Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: România - Georgia, un derby de tradiție dar și unul cu miză

nemsadze_macovei.jpg

Georgi Nemsadze și Mihai Macovei
Vicecăpitanul Georgiei, Georgi Nemsadze (stânga) și căpitanul României, Mihai Macovei, la prezentarea oficială
Image source: 
www.frr.ro

Echipele României - Stejarii - și Georgiei - Lelos, se întâlnesc în derby-ul celei de-a cincea runde - ultima a turului - din Campionatul European pe Națiuni la rugby, cunoscut și sub numele de Turneul celor Șase Națiuni B. Lelos sunt calificați de drept la Cupa Mondială din Japonia din 2019, în timp ce Stejarii luptă pentru celălalt loc calificativ direct din această grupă. 

Meciul România - Georgia a devenit în ultimii 10 ani punctul de atracție al nivelului 2 european, iar anul acesta este pentru prima oară când Lelos nu au problema calificării la Cupa Mondială. 

Clasați pe locul 3 în grupă la Cupa Mondială din Anglia în 2015, georgienii fac parte dintre cele 12 echipe calificate automat pentru următoarea Cupă Mondială.

Asta nu înseamnă că ei nu tratează meciurile din Turneul celor Șase Națiuni B cu cea mai mare seriozitate și pentru acest joc antrenorul lor neo-zeelandez, Milton Haig, a convocat poate cel mai puternic lot pe care-l are la dispoziție, cu toate că în ultimul an el a promovat mai mulți jucători tineri în echipa națională. 

Antrenorul Stehjarilor, galezul Lynn Howells, a anunțat următorul lot pentru partida de duminică:

1. Ionel Badiu (Carcassonne, PRO D2, liga a doua din Franța)

2. Otar Turashvili (Colomiers, PRO D2)

3. Alexandru Țăruș (Beziers, PRO D2)

4. Iohan Van Heerden (Baia Mare)

5. Marius Antonescu (Tarbes, PRO D2)

6. Viorel Lucaci (Steaua)

7. Andrei Gorcioaia (Valence d'Agen, Federale 1, liga a treia din Franța)

8. Mihai Macovei (Colomiers, PRO D2), căpitan

9. Florin Surugiu (Steaua)

10. Florin Vlaicu (Steaua)

11. Ionuț Dumitru (Steaua)

12. Sione Fakaosilea (Baia Mare)

13. Jack Umaga (Timișoara Saracens)

14. Stephen Shennan (Timișoara Saracens)

15. Cătălin Fercu (Timișoara Saracens)

---------------------------------------------------------------------

16. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens)

17. Constantin Pristaviță (Baia Mare)

18. Alexandru Gordaș (Steaua)

19. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens)

20. Dorin Lazăr (Timișoara Saracens)

21. Valentin Calafeteanu (Timișoara Saracens)

22. Jody Rose (Timișoara Saracens)

23. Mădălin Lemnaru (Timișoara Saracens)

Otar Turashvili

Otar Turashvili va juca împotriva țării sale de origine

La rândul său, antrenorul Haig a anunțat lotul pentru meciul de duminică:

1. Miheil Nariashvili (Montpellier, TOP 14, prima ligă din Franța)

2. Jaba Bregvadze (Worcester Warriors, Aviva Premiership, prima ligă din Anglia)

3. Soso Bekoshvili (Brive, TOP 14)

4. Giorgi Nemsadze (Bristol, Aviva Premiership)

5. Kote Mikautadze (Montpellier, TOP 14)

6. Giorgi Thailashvili (Batumi, Big 10, prima ligă din Georgia)

7. Mamuka Gorgodze (Toulon, TOP 14) - căpitan

8. Beka Gorgadze (Mont de Marsan, PRO D2)

9. Vasil Lobzhanidze (Brive, TOP 14)

10. Lasha Khmaladze (Lelo Saracens, Big 10)

11. Sandro Todua (Lelo Saracens, Big 10)

12. Merab Sharikadze (Aurillac, PRO D2)

13. Davit Kacharava (Enisei Krasnoyarsk, Rusia)

14. Irakli Svanidze (Irakli Gori, Big 10)

15. Merab Kvirikashvili (Lelo Saracens, Big 10)

---------------------------------------------------------------------------

16. Zurab Zhvania (Stade Francais, TOP 14)

17. Tornike Mataradze (Lyon, TOP 14)

18. Lasha Tabidze (Bordeaux, TOP 14)

19. Lasha Lomidze (Beziers, PRO D2)

20. Giorgi Tutskiridze (Brive, TOP 14)

21. Giorgi Begadze (Qochebi Bolnisi, Big 10)

22. Lasha Malaguradze (Krasnîi Yar Krasnoyarsk, Rusia)

23. Giorgi Koshadze (Kharebi Rustavi, liga a doua a Georgiei)

Palmares favorabil Georgiei

Așadar, în timp ce România prezintă 17 jucători care joacă în campionatul intern și șase care evoluează în Franța (cinci în liga a doua și unul în liga a treia), Georgia aliniază șapte jucători din campionatul intern (șase din prima ligă și unul din liga a doua) și 16 care evoluează în străinătate (12 în Franța, dintre care nouă în liga întâi și trei în liga a doua, doi în prima ligă din Anglia și doi în Rusia).

