Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia recunoaște (parțial) dopajul instituționalizat. Participarea la competiții, în dubiu

dopaj.jpg

Image source: 
pixabay.com

Oficiali ruși recunosc, pentru prima dată de la declanșarea scandalului de dopaj, că s-au folosit practici necurate pentru îmbunătățirea performanțelor sportivilor ruși la competiții majore. Directoarea Agenției Antidoping de la Moscova vorbește, într-un  interviu pentru New York Times, de o conspirație instituțională, dar susține în egală măsură că responsabilii de rang înalt din guvern nu au fost implicați în dopajul pe scară largă, așa cum sugerează voci din Occident. În paralel, forurile de specialitate iau în calcul inclusiv interzicerea participării sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018 și chiar retragerea dreptului de a organiza Campionatul Mondial de Fotbal. 

Anna Antseliovici, directoarea Agenţiei Ruse Antidoping, spune, pentru New York Times, că a existat o operațiune de dopaj la scară largă în Rusia și nu se ferește să indice o conspirație instituțională, fără a da însă și alte detalii. Cu toate acestea, oficialul rus respinge în continuare concluziile comisiei independente, ale raportului McLaren, în care se impută un dopaj susținut și controlat de statul rus. Factorii de decizie din guvern, insistă Anna Antseliovici, nu sunt implicați în niciun fel. Precizările  au fost făcute de directoarea Agenţiei Ruse Antidoping pe fundalul publicării, luna aceasta, a celui de-al doilea raport McLaren, comandat și de data aceasta de Agenția Mondială Antidoping. Potrivit documentului, în jur de o mie de sportivi ruși ar fi fost incluși în programul de dopaj sponsorizat de stat, din 2011 încoace. De data aceasta, raportul indică sportivi dopați și medaliați la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014, organizate chiar în Rusia, la Soci sau chiar cazuri de dopaj la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra, din 2012. În raport se precizează, neagru pe alb, că sportivii nu au acționat de capul lor și, mai mult, autorii susțin că în fenomen s-ar fi implicat și serviciile secrete din Rusia.
În această situație, la nivel internațional se vorbește tot mai mult de interzicerea sportivilor ruși la Olimpiada de Iarnă din Coreea de Sud și chiar despre retragerea dreptului  de a organiza Campionatul Mondial de Fotbal din 2018. Federația Internațională de bob și skeleton a decis deja să retragă dreptul Rusiei de organizare a Mondialelor din februarie 2017. Noul președinte al Comitetului Olimpic Britanic, Sir Hugh Robertson dă de înțeles, pentru BBC, noi sancțiuni dure sunt posibile, dacă Rusia  continuă să nege acuzațiile și nu arată că vrea să schimbe lucrurile:

Cred că trebuie să privim către aceste posibilităţi cu mare atenţie. Suntem în plină analiză, mai ales că a fost publicat un nou raport. Comitetul Olimpic Internaţional a emis deja o declaraţie fermă. Acum vor procesa dovezile şi vor face recomandările de rigoare. Dacă va exista voinţă, Rusia poate îndrepta lucurile în decurs de un an. Totul ţine numai de ei. Primul pas este să admită că au o mare problemă.  

În replică la noul val de acuze, președintele Vladimir Putin a declarat că în țară sunt în desfășurare propriile anchete, în care s-a implicat inclusiv Procuratura Generală. Rusia nu a avut și nu are însă un sistem de dopaj controlat de stat, a insistat Vladimir Putin, care a cerut transparență din partea forului anti-doping mondial. Nu în ultimul rând, președintele rus a făcut referire la amestecul politicii și a intereselor geo-politice în sport.