Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Saracens câștigă derby-ul european împotriva lui Toulon

ashton.jpg

Chris Ashton marchează singurul eseu al meciului Saracens - Toulon
Chris Ashton marchează singurul eseu al meciului Saracens - Toulon
Sursa imaginii: 
Daniel NECHITA

Campionii Europei en titre la rugby, Saracens, au câștigat derby-ul împotriva lui RC Toulon (câștigători ai Cupei Campionilor în 2013, 2014, 2015) cu 10 - 3 în ultima rundă din grupele preliminare. Ambele echipe s-au calificat în sferturile de finală ale competiției. 

Meciul nu a fost unul spectaculos, deoarece a fost dominat de apărări și de aceea au fost create puține ocazia de a marca.

Toulon a început meciul mai bine și se părea că a reușit să marcheze primul eseu prin aripa Josia Tuisova în colț, numai că la realuare prin video-arbitraj s-a văzut cum a scăpat de fapt balonul în but înainte să-l culce și arbitrul Nigel Owens a acordat o grămadă la cinci metri cu introducere Saracens.

În continuare am asistat la o luptă îndârjită pe înaintare și a trebuit să așteptăm minutul 32 pentru deschiderea scorului. Căpitanul lui Toulon, numărul 8 Duanne Vermeulen, a placat periculos la gât, a fost eliminat pe 10 minute, iar mijlocașul la deschidere Owen Farrell a transformat lovitura de pedeapsă: 3 - 0 pentru Saracens, scor la pauză.

În partea a doua jocul a continuat în aceeași notă și a trbuit să mai treacă aproape jumătate de oră până la marcarea singurului eseu al meciului.

O serie de atacuri succesive ale înaintașilor londonezi au adus jocul până la cinci metri de butul lui Toulon și de acolo mijlocașul la grămadă Richard Wigglesworth a deschis lung pe partea stângă la aripa Chris Ashton (care din toamnă va juca la Toulon) și acesta în stilul său caracteristic de braconier de eseuri a pătruns în but și a culcat balonul, Farrell transformând eseul: 10 - 0 pentru Saracens.

Ultimele 20 de minute au fost dominate de Toulon, dar singurul rezultat a fost o lovitură de pedeapsă transformată de fundașul Leigh Halfpenny. Scor final 10 - 3 și ambele echipe au ieșit mulțumite de pe teren.

Saracens și-a asigurat un sfert de finală pe teren propriu, în timp ce Toulon, clasată a doua în grup a treia, a obținut in extremis cu acest punct de bonus defensiv al optulea loc calificativ, ei întâlnind în faza următoare pe marii lor rivali de la Clermont pe terenul acestora.

Glasgow - demonstrație de clasă

Clermont a obținut o victorie la scor, 48 - 26, în fața lui Exeter, în timp ce în celălalt meci din grupa a cincea, fără nicio miză, înre două echipe deja eliminate, Bordeaux (cu pilierul Vadim Cobîlaș titular) a învins în deplasare pe Ulster cu 26 - 22.

Josia TuisovaJosia Tuisova scapă balonul în butul Saracens, ratând incredibil eseul (Foto: Daniel NECHITA)

În grupa întâi Munster a învins pe Racing 92 Paris cu 22 - 10 și va disputa sfertul de finală pe teren propriu, în timp ce Glasgow Warriors s-au clasat pe locul al doilea după o victorie superbă, 43 - 0, pe terenul lui Leicester Tigers și s-au calificat și ei în sferturi.

În grupa a patra Leinster a obținut un egal în deplasare 24 - 24 cu Castres și a prins al patrulea loc calificativ pentru sfert de finală pe teren propriu. În celălalt meci din grupă Montpellier 26 Northampton 10.

În grupa a doua se joacă duminică meciurile Zebre - Wasps și Toulouse - Connacht, Wasps, Toulouse și Connacht luptându-se pentru ultimele două locuri calificative în sferturi.

Ospreys - punctaj maxim

În Challenge Cup, după victoria cu 49 - 3 de vineri împotriva lui Timișoara Saracens, Edinburgh s-a clasat pe primul loc în grupa a cincea și s-a calificat în sferturi pentru un meci pe teren propriu. A doua calificată din grupă va fi decisă de meciul Stade Francais - Harlequins ce se va disputa duminică.

Performerii competiției au fost galezii de la Swansea Ospreys care au învins în ultima rundă cu 47 - 7 pe Lyon și au terminat pe locul întâi cu maximum de puncte - 30 (record - șase victorii cu bonus ofensiv). În aceeași grupă 2, Grenoble a depășit pe Newcastle Falcons cu 31 - 27.

În grupa întâi s-au calificat de pe primul loc Gloucester, învingători cu 64 - 19 în meciul cu Bayonne, și de pe locul doi La Rochelle, care a trecut de Bnetton Treviso cu 31 - 8.

Din grupa a treia s-a calificat doar Brive, după victoria cu 36 - 19 împotriva lui Newport Gwent Dragons în timp ce Worcester Warriors au învins pe Enisei Krasnoyarsk cu 57 - 14.

În grupa a patra, Bath a dispus de Pau cu 69 - 10 și s-a calificat de pe primul loc, în timp Cardiff Blus s-au calificat de pe locul doi în urma victoriei cu 37 - 21 împotriva lui Pau.