Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


FRF: La Dinamo stagnăm, nu se întâmplă nimic. Explorăm opțiunea modernizării altui stadion pentru Euro

stadion_dinamo.jpg

Sursa imaginii: 
wikipedia

Federația Română de Fotbal cere clarificarea rapidă, până la 31 martie, a situației stadionului Dinamo. În caz contrar, transmite FRF, arena nu va mai face parte din programul de reconstrucție și modernizare pentru Euro 2020. Procesul de predare a bazei din Ștefan cel Mare către Compania Națională de Investiții e blocat , explică Florin Șari, manager de proiect . În această situație, în care terenul nu va fi eliberat de sarcini la timp, Federația se va reorienta către o altă bază din București.  

Indiferent de deznodământ,  Capitala va avea în mod cert patru stadioane moderne, pregătite pentru a găzdui echipele ce vin la Turneul Final, precizează la RFI Florin Șari.Noile Arene vor avea o capacitate cuprinsă între 8 mii de locuri (Arcul de Triumf) și 30 de mii, stadionul Steaua. Termenul-limită de finalizare a lucrărilor este vara lui 2019.

Florin Șari: Explorăm opțiunea unui alt stadion.

Reporter: Care ar fi acesta?

F.Ș: Rugămintea mea este să nu dăm nume de stadioane. Nu vreau să creez false speranțe administratorilor lor. În București există mai multe arene sportive care se califică pentru programul de reconstrucție, modernizare, reabilitare pentru Euro 2020.

Rep: Situația arenei Cotroceni este clară la acest moment? Dacă s-ar vrea, s-ar putea face acolo ceva?

F.Ș: Este o informație pe care nu pot să v-o împărtășesc la momentul actual.

Rep: Indiferent de soarta stadionului Dinamo, înțeleg că vor fi reconstruite sau modernizate patru stadioane?

F.Ș: Patru stadioane din București vor fi cuprinse în acest program care vizează punerea la dispoziția echipelor participante la meciurile din turneul final ale Euro 2020 a unui număr de arene moderne funcționale și potrivite criteriilor UEFA.

Rep: La acest moment, care este situația la celelalte trei stadioane, Steaua, Arcul de Triumf și Rapid.

F.Ș: La Steaua a avut loc ședința comisiei tehnice care a avut în față trei soluții tehnice de reconstrucție a stadionului. Problema care se punea la Steaua și care urmează să fie decisă sau a fost deja decisă este dacă se păstrează sau nu tribuna oficială. Există atât opțiunea păstrării, cât și opțiunea demolării tribunei oficiale și construirii de la zero a unei facilități. În cazul stadionului Rapid, categoric va fi o demolare și o reconstrucție. Stadionul trebuie făcut puțin mai înghesuit decât este acum. Trebuie construită o alee pe care să aibă acces mașinile de pompieri, de intervenție în caz de urgență. S-a rezolvat. La Rapid lucrurile stau foarte bine. Sunt în indicatori. Chiar se discută la Compania Națională de Investiții despre efectuarea studiului de pre-fezabilitate și întocmirea dosarului pentru licitația de realizare a studiilor de fezabilitate. Iar la Arcul de Triumf, unde proiectul este cel mai avansat, arhitecții și proiectanții lucrează la varianta finală. La Arcul de Triumf lucrurile sunt foarte clare, La Dinamo stagnăm, nu se întâmplă nimic.

Rep: Cum înțelege Federația situația de acolo?

F.Ș: Este o situație acută. Dacă nu se eliberează de sarcini, iar Ministerul de Interne, prin Clubul Sportiv Dinamo, nu reușește să dea în administrare baza către Compania Națională de Investiții, ca să poată fi făcute lucrările de modernizare, aceste lucrări nu vor avea loc. Este simplu.

Rep: Conflictul include asociația controlată de un fost acționar?

F.Ș: Da. Este organizația sportivă aflată la momentul actual în insolvență. Aici s-a și blocat acest proces.

Rep: Asociația controlată de Nicolae Badea refuză să rupă contractul de asociere cu CS Dinamo?

F.Ș: Nu știu dacă refuză sau dacă nu are mijloace, dar, cu siguranță, nu rupe acel contract.

Rep: Care este termenul optimist în care vom vedea și licitațiile propriu-zise? Când se termină studiile de fezabilitate și aceste proiecte vor fi scoase la licitație?

F.Ș: Relevant este momentul încheierii lucrărilor de construcție la cele patru arene. Acela este vara 2019.

Rep: Sunt două tipuri de situații constatate în țările care au organizat competiții sportive majore. Prima, cea fericită, în care infrastructura creată, inclusiv stadioanele, au creat ulterior emulație și chiar după încheierea turneului s-au încasat bani, s-a dezvoltat cartierul sau zona respectivă. A doua situație este cea în care stadioanele, deși modernizate, nu au mai prezentat mare interes. Cum vede Federația, pe termen mediu și lung, acest proiect?

F.Ș: În spatele întregii judecăți făcute de noi cu privire la Euro 2020 stă o cercetare foarte serioasă a potențialului. Stadionul de la Arcul de Trium, va avea 8.000 de locuri. În viziunea Federației Române de Rugby este o capacitate rezonabilă pentru o arenă care să găzduiască meciurile de campionat de rugby și pe cele ale echipei naționale de rugby. Ei reușesc să mobilizeze fără probleme 8.000 de oameni la meciurile lor. În cazul stadionului Steaua, care va avea cea mai mare capacitate, de aproximativ 30.000 de locuri, doar fanii Stelei din cartierul Ghencea se ridică la un număr mai mare de 30.000.

Rep: Care Steaua?

F.Ș: Aceasta este o altă întrebare, la care nu vă voi răspunde în acest moment.  Pentru noi lucrurile sunt foarte clare. Echipa de fotbal Steaua, de astăzi, are capacitatea să atragă pe un stadion modern 30.000 de oameni.

Rep: Echipa de prima ligă, FCSB, la ea vă referiți?

F.Ș: Da. În cazul echipei Rapid se pune problema de promovare. Ministerul Transporturilor, prin clubul sportiv Rapid și-a înființat o echipă de fotbal care este în liga a cincea. Stadionul va fi destul de complex. Va avea și săli de lupte și o pistă de atletism la interior. La unul, doi ani după ce va fi finalizată construcția stadionului , echipa Rapid va fi în liga a doua sau a treia. Va putea să aducă 18.000 – 20.000 de spectatori la teren. A făcut-o și în trecut. Și în cazul Dinamo se vorbește de un potențial de aproximativ 20.000 de spectatori care să vină cu regularitate la meciurile clubului. Să nu uităm nici de calitatea experienței pe care o face spectatorul atunci când merge la stadion și este pe o facilitate nouă. Uitați-vă cum se întâmplă pe Arena Națională și cu meciurile echipei naționale. Jucăm în permanență cu stadionul epuizat, plin, pentru că și confortul pe care îl ai, experiența pe care o faci când vii la stadion sunt cu totul altele.