19 noiembrie la Dublin, devine unul dintre punctele de atracție ale sezonului de meciuri test de toamnă.

Irlandezii revin pe teren propriu după această incursiune pe Soldier Field unde au jucat în fața unui stadion arhiplin, 62300 de spectatori - record pentru un meci de rugby disputat pe teritoriul Statelor Unite.

În celelalte meciuri test din debutul sezonului de toamnă Țara Galilor 8 Australia 32 - demonstrație de virtuozitate a Wallabies - și Japonia 20 Argentina 54.

Echipa Statelor Unite (care joacă la București pe 12 noiembrie împotriva României) a pierdut cu 7 - 54 cu selecționata Maori a Noii Zeelande.