Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moldova debutează cu o victorie în Cupa Europeană a Națiunilor

haiducii.jpg

Haiducii
Haiducii sărbătoresc debutul victorios în noua ediție a Cupei Europene a Națiunilor
Image source: 
Petru Clej

Moldova a debutat cu o victorie categorică, 54 - 15, în fața Ucrainei în Cupa Europeană a Națiunilor la rugby, Trofeul 2016 - 2017 (nivelul 3 în Europa). Haiducii obțin cea mai netă victorie împotriva vecinilor lor și se anunță în revenire de formă după eclipsa din ultimii doi ani. 

Meciul, disputat pe stadionul din Anenii Noi, a constituit o demonstrație de forță și virtuozitate a pachetului de înaintași al echipei Moldovei -  ceea ce nu reprezintă o surpriză, dar în plus - și poate pentru prima oară în istoria rugby-ului moldovenesc - o etalare a unui joc complet care a inclus și liniile dinapoi. 

A fost absolut firesc ca omul meciului să fie desemnat tânărul de 21 de ani, mijlocașul la deschidere Mihai Golubenco (care joacă în România la Iași) care pe lângă faptul că a transformat șase din cele opt eseuri ale echipei sale, a demonstrat o viziune de excepție la distribuire, beneficiind și de un serviciu excelent din partea partenerului său mijlocaș la grămadă, Alexandru Ungureanu.

Desigur că toate acestea, inclusiv jocul excelent al celor doi centri, Ion Cavcaliuc și Victor Arhip (fiecare marcator al unui eseu), nu ar fi fost posibile fără dominarea totală a jocului pe înaintare de către Haiduci, care i-au strivit practic pe ucrainieni, mai ales pe grămada ordonată și au oferit baloane pe tavă liniilor dinapoi.

Înaintașii și-au asigurat ca de obicei partea leului, marcând șase din cele opt eseuri ale Haiducilor și ar fi nedrept să nu-i menționăm pe toți cei opt - Maxim Cobîlaș, Igor Orgianu, Gheorghe Gajion, Andrei Mahu, Andrei  Romanov, Maxim Gargalîc, Vecaeslav Titică și Oleg Prepeliță.

Parcurs dificil

De remarcat că din lotul Haiducilor a lipsit la acest meci cele două mari vedete din ligile profesioniste europene - Vadim Cobîlaș (Begles Bordeaux, Franța) și Dmitri Arhip (Swansea Ospreys, Guinness PRO 12 - Liga Celto-Italiană).

Mihai Golubenco, omului meciului Moldova - Ucraina

La drept vorbind absența lor nici nu s-a remarcat, în condițiile unei replici extrem de slabe a Ucrainei, care au fost o umbră a echipei care acum câțiva ani evolua șa nivelul 2 european alături de Georgia, România și Rusia. 

Va fi însă nevoie de ei sâmbăta viitoare când Moldova joacă în deplasare cu Olanda, un meci mult mai dificil, pentru ca peste două săptămâni să se deplaseze în Elveția.

Din această grupă mai fac parte Polonia și Portugalia și prima echipă va promova în Campionat - nivelul doi european. 

De asemenea, câștigătoarea grupei din care face parte Moldova va juca în 2018 un meci de baraj pe teren propriu cu a treia clasată în eșalonul doi, probabil Rusia, în calificările pentru Cupa Mondială din Japonia din 2019.

Revenirea la cârma echipei a fostei glorii a rugby-ului din România, Mircea Paraschiv, nu oate fi decât de bun augur pentru Haiduci, care prin această victorie au urcat de pe poziția 34 pe 31 în clasamentul World Rugby, depășind Ucraina care a căzut de pe 33 pe 35.

În final trebuie menționată foarte buna organizare a meciului pe micuțul stadion din Anenii Noi, localitate situată la circa 30 kilometri este de Chișinău, pe un teren cu un gazon bun, cu o ambianță de cântece și jocuri populare, dar, din păcate, fără prea mulți spectatori.