Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: România va juca regulat din 2020 cu echipe din elita mondială

romania_franta.jpg

România - Franța la Cupa Mondială 2015
România va putea juca cu echipe din elita mondială ca Franța și în afara Cupei Mondiale din patru în patru ani
Image source: 
Harry Engels/Getty Images Europe

World Rugby - forul diriguitor al rugby-ului mondial - a anunțat o reformă majoră a calendarului internațional după Cupa Mondială din 2019, menită să ofere acces echipelor din grupa a doua și a treia valorică la meciuri cu cele din elita mondială. România va juca în fiecare an cu o echipă din elita mondială. 

Noul calendar, care va începe din 2020, va spori cu circa 40% numărul meciurilor dintre echipele de prim rang și cele situate sub ele în clasamentul mondial. 

La ora actuală astfel de meciuri sunt rare în afara Cupei Mondiale care se dispută odată la patru ani și în viitor vor fi incluse în turnee ale echipelor de elită în Insulele Pacifice, Japonia, Canada, Statele Unite, Georgia și România. 

În calendarul internațional se înființează o fereastră în luna iulie, alături de cea deja existentă în luna noiembrie. În fiecare an în noiembrie, echipele din Turneul celor Șase Națiuni: Anglia, Irlanda, Franța, Țara Galilor, Scoția și Italia, vor găzdui șase meciuri cu echipe din grupa a doua valorică.

Acest calendar va funcționa pe perioada 2020 - 2032. După Cupa Mondială din 2019 nu mai exista niciun meci test programat după actualul sistem, ceea ce dusese la o situație de criză. 

"Acordul cu privire la un calendar global optimizat care asigură certitudine și sustenabilitate timp de peste 10 ani după Cupa Mondială din 2019 reprezintă un moment istoric în jocul global", a spus președintele World Rugby, Bill Beaumont.

"Dar mai mult decât atât, acest acord are în centrul său bunăstarea jucătorilor și echitatea, promovând certitudinea și oportunitățile pentru puterile emergente și pune fundațiile unui joc internațional mai convingător și mai competitiv, ceea ce e un lucru extraordinar pentru, federații, jucători și fani", a mai spus Beaumont.

La ora actuală echipa României - Stejarii - joacă arareori în afara Cupei Mondiale care se dispută odată la patru cu echipele situate în primele 10 ale clasamentului World Rugby.

Stejarii, clasați actualemente pe locul 16 în ierarhia mondială, întâlnesc Georgia - locul 12 - duminică 19 martie de la ora 15 pe Stadonul Arcul de Triumf din București, meci contând pentru Turneul celor Șase Națiuni B. 

Georgia este calificată de drept la Cupa Mondială 2019, în timp ce România luptă pentru celălalt loc calificativ direct, alături de Spania, Germania, Rusia și Belgia.

Ascultați relaterea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