Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Anglia încheie anul neînvinsă, Stejarii o singură înfrângere

youngs.jpg

BenYoungs
Mijlocașul la grămadă Ben Youngs a marcat un eseu și a fost declarat omul meciului împotriva Austaraliei
Image source: 
http://www.englandrugby.com/

Anglia a terminat anul internațional la rugby neînvinsă, obținând 13 victorii consecutive, în timp ce campionii mondiali, Noua Zeelandă - All Blacks, au pierdut un singur meci în fața Irlandei. Echipa României a câștigat nouă meciuri din cele 10 disputate, dar victoriile sunt toate cu echipe situate mai jos de poziția a 16-a pe care staționează Stejarii de anul trecut.

În ultimul meci test al anului, Anglia a învins Australia cu 37 - 21 pe stadionul Twickenham din Londra și a stabilit un nou record de victorii consecutive în meciuri internaționale, 14, dacă se ia în considerare victoria din ultimul meci de anul trecut de la Cupa Mondială împotriva Uruguay-ului.

Sub conducerea antrenorului australian Eddie Jones echipa Angliei a câștigat Marele Șlem în Turneul celor Șase Națiuni, a câștigat cu 3 - 0 seria de meciuri test împotriva Australiei la Antipozi din vară, iar în toamnă a învins Africa de Sud și încă o dată Australia.

XV-le trandafirului se află acum pe locul 2 în clasamentul World Rugby după All Blacks și vizează un nou Mare Șlem în viitoarea ediție a Turneului Celor Șase Națiuni care ar doborî recordul absolut de victorii consecutive în meciuri test stabilit anul acesta de campionii mondiali.

All Blacks și-au continuat dominația rugby-ului mondial dar au trebuit să se recunoască învinși pe 5 noiembrie când Irlanda i-a învins cu 40 - 29 pe Soldier Field din Chicago, prima victorie a irlandezilor împotriva neozeelandezilor în 111 ani de meciuri tst. 

În schimb, All Blacks au câștigat Rugby Championship, turneul anual al coloșilor din emisfera sudică la care mai participă Africa de Sud, Australia și Argentina, cu șase victorii din șase meciuri, toate câștigate cu bonus ofensiv, 30 de puncte din 30 posibile.

Este drept că Noua Zeelandă și Anglia nu s-au întâlnit anul acesta, dar Leii Britanici - o selecționată din jucători englezi, iralndezi, galezi și scoțieni va juca trei meciuri test în vară împotriva All Blacks.

Stejarii staționari

Dacă Anglia are procentaj 100% de victorii în meciurile jucate în 2016 și Noua Zeelandă 93%, pe locul al treilea se situează România cu 90%.

Diferența este că Stejarii au jucat numai cu echipe ca Statele Unite, Canada, Uruguay, Rusia sau Namibia și au pierdut împotriva Georgiei (9 - 38 la Tbilisi, cea mai severă din istoria meciurilor dintre cele două echipe).

Georgienii - Lelos, calificați de drept la Cupa Mondială din 2019 sunt pe poziția a patra cu opt victorii din 11 meciuri (77%), printre care câștiguri împotriva Fiji și Tonga și un meci egal împotriva Samoa (toate meciurile disputate în Insulele Pacificului), dar și victorie împotriva Samoa la Tbilisi în toamnă. 

Lelos ocupă poziția a 12-a în clasamentul World Rugby și cer tot mai insistent o recunoaștere care ar însemna promovare și retrogradare din Turneul Celor Șase Națiuni, o doleanță neoficială și deocamdată fără sorți de izbândă.

În sfârșit echipa Republicii Moldova - Haiducii - a jucat în 2016 șase meciuri din care a câștigat două și ocupă poziția 34 în clasamentul World Rugby, în conorâre două poziții față de sfârșitul anului trecut.