Lelos

Lelos vin cu o garnitură redutabilă la București

De remarcat că în această partidă se vor afla în față cei mai bun doi marcatori de puncte în activitate din rugby-ul internațional - Vlaicu, cu 811 puncte marcate în 100 de partide internaționale disputate - și Kvirikashvili, cu 803 din 102 meciuri pentru Lelos. 

Taloneurul Stejarilor este georgianul Otar Turashvili care va juca împotriva țării sale de origine, el devenind eligibil pe criteriul evoluției sale de cel puțin trei ani în campionatul României, ca și Van Heerden, Fakaosilea, Umaga, Shennan și Rose. 

Georgia este situată pe locul 12 în clasamentul World Rugby, în timp ce România se află pe locul 16 în ierarhia mondială, poziții care reflectă schimbarea raportului de forțe între cele două țări în ultimii ani.

Ultima victorie a Stejarilor împotriva Lelos a fost în martie 2010 la București, 22 - 10, când antrenor era Robert Antonin, din Franța.

"Dacă jucam acel meci de 10 ori îl pierdeam de nouă ori! Dar totul s-a jucat pe voința de a învinge, o luptă feroce, am făcut puține greșeli și am fost realiști: am convertit ocaziile noastre, cu puține ratări. Ce amintire plăcută. Urez Stejarilor pentru duminică succes, Hai România!" a spus la RFI Robert Antonin. 

De atunci s-au disputat șapte meciuri între cele două echipe și cu excepția egalului, 9 - 9 la București în 2013, Lelos au câștigat de fiecare dată, anul trecut la Tbilisi cu scorul record de 38 - 9. 

Palmaresul meciurilor dintre România și Georgia, început în 1998, cuprinde 20 de meciuri, dintre care Lelos au câștigat 11, Stejarii au câștigat opt și unul s-a terminat la egalitate. 

Factorul neo-zeelandez

Pentru antrenorul Timișoara Saracens, Grainger Heikell, conaționalul lui Haig, meciul cu Georgia este foarte greu având în vedere progresul continuu al rugby-ului în această țară și dorința georgienilor de a juca la cele mai înalte nivele.

Milton HaigSuccesul din ultimii cinci ani ai echipei Georgiei este datorat în mare măsură antrenorului neo-zeelandez Milton Haig

"Ei sunt tari în toate compartimentele și au concurență pentru toate posturile. Cu toate acestea, dau șanse României la victorie, pentru că și ei au talentul, abilitatea și potențialul de produce un rugby de calitate. Totuși, ei vor trebui să folosească acestea la maximum și să concureze cu etica de lucru și dorința de victorie vorace a georgienilor. Dacă joacă cu un plan clar și cu inteligență sunt sigur că vor pune o presiune suficientă pe Georgia pentru a obține victoria", a declarat Heikell la RFI.

"L-am întâlnit pe Milton Haig și deși nu-l cunosc bine, de pe vremea când eram în Noua Zeelandă și urmărindu-l din afară știu că e meticulos în planificare, pregătire și analiză. Având această atitudine și etică a muncii nu numai față de prima echipă dar și pentru recunoașterea și dezvoltarea nivelelor inferioare a contribuit în mod semnificativ la succesul său și cu contribuții substanțiale din partea altora. Acestea, împreună cu un antrenament inteligent au dus la rezultatele impresionante și la creșterea din ultima vreme", este de părere antrenorul Timișoara Saracens.  

Meciul se desfășoară duminică de la 15:00 (13 GMT) pe Stadionul Arcul de Triumf din București. 

În clasament după patru runde conduce Georgia cu 18 puncte, urmată de România cu 15 puncte. O victorie fără ca Georgia să obțină bonusul defensiv poate aduce României titlul de campioană euroeană pe sezonul 2017 și Cupa Antim Ivireanul care se atribuie anual câștigătoarei din acest meci. 

În aceeași competiție, în celelalte două meciuri, Spania întâlnește Belgia sâmbătă la ora 17, iar Rusia joacă cu Germania duminică la ora 13.

Echipa cea mai bine plasată cu excepția Georgiei după celelalt cinci runde retur din februarie - martie 2018 se va califica direct pentru Cupa Mondială, în timp ce următoarea clasată va merge în recalificări.