Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România învinge Rusia în deplasare cu 30 - 10 cu punct de bonus

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Echipa de rugby a României - Stejarii - a învins Rusia la Soci cu 30 - 10 și a obținut puntul bonus ofensiv acordat pentru victorie la cel puțin trei eseuri diferență. În celelalte două meciuri ale rundei a treia a Campionatului Europei pe Națiuni Georgia a învins Spania în deplasare cu 20 - 10, în timp ce Germania a depășit Belgia pe teren propriu cu 34 - 29.

Stejarii s-au impus la capătul unui meci de slabă factură tehnică, în care au greșit mai puțin decât adversarii lor, Urșii. În primele 40 de minute ei au marcat două eseuri prin pilierul Ionel Badiu și aripa Mădălin Lemnaru, ambele transformate de mijlocașul la deschidere Florin Vlaicu, care astfel a trecut de 800 de puncte marcate în meciuri internaționale și rămâne marcatorul numărul unu în activitate.

Rusia a marcat o singură dată din penalitate înainte de pauză, iar la reluare mijlocașul la grămadă Valentin Calafeteanu a transformat două penalități și a adus scorul la 20 - 3.

Înlocuitorul lui Vlaicu, accidentat, Jody Rose a primit cartonaș galben pentru un placaj înalt, dar în cele 10 minute de superioritate Urșii nu doar că nu au profitat dar Stejarii au marcat un eseu pe un maul de margine.

Urșii s-au năpustit în atac și au reușit să marcheze eseul de onoare în minutul 78. După transformare scorul era 10 - 25 și Rusia nu mai ava cum să obțină bonusul defensiv pentru înfrângere la mai puțin de șapte puncte chiar dacă marca un eseu transformat.

În aceste condiții, cu câteva cronometrul trecut pe roșu (după minutul 80) Urșii au comis o gafă de proporții: în loc să trimită balonul în afara terenului și pună capăt meciului ei au încercat să atace, Rose, revenit pe teren după eliminarea temporară a interceptat și a marcat eseul bonusului ofensiv (4 - 1) printr-un plonjon devenit tradițional pentru el, dar a cărui sportivitate este pusă la îndoială de unii amatori de rugby. Scor final Rusia 10 România 30.

Georgia - victorie trudită

Lidera clasamentului, Georgia - Lelos, calificată de drept la Cupa Mondială din 2019 din această grupă, a trebuit să apeleze la toate resursele de experiență și condiție fizică pentru a depăși Spania - Leones, la Madrid.

Spaniolii au condus la pauză cu 10 - 3 au dominat teritorial și au dat dovadă de mai multă imaginați, dar Lelos s-au apărat perfect în partea a doua și au marcat două eseuri prin fundașul veteran Merab Kvirikashvili, care cu două minute înainte de final a mai marcat și din penalitate, anulând punctul de bonus defensiv pe care Leones îl meritau cu prisosință, Scor final Spania 10 Georgia 20.

Ultimul meci al zilei, cel dintre Germania și Belgia a fost de departe cel mai spectaculos, germanii marcând patru eseuri, în timp ce belgienii au culcat balonul de trei ori în terenul de țintă al adversarilor. 

Germanii au jucat la fel ca în meciul istoric cu România de luna trecută, câștigat cu 41 - 38, cu plimbând balonul de pe tot terenul și practcând offload-uri (pasă din contact) extrem de spectaculoase și eficiente. 

Scorul era la un moment dat 27 - 6 pentru Grmania, dar în ultima jumătate de oră belgienii s-a trezit și, folosind masivul lor pachet de înaintași au marcat trei eseuri, două în urma unor maul-uri de margine. Trezirea lor a fost însă tardivă și nu le-a adus decât punctul de bonus defensiv. Germania 34 Belgia 29.

După trei runde clasamentul Cupei Europene a Națiunilor arată astfel:

1. Georgia 14 puncte

2. România 10 puncte

3. Germania 8 puncte

4. Spania 4 pncte

5. Rusia 4 puncte

6. Belgia 4 puncte

În runda a patra au loc pe data de 11 martie meciurile:

Belgia - România (ora 16 la București și Chișinău)

Germania - Spania (17:15)

Georgia - Rusia (ora 14)

După meciurile retur din 2018, se califică direct la Cupa Mondială din Japonia echipa cea mai bine clasată cu excepția Georgiei, iar următoarea clasată merge în recalificări.

În Trofeul European (Liga a II-a europeană) Moldova joacă tot sâmbătă 11 martie de la ora 16 împotriva Portugaliei în deplasare.