Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Handbal EURO 2016 – o Românie puternică, dar săli destul de goale

România strălucește la Campionatul european de handbal din Suedia. Însă publicul suedez nu pare deosebit de interesat de meciuri. Care este atmosfera la campionat și ce se spune acolo când se descrie handbalul românesc?

”Dacă o iei și o pui în orice echipă, Cristina Neagu va deveni imediat jucătorul central. Este probabil cea mai bună jucătoare de handbal din lume la ora actuală. Are calități atât de mari încât ar putea să meargă și la campionatul european masculin de handbal și să strălucească”.  Cuvintele astea îi aparțin antrenorului echipei Cehiei și au fost spuse cu câteva ore înaintea meciului în care România a învins cu 30 la 28.

3 victorii în 4 meciuri înseamnă un parcurs remarcabil al echipei României, la un campionat european ce se desfășoară într-o Suedie care pare totuși destul de puțin atentă la meciurile în care echipa să națională nu joacă. Sălile sunt rareori pline.

Presa suedeză dă vina pe noaptea care cade acum pe la trei după-amiază și pe apropierea Crăciunului. Pe de altă parte hanbalul feminin nu e nici pe departe atât de apreciat de nordici precum cel masculin, unde Suedia a fost campioană o perioadă îndelungată.

 După ce meciurile din grupele mici s-au ținut în 5 orașe suedeze Malmö, Helsingborg, Stockholm, Göteborg și Kristianstad,  grupele principale se joacă în doar două, iar finala va fi la Göteborg.

 Echipa Suediei nu doar că participă și ea la competiție, dar chiar s-a calificat într-una din cele două grupe principale. Din păcate pentru ele, jucătoarele suedeze au fost învinse de echipa Franței, iar acum nu mai au nicio șansă de calificare în semifinale. Eliminarea echipei naționale suedeze este încă un motiv care este invocat atunci când se vorbește despre lipsa de interes a spectatorilor.

Și totuși, handbalul este ca popularitate în Suedia al treilea sport de sală. Pe primul loc se află, indiscutabil hockey-ul pe gheață, iar pe locul doi ceea ce suedezii numesc innebandy sau floorball, tot un fel de hockey care însă se joacă pe parchet, nu are patine, dar are în schimb crose și minge.

 Revenind la România, trebuie spus că, deși nu a fost niciodată printre favorite, site-ul oficial al competiției publica înainte de primul meci din grupa D un articol care se numea ”Cinci motive pentru care România nu ar trebui tăiată de pe lista”.

Mai întâi, pentru că Cristina Neagu se simte tot mai bine, așa că este foarte posibil să o vedem pe teren în plină formă.

Apoi pentru că Ambros Martin, noul antrenor al echipei se bucură de reputația de a fi  unul din cei mai mari specialiști în handbalul feminin.

Al treilea motiv este că echipa României nu oferă niciodată un ”one – woman show”. Cristina Neagu are alături o combinație foarte bună de jucătoare veterane și jucătoare tinere.

Un altul este că, deși România nu a fost mare favorită la ultimele competiții, ea a arătat că nu e niciodată prea târziu să contraatace și să provoace surprize.

 În sfârșit, pentru că româncele au spirit competitiv și sunt capabile să fie unite atunci când e nevoie... cum s-a văzut în 2010 la Euro și în decembrie anul trecut în Danemarca. Româncele strigă pe teren ”Pentru cine ne luptăm? Pentru noi!”.

 La capitolul jucătoare, atunci când se vorbește despre România, pe lângă Cristina Neagu este adesea pomenită și  Denisa Dedu care a impresionat puternic prin prestația sa de portar.

 În final, aș vrea să pomenesc un clip video de prezentare a echipei României apărut pe site-ul handbollskanalen.se. Asta pentru că, în căutarea unei informații inedite și definitorii pentru țara noastră, autorii săi s-au oprit la Tarzan. Originea română a lui Johnny Weissmüller, intepretul său legendar este clar precizată la începutul filmului.

 ... Probabil pentru cei care ar putea fi uimiți că jucătoarele romance aleargă și sar atât de bine.