Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Clermont - Toulon, derby-ul sferturilor Cupei Campionilor

Toulon - Clermont

S-a încheiat faza grupelor de calificare din cupele europene la rugby și capul de afiș al sferturilor de finală ce se vor disputa în luna aprilie va cel dintre echipele franceze Clermont Auvergne și RC Toulon. Dacă anul trecut cupele europene au fost dominate net de echpele din Anglia și Franța, anul acesta au revenit în forță echipele din Irlanda, Scoția și Țara Galilor.

Din cele cinci grupe de calificare de câte patru echipe s-au calificat echipele câștigătoare precum și cele mai bine echipe clasate pe locul doi, atât în Cupa Campionilor (competiția numărul unu) cât și din Cupa Challenge (competiția numărul doi).

Tabloul sferturilor de finală va fi următorul:

Cupa Campionilor:

Clermont Auvergne - RC Toulon (meciul 1)

Munster - Stade Toulousain (meciul 2)

Saracens - Glasgow Warriors (meciul 3)

Leinster - Wasps (meciul 4)

Cupa Challenge:

Swansea Ospreys - Stade Francais (meciul 1)

Gloucester - Cardiff Blues (meciul 2)

Edinburgh - La Rochelle (meciul 3)

Bath - Brive (meciul 4)

După cum se poate constata, echipele franceze și engleze continuă să dețină partea leului (șase din Franța și patru din Anglia), dar anul acesta se regăsesc în sferturi și câte două echipe din Irlanda, Scoția (Glasgow pentru prima oară în sferturile Cupei Campionilor) și Țara Galilor. 

Clermont - Toulon este o rejucare a finalei Cupei Campionilor din 2015 când Toulon a câștigat cu 24 - 18 a treia finală consecutivă și reprezintă o înfruntare dintre cele două echipe care au dominat rugby-ul francez în ultimii 10 ani. 

Finalele la Edinburgh

Campionii de anul trecut, Saracens sunt și ei prezenți în sferturi, după un nou parcurs fără înfrângere și în această fază reapar Stade Toulousain (care deține recordul cu patru victorii în Cupa Campionilor) ca și cele două foste campioane din Iralnda, Munster.

În Cupa Challenge, Swansea Ospreys, care au stabilit recordul absolut în grupele de calificare, șase victorii cu punct de bonus ofensiv și punctaj maxim - 30, vor juca cu Stade Francais, ultima calificată din grupa din care au făcut parte și Timișoara Saracens.

Sferturile de finală se vor juca pe terenurile primelor echipe în perioada 31 martie - 2 aprilie, iar în semifinale se vor întâlni, în perioada 21 - 23 aprilie, învingătorii din meciul 1 contra învingătorilor din meciul 4 și învingătorii din meciul 2 cu învingătorii din meciul 3.

Finala Cupei Challenge va avea loc pe 12 mai pe stadionul Murrayfield din Edinburgh, iar finala Cupei Campionilor a doua zi, 13 mai, pe același stadion.

Câștigătorii Cupei Challenge sunt calificați de drept în ediția 2017 - 2018 a Cupei Campionilor.