Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timișoara Saracens - Stade Francais amânat, terenul impracticabil

dan_paltinisanu.jpg

Stadionul Dan Păltinișanu
Așa arăta gazonul stadionului Dan Păltinișanu sâmbătă la ora 14
Sursa imaginii: 
Daniel NECHITA

Meciul dintre Timișoara Saracens și Stade Francais din cadrul rundei a cincea a grupelor preliminare din cadrul Cupei Challenge la rugby (echivalentul lui Europa League la forbal) a fost amânat din cauza terenului de pe stadionul Dan Păltinișanu care a fost considerat impracticabil.

"În urma consultării între arbitrul, Mike Adamson din Scoția, precum și a celor două cluburi, conducerea Stade Francais Paris a fost de părere că anumite părți ale suprafeței de joc de pe stadionul Dan Paltinișanu nu erau potrivite pentru ca partida să se desfășoare așa cum era programată. Arbitrul a luat apoi decizia de a amâna meciul." se spune într-un comunicat al EPCR - forul care organizează competițiile europene de club.
 
"EPCR va comunica detalii suplimentare referitoare la dispozitivul de fixare Pool 5 cât mai curând posibil." se mai arată în comunicat.

Decizia a nemulțumit însă gazdele care au făcut eforturi uriașe pentru a asigura condiții acceptabile de desfășurare a partidei, în pofida vremii extrem de nefavorabil din ultimele zile și au aruncat o parte a responsabilității pe clubul francez.

"Înainte de începerea grupelor Challenge Cup, în septembrie anul trecut, de fapt din octombrie de la primul meci cu Stade Francais am informat EPCR și celelalte echipe din grupă că vremea în ianuarie în România este una de iarnă, că nu putem aștepta la tmperaturi de - 20 de grade.", a declarat vicepreședintele Timișoara Saracens, Dușan Filipaș.  

"Stade Francais a fost singura echipă care nu a dorit să schimbe calendarul competițional ca noi să jucăm prinele trei meciuri în România, iar apoi celelalte trei meciuri în deplasare. Din cauza acestui refuz al Stade Francais cei de la EPCR nu au putu modifica calendarl competițional." a continuat vicepreședintele Filipaș.

Refuz Stade Francais

Dușan FilipașVicepreședintele Timișoara Saracens, Dușan Filipaș, spună că gazdele au făcut mari eforturi (foto: Daniel NECHITA)

"Am anunțat că la Timișoara au fost la sfârșitul săptămânii trecute - 20 de grade și că vom face toate eforturile să aducem terenul în bune condiții dar toată țara este afectată, temperaturi negative, vânt și viscol. În ultimele duă zile am depus toate eforturile la nivel de infrastructură și orice utilaje putem găsi în România pentru situații de acest gen. Cred că acest meci este o premieră pentru data de desfășurare, nu cred că s-a disputat în România un meci de rugby sau de fotbal la o dată așa de timpurie în ianuarie", a mai spus el.

"Am reușit să aducem terenul într-o condiție decentă. Temperatura la sol este de + 2 grade Celsius. La ora 10.30 dimineața am avut o ședință cu arbitrul și cu cei de la Stade Francais în care s-a stabilit că dacă terenul nu va arăta mai rău la ora 13 meciul va începe la ora 14. Terenul nu arăta mai rău la ora 13, dimpotrivă. Căpitanul echipei Stade Francais după încălcizre a rufuzat disputarea meciului. În acel moment arbitrii meciului au ținut cont de opțiunea căpitanului de a Stade Francais și au considerat că terenul nu este în condiția necesară începerii meciului" a încheiat vicepreședintele timișorean.

Într-un comunicat emis ulterior, conducerea clubului Timișoara Saracens a spus, între altele: "Eforturile extraordinare ale staffului nostru, repetăm – ale staffului nostru, nu au fost suficiente. Este și acesta un semnal pentru cei care poartă responsabilitatea asigurării infrastructurii pentru întreg sportul românesc". 

EPCR a anunțat că va lua o decizie cu privire la acest meci înaintea rundei a șasea de săpătmâna viitoare, iar până atunci nu va mai face niciun comentariu.

Din grupa a cincea preliminară mai fac parte și Harlequins din Londra și Edinburgh, în meciul direct disputat la Londra victoria revenind scoțienilor cu 23 - 18, care practic nu mai pot rata locul 1 în grupă, ei jucând săptămâna viitoare pe teren ropriu cu Timișoara Saracens. 

Până acum, Timișoara Saracens au pierdut toate cel patru meciuri disputate și au zero puncte în clasament.

Și meciul dintre Benetton Treviso și Gloucester din cadrul Cupei a început cu două ore întârziere pe un teren alăturat din cauza faptului că terenul principal era înghețat, Gloucester obținând victoria cu 41 - 0.

Enisei Krasnoyarsk, din grupa a treia preliminară Challenge Cup, a primit permisiunea să joace primele trei meciuri în Rusia, dar nu la Krasnoyarsk ci la Krasnodar, mult mai la sud și vest.

În partidele disputate până acum în Challenge Cup s-au înregistrat rezultatele: Bayonne 14 La Rochelle 24, Grenoble 31 Newcastle Falcons 27, Newport Gwent Dragons 34 Enisei 10, Bristol 22 Bath 57, Pau 21 Cardiff 22., Swansea Ospreys 47 Lyon 7

În Cupa Campionilor derby-ul rundaei a cincea a revenit ebglezilor de la Wasps care i-au învins pe teren propriu pe cei de la Stade Toulousain cu 17 - 14.

Chris Ashton marchează un eseu cu ultima acțiune a jocului

Chris Ashton marchează un eseu cu ultima acțiune a jocului, eseu tranformat, care a adus un egal pentru Saracens

Ambele echipe au marcat câte două eseuri transformate în partea a doua a meciului, dar Wasps le-au marcat pe ambele în perioade inferioritate numerică. 

Llanelli Scarlets au pus capăt unei serii de 13 victorii consecutive a camponilor Europei, Saracens, care însă au reușit să smulgă un egal, 22 - 22, printr-un eseu transformat cu ultima acțiune a meciului, în inferioritate numerică.

Saracens şi-au asigurat un loc în sferturile de finală.

În celelalte meciuri din Cupa Campionilor: Leinster 57 Montpellier 3 (Leinster sunt virtual calificați în sferturi de finală), Glasgow 12 Munster 14 (Munster calificați în sferturi de finală), Northampton Saints 28 Castres (cu pilierul Mihăiță Lazăr titular) 21, Connacht 66 Zebre 21, Racing 92 Paris 34 Leicester Tigers 3, Bordeaux (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș titular) 6 Clermont Auvergne (calificați în sferturile de finală) 9, Toulon 27 Sale Sharks 12, Exeter Chiefs 31 Ulster 19.